Η Θεολογική Σχολή της Βοστώνης τίμησε τον Χρήστο Γιανναρά
- Δημιουργηθηκε στις Δευτέρα, 23 Μαΐου 2011
-
Γράφτηκε από τον/την Εθνικός Κήρυκας | Θεόδωρος Καλμούκος 02:11
-
Η Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης απένειμε επίτιμο διδακτορικό δίπλωμα Θεολογίας τον κορυφαίο καθηγητή Θεολογίας - Φιλοσοφίας και συγγραφέα Χρήστο Γιανναρά, το Σάββατο 21 Μαΐου στη διάρκεια της 69ης αποφοίτησης της Θεολογικής Σχολής και του Ελληνικού Κολεγίου.
Η απονομή έγινε από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο. Παρόντες ήταν οι ιεράρχες Βοστώνης Μεθόδιος, Ολύμπου Ανθιμος (πρώην Βοστώνης και Ντένβερ), Ξάνθου Δημήτριος και Φιλομηλίου Ηλίας ηγουμενεύων της Πατριαρχικής Μονής Οσίας Ειρήνης του Χρυσοβαλάντου Νέας Υόρκης.
Επίσης, παρόντες ήταν ο αντιπρόεδρος της Εφορίας Τόμας Λέλον και μέλη της, ιερείς από μέρη της Νέας Αγγλίας και της Αμερικής, ο γενικός πρόξενος Ηλίας Φωτόπουλος, η πρόεδρος της Εθνικής Φιλοπτώχου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής Αφροδίτη Σκιαδά και περίπου τετρακόσιοι Ελληνορθόδοξοι πιστοί γονείς, συγγενείς και φίλοι των αποφοιτησάντων.
Παραλαμβάνοντας το επίτιμο διδακτορικό από τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο ο καθηγητής Χρήστος Γιανναράς, ο οποίος ήταν και ο κεντρικός ομιλητής της τελετής της αποφοίτησης, είπε: «παρακαλώ δεχθείτε τις εγκάρδιες ευχαριστίες μου για την τιμή που μου κάνετε σήμερα, να μου απονέμει η Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα».
Πρόθεσε πως «προηγήθηκε του σημερινού γεγονότος μια ιδιαίτερη εύνοια της Σχολής προς το πρόσωπό μου, για την οποία σας είμαι ευγνώμων: Να περιλάβει στις εκδόσεις της τέσσερα από τα βιβλία μου και δύο ακόμα που είναι έτοιμα για εκτύπωση. Η είσοδος ενός βιβλίου στην αμερικανική βιβλιαγορά είναι δώρο πολύτιμο για τον συγγραφέα του, του ανοίγει πολύ ευρύτερες δυνατότητες να κριθεί, να αποτιμηθεί η μετοχή του στον στίβο κοινωνίας της έκφρασης».
Ο κ. Γιανναράς, διάβασε την ομιλία του στην αγγλική γλώσσα, ενώ αντίγραφά της μοιράσθηκαν σε όλους τους παρευρεθέντες στην Ελληνική και την Αγγλική, είπε πως «είμαι ευτυχής που γράφω στα Ελληνικά, γλώσσα συναρπαστικών εκφραστικών δυνατοτήτων» και συμπλήρωσε «αλλά μόνο με την είσοδο στην αγγλόφωνη βιβλιαγορά προσεγγίζω ελπίδες να κριθεί με αυστηρότερες απαιτήσεις η δουλειά μου».
Ο καθηγητής Γιανναράς, ο οποίος έγινε δεκτός στη Θεολογική Σχολή και στη Βοστώνη γενικότερα με ξεχωριστή εκτίμηση και ενθουσιασμό από διδάσκοντες και διδασκομένους, ανέπτυξε το θέμα «Η σχέση Ορθοδοξίας και Δύσης, ορθόδοξης εκκλησιαστικής παράδοσης και δυτικού νεωτερικού βίου», χαρακτηρίζοντας «οξύ το πρόβλημα του νεοσυντηρητισμού και φονταμενταλισμού που ταλαιπωρεί σήμερα την πρακτική του βίου των περισσότερων Ορθόδοξων Εκκλησιών».
Ο καθηγητής Γιανναράς είπε ότι «οι ʽΖηλωτέςʼ της Ορθοδοξίας, όπως ονομάζονται στα καθʼ ημάς οι φονταμενταλιστές, είναι, κατά κανόνα, φανατικά αντιδυτικοί: αντιμετωπίζουν τις χριστιανικές Εκκλησίες και ομολογίες της Δύσης σαν το αντίπαλο της Ορθοδοξίας στρατόπεδο, πραγματική απειλή. Διακηρύσσουν ότι είναι βυθισμένη στην πλάνη η Δύση και ταυτόχρονα επιβουλεύεται την Ορθοδοξία. Γιʼ αυτό και κάθε απόπειρα ʽδιαλόγουʼ των Ορθοδόξων με τους Δυτικούς Χριστιανούς, κάθε συμμετοχή στη λεγόμενη ʽοικουμενική κίνησηʼ σημαίνει για τους ʽΖηλωτέςʼ προδοσία της Ορθοδοξίας, ενδοτισμό στην πλάνη, παραίτηση από την πίστη ότι η Εκκλησία είναι μόνο Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική».
Ο κ. Γιανναράς είπε ακόμα, πως «αυτή η βεβαιότητα των ʽΖηλωτώνʼ δεν συνιστά υπεράσπιση συνοδικής απόφανσης, δεν συνάγεται από συνοδική έκφραση της καθολικής εκκλησιαστικής εμπειρίας. Είναι ατομική επιλογή και πεποίθηση ή στηρίζεται συνήθως στη γνώμη κάποιου επίσης ατομικά επιλεγμένου ʽγέρονταʼ που του προσδίδει ʽαντικειμενικήʼ εγκυρότητα ή αγιορείτικη ή όποια άλλη μοναστική του προέλευση... Ετσι ο ατομοκεντρικός χαρακτήρας του Ζηλωτισμού-Φονταμενταλισμού και η συνακόλουθη ειδωλοποίηση του φορμαλισμού (ʽδογμάτωνʼ και ʽΚανόνωνʼ αυτονομημένων από την εκκλησιαστική εμπειρία) εξομοιώνουν την ʽΟρθοδοξίαʼ των συντηρητικών Χριστιανών με κάθε άλλη ιδεολογική ʽορθοδοξίαʼ: των συντηρητικών Μαρξιστών, των συντηρητικών Φροϋδιστών, κ.ά.».
Το βράδυ της Παρασκευής 20 Μαΐου παρατέθηκε δεξίωση και δείπνο προς τιμήν του κ. Γιανναρά, στο κοινοτικό κέντρο του Καθεδρικού Ναού Βοστώνης. Είχε προηγηθεί εσπερινός στο παρεκκλήσιο του Τιμίου Σταυρού κατά τον οποίο απονεμήθηκαν οι επιστήθιοι σταυροί στους αποφοιτήσαντες.
Το Σάββατο το πρωί τελέσθηκε Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια έγινε η τελετή της αποφοίτησης.
Ο πρόεδρος του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής, πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος ανακοίνωσε το διορισμό από την Εφορία του Δημήτρη Κατού ως κοσμήτορα του Ελληνικού Κολεγίου.
Η πρόεδρος της Εθνικής Φιλοπτώχου της Αρχιεπισκοπής Αφροδίτη Σκιαδά επέδωσε στη Σχολή επιταγή δωρεάς ύψους 119.000 δολαρίων, ενώ στο μήνυμα της έπλεξε το εγκώμιο της Θεολογικής Σχολής και των αποφοιτησάντων λέγοντας ότι «ο Χριστός θα σας καθοδηγήσει».
Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στη Βοστώνη Ηλίας Φωτόπουλος, στο μήνυμα του στην αγγλική γλώσσα αναφέρθηκε στην αποστολή και το έργο της Θεολογικής Σχολής και ανακοίνωσε ότι «η Ελλάδα παρά την οικονομική κρίση που διέρχεται χορηγεί δύο υποτροφίες σε φοιτητές», ενώ ανακοίνωσε πως η Ελλάδα θα χρηματοδοτήσει και φέτος την ετήσια επίσκεψη της αποφοιτήσασας τάξης της Θεολογικής Σχολής στα θρησκευτικά και ιστορικά μέρη και μνημεία της.
Εκ μέρους της αποφοιτήσασας τάξης του Ελληνικού Κολεγίου ομιλήτρια ήταν η Αντίνα Αφεντούλη, ρουμανικής καταγωγής, η οποία σπούδασε και στην Αθήνα και νυμφεύθηκε τον Ιωάννη Αφεντούλη εξ Αθηνών, ο οποίος αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή.
Από τη Θεολογική Σχολή ομιλητής ήταν ο εκ Ρουμανίας επίσης Διάκονος Ion Coman.
Απεφοίτησαν 30 από τη Θεολογική Σχολή με το πτυχίο Μάστερ ο Ντιβίνιτι, το οποίο τους προορίζει για ιερείς. Οι αποφοιτήσαντες είναι οι εξής:
Διάκονος Ιωάννης Αφεντούλης, Τόμας Αλατζάκης, Nicholas Anton, Αρχιμανδρίτης Δημήτριος Αντωνόπουλος, Γεώργιος Αθανασίου, Ion Coman, Ελευθέριος Κωνσταντίν, Γεώργιος Δήμας, Jason Dickey, Christopher Fahlbeck, Μάικλ Γαυρίλος, Γεώργιος Γιαβρής, Διάκονος John (Hayden) Haby, Νικόλ Χίλλα, Στυλιανή Χόνδρου, Andrew Horvath, Διάκονος David Hostetler, ιερεύς Περικλής Καλλής, Δημήτριος Καζάκης, Gregory Kearns, Αρχιμανδρίτης Ανθιμος Κωνσταντόπουλος, ιερεύς Δημήτρης Κυρίτσης, Διάκονος Erik Michael Marcantoni, Claude Meirthew, Konstantine Pietronuto, Αντώνιος Πραγιάννης, Jonathan Resmini, Jacob Saylor, ιερεύς Milad Selim, Διάκονος Χαράλαμπος Σπαλιάτσος.
Από το πρόγραμμα Μάστερ Θεολογίας αποφοίτησαν 6, οι εξής:
Ioan Leonte, Christy Ma, ιερεύς Jovan Stanojevic, ιερεύς Ευάγγελος Thiani, Χρίστοφερ Τσιχλής, Κωνσταντίνος Βασιλάκης.
Από το πρόγραμμα Μάστερ Θεολογικών Σπουδών αποφοίτησαν οι ακόλουθοι οκτώ:
John Taylor Carr, Elizabeth Constantine, Kristin Dwyer, Αθανάσιος Murphree, ιερεύς Dickson Nganga, Michael Saur, Γεώργιος Στεφανίδης, Amanda Whisenant.
Οι 15 αποφοιτήσαντες από το Ελληνικό Κολέγιο με δίπλωμα Μπάτσελορ είναι οι εξής:
Adina Αφεντούλη, Lydia Bryant, Ryan Collins, Διάκονος Shewet Demowez, Rassen El Massih, Κατερίνα Γκιόβου, Ntanielle Hillas, Stephan Kakis, Κωνσταντίνος Κόλλιας, Νικόλαος Κυρίτσης, Jonathan McClish, Katherine Nunez-Aragon, Αλέξανδρος Ορφανός, Αριέλ Τσελίκης, Anthony Velardocchia.
Μηνύματα στην τελετή απηύθυναν ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, ο αντιπρόεδρος της Εφορίας Τόμας Λέλον, ο κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής Tomas FitzGerald και ο κοσμήτορας του Ελληνικού Κολεγίου Δημήτριος Κατός.
Εψαλλαν και τραγούδησαν οι χορωδίες της Θεολογικής Σχολής και του Ελληνικού Κολεγίου.
Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο του 2010 η Θεολογική Σχολή του Αγίου Βλαδίμηρου στη Νέα Υόρκη.
- Εμφανίσεις: 82152