"Εξάψαλμος από άμβωνος " - Ιερέας σταμάτησε τη νεκρώσιμη Ακολουθία

ImageΑντί για κηδεία είπε τελικά τον εξάψαλμο στην οικογένεια του νεκρού, μπροστά σε εκατοντάδες κόσμο που ήρθε να δώσει το ύστατο χαίρε και τα συλλυπητήρια του. Ο λόγος για το γνωστό Αρχιμανδρίτη π. Α. Σ., ο οποίος προκάλεσε με τη συμπεριφορά του μεγάλη αναστάτωση στον Ιερό Ναό του Αγίου Ελευθερίου στη Θέρισο.

Σχετική καταγγελία έκανε χθες το βράδυ, μιλώντας στη "Ν.Κ." αναστατωμένος από το όλο σκηνικό, ο πρόεδρος των γραφείων τελετών ανατολικής Κρήτης Κωνσταντίνος Πιτσικάκης. 

Ο κ. Πιτσικάκης τονίζει ακόμη ότι ο εν λόγω εφημέριος «προσβάλλει συνεχώς τον κόσμο, είτε σε μνημόσυνα είτε σε κηδείες».

Το ποτήρι πάντως ξεχείλισε χθες, όταν έκοψε στη μέση τη νεκρώσιμη ακολουθία και πρόσβαλε με πολύ απότομο τρόπο τα μέλη της οικογένειας ενός νεκρού.

Και τούτο επειδή μετέφεραν το νεκρό στην εκκλησία και όχι στο σπίτι τους. Ακολούθησε μεγάλη αναστάτωση και ανταλλάχθηκαν διάφορες κουβέντες, με αποτέλεσμα το περιστατικό να φτάσει στα αφτιά του Αρχιεπισκόπου Κρήτης, και όχι μόνο! 

Τι προηγήθηκε 

«Είχαμε συνεννοηθεί εμείς ως γραφείο τελετών και η οικογένεια του νεκρού με το ναό και με τον π. Α. για την έναρξη της τελετής της κηδείας στις 5 το απόγευμα και της φιλοξενίας του νεκρού στο ναό μία ώρα νωρίτερα. Για να μπει όμως ο νεκρός στις 4 το απόγευμα μέσα στην εκκλησία, πρέπει ο ναός να είναι ανοιχτός ένα τέταρτο πριν.

Δεν ήταν ανοιχτός, όμως, και καθυστερήσαμε. Δεν ήταν το πρόβλημα όμως εκεί», σημείωσε ο κ. Πιτσικάκης, για να συμπληρώσει ότι στα μισά της τελετής «σταματά ο Αμφιλόχιος και βγαίνει στην Ιερή Πύλη και αρχίζει να λέει στην οικογένεια: "Ντροπή σας, εδώ είναι οίκος του Θεού και έπρεπε να πάτε το νεκρό στο σπίτι σας". Ρωτά την οικογένεια τι πρόβλημα έχει και δεν μπορεί να τον πάει στο σπίτι της τον άνθρωπο ή αν έχει άλλους λόγους που δεν μπορεί να τον φιλοξενήσει στο σπίτι της...».


Και συνεχίζει ο κ. Πιτσικάκης: «Δεν είναι όμως ο ναός του Αγίου Ελευθερίου ο πρώτος ενοριακός ναός που φιλοξενεί νεκρούς. Ξεφτίλισε την οικογένεια μπροστά σε πεντακόσιους ανθρώπους. Πήγε μάλιστα ο γιος μου κοντά για να του πει να τελειώνει τη νεκρώσιμη ακολουθία και εκείνος του απάντησε να βγει έξω από την εκκλησία. Από πού βγάζει έξω τον κόσμο, από το σπίτι του; Ο ιερός ναός είναι για όλο τον κόσμο. Αλλά εκείνος διώχνει τον κόσμο από την εκκλησία». 

Ο κ. Πιτσικάκης τόνισε ότι το χθεσινό περιστατικό δεν ήταν το μόνο που έχει σημειωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, καθώς μια άλλη φορά έβγαλε έξω από τον ιερό ναό ο συγκεκριμένος εφημέριος «τα λουλούδια από μνημόσυνο, τη στιγμή μάλιστα του μνημοσύνου. Αλλά και το περασμένο Σάββατο σε μνημόσυνο πρόσβαλε μια οικογένεια». 

Ενημερώθηκε ο Αρχιεπίσκοπος 

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια του χθεσινού επεισοδίου ο γιος του κ. Πιτσικάκη επικοινώνησε με τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ειρηναίο, ο οποίος του είπε επί λέξει «να μη δημιουργούμε θέματα» και να μιλήσουν την Πέμπτη. «Γιατί να μιλήσουμε την Πέμπτη, αφού το πρόβλημα είναι τώρα; Είναι ποιμενάρχης ή δεν είναι; Εάν δεν είναι ποιμενάρχης, να γίνω εγώ και να βάλω εγώ στη θέση του τον Αμφιλόχιο και τον κάθε Αμφιλόχιο», μας είπε πολύ εκνευρισμένος ο πρόεδρος των γραφείων τελετών ανατολικής Κρήτης. 

«Πήρα ο ίδιος τον κ. Ειρηναίο και του είπα το σκηνικό. Μου είπε να δώσω τόπο στην οργή και να τα πούμε την Πέμπτη», αναφέρει μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά ο γιος του προέδρου Μιχάλης Πιτσικάκης. 

Μετά την τελετή σχολίαζε ο κόσμος πολύ αρνητικά τα λόγια του εφημέριου, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι έπρεπε τουλάχιστον, σεβόμενος το ιερατικό του σχήμα και το ρόλο της εκκλησίας, αν είχε να πει κάτι, να το πει κατ' ιδίαν στην οικογένεια και όχι από άμβωνος. 

Τι λέει ο π. Α. στη "Ν.Κ." 

Η "Ν.Κ." επικοινώνησε χθες βράδυ με τον πατέρα Αμφιλόχιο, ο οποίος μας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «αυτοί το ερμηνεύουν διαφορετικά, ότι τους πρόσβαλα, ενώ εγώ δεν έθιξα κανένα κεκοιμημένο.

Είπα το εξής, ότι είναι καλό τους νεκρούς μας να τους πηγαίνουμε ως πράγμα ιερό στα σπίτια μας. Αν αυτό τους ενόχλησε, δε με απασχολεί καθόλου, αλλά έχω πει αυτό το πράγμα όμως, και όχι να θέλουμε να τους ξεφορτωθούμε».

Εμφανίσεις: 82748
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!