Επιστολή Ναυπάκτου Ιεροθέου για το Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας

ImageΕπιστολή προς τον Πρόεδρο του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Απόστολο Νικολαϊδη, απέστειλε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος.

Η επιστολή του Μητροπολίτη έχει ως εξής:

Αγαπητέ κ. Πρόεδρε,

Ανέγνωσα το ανακοινωθέν του Τμήματος του οποίου προεδρεύετε και το οποίο αναφέρεται στην εξαίρεση του Τμήματος Κοινωνικής Ѳεολογίας από το μηχανογραφικό Δελτίον υποψηφίων για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, στο οποίο διαφαίνεται και η ενδεχόμενη κατάργηση του Τμήματος, και αισθάνθηκα έκπληξη και λύπη, ως Επίσκοπος, θεολόγος, επίτιμος Διδάκτωρ του Τμήματός σας και πολίτης αυτής της χώρας για δύο βασικούς λόγους:...

Πρώτον, γνωρίζω πολλούς από τους ακαδημαϊκούς Καθηγητές των Θεολογικών Σχολών και του Τμήματός σας και εκτιμώ την μεγάλη προσφορά τους στην ανάπτυξη της θεολογικής επιστήμης, αλλά και την καλλιέργεια της Παιδείας του τόπου μας.

Εσείς οι Καθηγητές δεν καλλιεργείτε μόνον τα θεολογικά γράμματα στις Πανεπιστημιακές αίθουσες και στα ερευνητικά σας σπουδαστήρια, αλλά με τις διαλέξεις, τις εισηγήσεις και τον γραπτό και προφορικό λόγο σας προσφέρετε ανεκτίμητες υπηρεσίες στους ανθρώπους της κοινωνίας και τους βοηθάτε να ζουν και να συμπεριφέρωνται με ήθος, αξιοπρέπεια, σοβαρότητα και σεβασμό στους κοινωνικούς θεσμούς και να δείχνουν αγάπη στους συνανθρώπους.

Οι γνώσεις σας γύρω από τα κοινωνικά θέματα και τα ρεύματα που επικρατούν στην σύγχρονη εποχή διοχετεύονται στην κοινωνία με πολλές θετικές συνέπειες.

Πολλές φορές άκουσα εσάς προσωπικά να ομιλήτε και θαύμασα τον τρόπο με τον οποίο επεξεργάζεσθε τα θέματα, τις γνώσεις σας και την ρεαλιστική αντιμετώπιση των συγχρόνων προβλημάτων. Το ίδιο συμβαίνει και με άλλους συναδέλφους σας, ανάλογα με την ειδικότητά τους.

Οι Θεολογικές Σχολές της Πατρίδος μας, και του Τμήματός σας, λειτουργούν, εκτός των άλλων, οιονεί ως κοινωνικά παρατηρητήρια, και προσφέρουν λύσεις για διέξοδο από τις ποικιλώνυμες κρίσεις. Δεν ανευρίσκεται εύκολα η διαφθορά και πολλά άλλα για τα οποία γίνεται εσχάτως λόγος στα ΜΜΕ, σε ανθρώπους που εμπνέονται από τις διαχρονικές αξίες της Παραδόσεώς μας, τις οποίες εσείς καλλιεργείτε και διδάσκετε.

Η «κοινωνική θεολογία» μόνον ευεργετικό ρόλο παίζει στην κοινωνία και εξισορροπεί δημιουργικά όλες τις αντίρροπες καταστάσεις.

Ο Max Weber στο περίφημο βιβλίο του «Η προτεσταντική ηθική και το πνεύμα του Καπιταλισμού» έχει αποδείξει την σύνδεση της προτεσταντικής ηθικής με τις καπιταλιστικές ιδέες, πράγμα το οποίο δεν παρατηρείται στην ορθόδοξη θεολογία, όπως και εσείς την καλλιεργείτε.

Δεύτερον, αισθάνθηκα λύπη επειδή γνωρίζω την προσφορά των Θεολογικών Σχολών, Αθηνών και Θεσσαλονίκης, και βεβαίως του Τμήματός σας, στην παγκόσμια Ορθόδοξη οικογένεια, αλλά και την Παγκόσμια Πανεπιστημιακή Κοινότητα.

Καλούμαι πολλάκις να συμμετάσχω σε Διεθνή Συνέδρια και να εισηγηθώ ανάλογα θέματα σε πανεπιστημιακούς και εκκλησιαστικούς χώρους εκτός Ελλάδος, όπως στην Συρία, τον Λίβανο, την Ρουμανία, την Βουλγαρία, την Ρωσία, την Γεωργία, την Κύπρο, την Αμερική κλπ.

Και παντού συναντώ αποφοίτους, μεταπτυχιακούς και διδάκτορες των Θεολογικών Σχολών της Ελλάδος και του Τμήματός σας, οι οποίοι όχι μόνον γνωρίζουν άριστα την ελληνική γλώσσα και με τον τρόπο αυτό είναι καλοί μεταφραστές βιβλίων και ομιλητών από τα ελληνικά στην μητρική τους γλώσσα, που είναι ένα άριστο εξαγώγιμο πολιτιστικό προϊόν, αλλά διακατέχονται από μεγάλη αγάπη για την Ελλάδα και τον πολιτισμό της.

Όταν για τρία χρόνια σχεδόν επισκεπτόμουν την Μπελεμέντειο Θεολογική Σχολή του Λιβάνου, διεπίστωνα ότι κατά βάση η Θεολογική αυτή Σχολή λειτουργούσε με την επιστημονική βοήθεια των Καθηγητών των Θεολογικών Σχολών της Ελλάδος.

Πρόκειται για ανυπολόγιστη προσφορά στην Μέση Ανατολή σε φοιτητές και μεταπτυχιακούς, αλλά και στους θεολόγους και Κληρικούς του Πατριαρχείου Αντιοχείας. Το ίδιο συμβαίνει και στον χώρο των Βαλκανίων. Αυτοί οι άνθѳρωποι, με τον εξοπλισμό που έλαβαν από τις Θεολογικές Σχολές, με την δική σας αγάπη και επιστημονική γνώση, γίνονται οι πνευματικοί πρεσβευτές της Ελλάδος στις χώρες τους.

Επί τέλους πρέπει να γίνη αντιληπτό ότι εάν έχουμε κάτι να προσφέρουμε ως χώρα στην σημερινή εποχή σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι ο πολιτισμός μας, του οποίου κέντρο είναι η ορθόδοξη θεολογία, όπως βιώνεται στην Εκκλησία και καλλιεργείται στις Ορθόδοξες Θεολογικές Σχολές.

Όταν με μια ομάδα Κληρικών επισκεφθήκαμε προ ετών το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ακούσαμε από επίσημα θεσμικά πρόσωπα ότι η Ευρώπη γνώρισε πολύ καλά τον καθѳολικισμό και τον προτεσταντισμό, που έχουν απογοητεύσει πολλούς, γι' αυτό χρειάζονται σήμερα να ακούσουν την φωνή της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Γνωρίζω ότι μέσα στις Θεολογικές Σχολές της Πατρίδος μας, ως επί το πλείστον, καλλιεργείται η σωστή ορθόδοξη σκέψη, η οποία αναδεικνύει θεολόγους που μπορούν να μεταδώσουν το μήνυμα της ορθοδόξου θεολογίας –μήνυμα ανθρωπιάς και νοήματος ζωής- εντός και εκτός Ελλάδος και να δημιουργήσουν εστίες πολιτισμού και ανθρωπισμού.

Ο Max Weber έχει υποστηρίξει ότι υπάρχουν τριών ειδών εξουσίες, ήτοι η γραφειοκρατική η νόμιμη εξουσία, η χαρισματική εξουσία και η παραδοσιακή εξουσία και πρέπει να υπάρχη συνεργασία μεταξύ αυτών των τριών εξουσιών.

Όταν, όμως, σε μια κοινωνία αναπτύσσεται υπέρμετρα η γραφειοκρατική η νόμιμη (και πολιτική) εξουσία και παραγνωρίζονται η υποτιμώνται οι άλλες βασικές (παραδοσιακή και χαρισματική) εξουσίες, τότε αυτό συνιστά κρίση κοινωνική, με απρόβλεπτες συνέπειες και στον οικονομικό τομέα.

Θέλω δε να ελπίζω ότι η αξιότιμη Υπουργός Παιδείας, δια βίου μάθησης και Θρησκευμάτων κ. Άννα Διαμαντοπούλου, την οποία εκτιμώ για την ευφυΐα της και τα ποικίλα χαρίσματά της, δεν θα συνδέση το όνομά της με την κατάργηση του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Εύχομαι με όλη μου την ψυχή το θέμα να λυθή προς την θετική κατεύθυνση.

Με θερμές ευχές


Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Ἁγίου Βλασίου Ἱερόθεος

Εμφανίσεις: 50347
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!