Η αποκάλυψη της εικόνος της Ζωοδόχου Πηγής στον ομώνυμο Ι.Ναό

IMG 4966

Του Πρωτοπρεσβυτέρου Σπυρίδωνος Λόντου

Μετά απο πρόταση των Εφημερίων του Ι.Ναού,το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο αποφάσισε να προβεί στη συντήρηση των 2 ιερών εικόνων των μαρμάρινων προσκυνηταρίων, που βρίσκονται στην είσοδο του Ναού.

Το έργο ανατέθηκε στο εργαστήριο "Μέση Οδός" του Μιχαήλ Χριστοδουλάκη.

Η διαδικασία περιελάμβανε την αφαίρεση των ευμεγέθων ορειχάλκινων πλαισίων, έργα του αειμνήστου καλλιτέχνου σιδηρουργού  Ανδρέου Ρήγου, εντός των οποίων θησαυρίζονται οι εφέστιες ιερές εικόνες της Ζωοδόχου Πηγής και του Αγίου Χαραλάμπους, καλυπτόμενες απο περίτεχνα αργυρά πουκάμισα, το μεν της Ζωοδόχου Πηγής, έργο Νικητόπουλου (1911), το δε του Αγ.Χαραλάμπους έργο μικρασιατικής τέχνης του 19ου αιώνα.

Αρχικά αποκαλύφθηκε η εικόνα του Αγ.Χαραλάμπους, η οποία είναι σπουδαίο καλλιτεχνικό έργο, χωρίς όμως να φέρει μαρτυρία περί του ζωγράφου αυτής.

Επειτα αποκαλύφθηκε η εφέστιος εικόνα της Ζωοδόχου Πηγής, η οποία είναι πιστό αντίγραφο αυτής του Ραφαήλ Τσέκολι, που βρίσκεται στην Ι.Μονή Ζωοδόχου Πηγής Πόρου.

Η εικόνα  είναι ενυπόγραφο έργο του κοσμικού ζωγράφου Γ.Δρίβα (1878).

Η συντήρηση των ιερών εικόνων έγινε απο τον Εμμανουήλ Χριστοδουλάκη.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η αποκάλυψη της εικόνος έγινε μετά απο, τουλάχιστον, 50 χρόνια μετά την τοποθέτησή της στο μαρμάρινο προσκυνητάρι μιας και εντός των πλαισίων βρέθηκαν τάματα και σημειώματα υπερ υγείας με ημερομηνία 1963.

Είθε η χάρις της Υπεραγίας Θεοτόκου να μας ευλογεί και να μας αγιάζει.

IMG 4870

IMG 5193

Εμφανίσεις: 57786
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!