Συνάντηση των Θρησκευτικών Ηγετών των Χωρών G8


ImageΞεκίνησαν σήμερα οι εργασίες της Συνάντησης των Θρησκευτικών Ηγετών των Χωρών G8 πρό της Συνάντησης Κορυφής των Ηγετών των Χωρών G8, η οποία πραγματοποιείται στην πόλη Bordeaux της Γαλλίας και θα διαρκέσει δύο ημέρες μέχρι τις 24 Μαΐου.

Η Γαλλία έχει ως γνωστό την προεδρία τόσο του G8, όσο και του G20 το 2011.

Την ευθύνη και οργάνωση της Διαθρησκειακής αυτής συνάντησης έχει ο Σεβ. Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, Εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Πρόεδρος του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών  Εκκλησιών (ΚΕΚ) και Συμπρόεδρος του Συμβουλίου των Χριστιανικών Εκκλησιών της Γαλλίας.

Εκπρόσωποι των Θρησκευτικών Ηγετών των χωρών της Γαλλίας, του Καναδά, των Η.Π.Α., της Ιαπωνίας, της Ρωσσίας, του Ηνωμένου Βασιλείου (Αγγλία), της Ιταλίας και της Γερμανίας, καθώς επίσης εκπρόσωποι χωρών της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και εκπρόσωποι Διεθνών Οργανισμών, όπως Θρησκείες για την Ειρήνη (Religions for Peace), η Κοινότητα του Σάντ Ετζίντιο (Community of Sant'Egidio) και εκπρόσωποι του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC) συμμετέχουν στις εργασίες.

Την έναρξη των εργασιών της Συνάντησης αυτής εκήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ.

Μετέφερε το μήνυμα της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος αναφέρθηκε στο ρόλο της Θρησκείας και στην επιλογή για αλλαγή πλεύσης προς την ειρήνη και σεβασμό στο περιβάλλον.

"Η μεταμόρφωση και η αλλαγή αποτελούν την ριζοσπαστική απάντηση, η οποία απειλεί την πολιτική της βίας και της εξουσίας. Ωστόσο, αποτελούν και τον μοναδικό δρόμο προς τα εμπρός. Στην εποχή μας, υπάρχουν εκείνοι οι οποίοι διακηρύσουν το τέλος της πίστης, κατηγορώντας ταυτόχρονα τις θρησκείες για τις διάφορες εκδηλώσεις βίας και τον θρησκευτικό φανατισμό. Πάρ'αυτά ποτέ πριν δεν ήταν τόσο απαραίτητη αυτή η αλλαγή την οποία προτείνουν οι θρησκείες. Ποτέ πριν δεν ήταν η φωνή της θρησκείας τόσο απαραίτητη όσο τώρα. Κατά πολλούς τρόπους η εποχή μας αποτελεί την έναρξη και όχι την λήξη της πίστης, όπως επιθυμούν μερικοί να διακηρύττουν. Image

Τέτοιου είδους αλλαγές αποτελούν την μόνη ελπίδα μας για να σταματήσουμε τον φαύλο κύκλο της φτώχειας και της αδικίας. Η συνάντηση των G8 είναι η χρυσή ευκαιρία για τους ηγέτες του κόσμου να στείλουν ένα βαρυσήμαντο μήνυμα σε ολόκληρο τον κόσμο ότι αναγνωρίζουν τον μοναδικό ρόλο τους, ότι αναγνωρίζουν και σέβονται τους πιό ευάλωτους και ότι είναι έτοιμοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους για ένα ζήτημα ζωτικής σημασίας και παγκοσμίου αναγκαιότητος."

Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Εμμανουήλ τόνισε στην ομιλία του το γεγονός ότι "ο θρησκευόμενος άνθρωπος, ο πιστός, δεν είναι καθόλου διαφορετικός από τον πολίτη, από τον καταναλωτή, από τον ψηφοφόρο που εκλέγει τους πολιτικούς ηγέτες του. Αποτελεί το ένα και αυτό πρόσωπο, το ίδιο άτομο, το οποίο συνδυάζει όλα αυτά τα χαρακτηριστκά και έτσι θα πρέπει να λαμβάνεται υπ'όψη και η θρησκευτική άποψη στα θέματα τα οποία άπτουν την κοινωνία μας, χωρίς να την απορρίπτουμε αυτομάτως."

Την συνάντηση αυτή χαιρέτισαν ο Καρδινάλιος του Μπορντώ, Jean-Pierre Ricard, εκπρόσωποι των λοιπών θρησκειών της Γαλλίας, ο εκπρόσωπος του Βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας και άλλοι σύνεδροι.

Κεντρικός ομιλιτής της εναρκτηρίου τελετής ήταν ο καθηγητής Ραββίνος Dr Richard A. Marker, Πρόεδρος του ιδρύματος IJCIC, (International Jewish Committee for Interreligious Consultations). "Κεντρικό σημείο η ανάγκη να είναι ενωμένοι οι θρησκευτικοί ηγέτες για να μπορούν να δράσουν όλοι μαζί με έναν υπεύθυνο τρόπο προωθώντας τις ανθρώπινες αξίες οι οποίες προτάσουν την αξία του ανθρωπίνου προσώπου πάνω από οτιδήποτε άλλο καθώς και την δικαιοσύνη. Δικαιοσύνη είναι η ευθύνη μας και δικαιοσύνη θα πρέπει να επιζητούμε παντού."

Η συνάντηση αυτή του Μπορντώ πρόκειται να υιοθετήσει δήλωση, η οποία θα παραδοθεί από τον Σεβ. Μητροπολίτη Γαλλίας κ. Εμμανουήλ και άλλους εκπροσώπους των θρησκειών στην Γαλλική Γενική Γραμματεία του G8, με σκοπό να προωθηθεί στη Σύνοδο Κορυφής των Ηγετών των Χωρών G8 η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Deauville, στις 26 και 27 Μαΐου.

Image

Image

Image

Εμφανίσεις: 34164
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!