Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Διαχριστιανικού Συνεδρίου στη Καβάλα

ImageΤο βράδυ της Κυριακής (22 Μαΐου) ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Διεθνούς και διαχριστιανικού Συνεδρίου : «Παύλος-Φίλιπποι : Δύο χιλιετίες. Το ευρωπαϊκό όραμα του Αποστόλου των Εθνών», το οποίο διοργανώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη στο νεότευκτο Συνεδριακό Κέντρο των Φιλίππων «ο Απόστολος Παύλος» και εγκαινίασε και κήρυξε την έναρξη των εργασιών του η Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κύριος κ. Βαρθολομαίος, καθώς το Συνέδριο είχε τεθεί υπό την αιγίδα Αυτού.

Στον αποστολοδιάβατο χώρο των αρχαίων Φιλίππων και στον τόπο της υπό του Παύλου βαπτίσεως της πρώτης Ελληνίδος χριστιανής, το Συνεδριακό Κέντρο ανηγέρθη με σκοπό την συστηματική καταγραφή και την προβολή της ιστορικής αλήθειας, την διατήρηση των Ελληνορθοδόξων παραδόσεων, και την καλλιέργεια της θρησκευτικής και πολιτισμικής ζωής του τόπου μας.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια αποφασίσθηκε και υλοποιήθηκε η διοργάνωση του επιστημονικού συμποσίου, με σκοπό την ανάδειξη της διαχρονικής πνευματικής παρουσίας και σχέσεως του Πρωτοκορυφαίου Αποστόλου Παύλου με την Εκκλησία των Φιλιππησίων, καθώς και την επίδραση του Αποστολικού έργου στην εξέλιξη του Ευρωπαϊκού πνεύματος και γενικώτερα του Δυτικού πολιτισμού.

Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου κήρυξε το απόγευμα της Παρακευής (20 Μαΐου), με ειδική ομιλία, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης Κύριος κ.Βαρθολομαίος, έχοντας εγκαινιάσει λίγο ενωρίτερα με κάθε επισημότητα και το Συνεδριακό Κέντρο. Χαιρετισμό στην έναρξη του Συνεδρίου απηύθυναν και οι Εκπρόσωποι των Ορθοδόξων Ευρωπαϊκών Εκκλησιών :

α) από το Πατριαρχείο Ρωσίας, ο Μητροπολίτης Μπομπρουΐσκ Σεραφείμ,

β) από το Πατριαρχείο Σερβίας, ο Μητροπολίτης πρ. Ερζεγοβίνης Αθανάσιος,

γ) από την Εκκλησία της Κύπρου, ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος,

δ) από την Εκκλησία της Πολωνίας, ο Μητροπολίτης Λούμπλιν Άβελ,

ε) από την Εκκλησία της Αλβανίας, ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου Δημήτριος.

Από μέρους της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος χαιρετισμό απηύθυνε ο αντιπρόεδρος Αυτής Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σάμου Ευσέβιος, εκπροσωπώντας τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, ο οποίος απροσδόκητα αδυνατούσε να παραβρεθεί, όπως ήταν προγραμματισμένο.

Στις οκτώ (8) συνολικά συνεδρίες (πρωΐ και απόγευμα) του Σαββάτου και της Κυριακής οι συμμετέχοντες στο Συνέδριο διακεκριμένοι Πανεπιστημιακοί Καθηγητές και ειδικοί επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό ανέπτυξαν τις εμπεριστατωμένες και πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις τους :

α) Ομότιμοι, Αναπληρωτές, Επίκουροι Καθηγητές και Λέκτορες των Θεολογικών Σχολών Αθηνών και Θεσσαλονίκης : Ιωάννης Καραβιδόπουλος, ο οποίος προήδρευε της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, Χρήστος Βούλγαρης, Ιωάννης Γαλάνης, Γεώργιος Γαλίτης, Σωτήριος Δεσπότης, Ευάγγελος Θεοδώρου, Δημήτριος Καϊμάκης, Αθανάσιος Καραθανάσης, Χρήστος Καρακόλης, Χρήστος Οικονόμου, Βλάσιος Φειδάς, Αικατερίνη Τσαλαμπούνη.

β) Καθηγητές Πανεπιστημίων του εξωτερικού : Reimund Bieringer και Dominika Kurek-Chomycz από το Καθολικό Πανεπιστήμιο του Βελγίου, Dimitrov Ivan από την Βουλγαρία, Rev. Coman Constantin από την Ρουμανία, Laura Nasrallah και John Fotopoulos από τα Πανεπιστήμια Χάρβαρντ και Notre Dame των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, David Horrell από το Πανεπιστήμιο του Exeter της Αγγλίας.

γ) Χαράλαμπος Μπακιρτζής και Χάιδω Κουκούλη Χρυσανθάκη-Επίτιμοι Έφοροι Αρχαιοτήτων, Σταυρούλα Δαδάκη-Προϊσταμένη 12ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Καβάλας και Σαπφώ Αγγελούδη-Αρχιτέκτων Μηχανικός.

Ξεχωριστή ήταν η στιγμή, όταν το πρωΐ της Κυριακής, πρίν από την έναρξη της Ε΄ συνεδρίας, τελέσθηκε στον ιερό Ναό-Βαπτιστήριο της Αγίας Λυδίας πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία με την συμμετοχή των Σεβασμιωτάτων συμμετεχόντων στο Συνέδριο Αρχιερέων, εκπροσώπων των ευρωπαϊκών Ορθοδόξων Εκκλησιών, όπως προαναφέρθηκαν, και η εν συνεχεία  ομαδική Βάπτισις ενηλίκων στά νερά του Ζυγάκτη ποταμού στο ειδικά διαμορφωμένο υπαίθριο Βαπτιστήριο, στον ίδιο τόπο όπου ο Απόστολος Παύλος και οι Συνοδοί Του Απόστολοι εβάπτισαν την Αγία Λυδία και τους οικιακούς Αυτής. Η συγκεκριμένη Βαπτισματική Πράξη που ενώνει το χθες με το σήμερα όπως και το αύριο της Εκκλησίας των Φιλίππων, τελούνται κάθε χρόνο την ημέρα της Εορτής της Αγίας Λυδίας (20 Μαΐου). Εφέτος λόγω της Πατριαρχικής Θ. Λειτουργίας μεταφέρθηκε, εντάσσοντάς την στο Πρόγραμμα του Συνεδρίου.

Οι εισηγήσεις και ανακοινώσεις των συνέδρων ικανοποίησαν απόλυτα τις προσδοκίες των διοργανωτών και εκείνων που τις παρακολούθησαν, καθώς ισχυροποιούν τους διαχρονικούς και ακατάλυτους δεσμούς των Φιλιππησίων (συγχρόνων Καβαλιωτών) με το πλούσιο χριστιανικό παρελθόν καί κυρίως με τον Φωτιστή τους Απόστολο Παύλο αλλά καί με τον Απόστολο και Ευαγγελιστή Λουκά, ο οποίος, όπως η επιστημονική έρευνα τείνει να αποδείξει, έλκει την καταγωγή του από την περιώνυμη πόλη των Φιλίππων. Αποτελούν επιπλέον πολύτιμο εφόδιο και παρακαταθήκη για περαιτέρω ανάπτυξη των περί τον Απόστολο Παύλο, την Νεάπολη (σημερινή Καβάλα) και τους αρχαίους Φιλίππους σπουδών και ερευνών.

Η πολυθεματικότητα του Συμποσίου σε σχέση πάντοτε με τον Απόστολο Παύλο και την Εκκλησία των Φιλίππων, όπως και το εγνωσμένο επιστημονικό κύρος, η ερευνητική μακρά εμπειρία, οι διεθνούς αξίας επιστήμονες της Ερμηνείας της Καινής Διαθήκης, της Εκκλησιαστικής Ιστορίας, της Πατρολογίας, της Αρχαιολογίας, των εξ Ελλάδος και εκ του εξωτερικού ελλογιμωτάτων Συνέδρων και Εισηγητών, υπήρξαν οι κύριοι λόγοι της επιτυχίας της διαχριστιανικής Συνάξεως.

Εμφανίσεις: 47234
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!