Με επιτυχία η ημερίδα “Διάλογοι της Ορθοδοξίας – Ορθόδοξη Μαρτυρία”

ImageΔιατομεακή επιστημονική ημερίδα με θέμα “Διάλογοι της Ορθοδοξίας – Ορθόδοξη Μαρτυρία” πραγματοποιήθηκε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών τη Δευτέρα 9 Μαΐου 2011. Σην ημερίδα οργάνωσαν από κοινού οι Σομείς “Πατερικών Σπουδών, Ιστορίας Δογμάτων και Συμβολικής” και “Συστηματικής Θεολογίας” και την Επιστημονική Επιτροπή συγκροτούσαν οι καθηγητές του Σμήματος Θεολογίας Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος Σαββάτος, Αρχιμανδρίτης Νικόλαος Ιωαννίδης και Μάριος Μπέγζος.

Κατά την α΄συνεδρίαση εισήγηση παρουσίασε ο καθηγητής και διευθυντής του Διορθοδόξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος κ. Μ. Μπέγζος.

Μίλησε για την Ορθόδοξη Θεολογική Εκπαίδευση σε μια οικουμενική προοπτική, τονίζοντας τη σπουδαιότητα αυτής της προοπτικής ιδιαίτερα στη σημερινή πραγματικότητα.

Στην ίδια συνεδρίαση, ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος Σαββάτος, ως εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος στον θεολογικό διάλογο με τους Ρωμαιοκαθολικούς, μίλησε για τον χαρακτήρα και την πορεία του διαλόγου αυτού.

Ο ομιλητής αναφέρθηκε και στο πολυσυζητημένο κείμενο της Ραβέννας, αποσαφηνίζοντας και αναλύοντας κρίσιμα σημεία του.

Κατά τη β΄ συνεδρίαση της επιστημονικής ημερίδας την πρώτη εισήγηση παρουσίασε ο καθηγητής κ. Κ. Δεληκωσταντής ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στον διμερή θεολογικό διάλογο με τους Παλαιοκαθολικούς.Image

Ο κ. Δεληκωσταντής μίλησε για το μέλλον των θεολογικών διαλόγων με ιδιαίτερη έμφαση στο παράδειγμα του διαλόγου με τους Παλαιοκαθολικούς και τόνισε τη θετική έκβασή του και την ανάγκη να συνεχιστεί.

Δεύτερος ομιλητής ήταν ο καθηγητής κ. Μ. Κωνσταντίνου ως εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος στον διμερή θεολογικό διάλογο με τους Αγγλικανούς.

Ο κ. Μ. Κωνσταντίνου μίλησε για τα χαρακτηριστικά του διαλόγου αυτού κατά τον 21ο αιώνα και εξέφρασε κρίσεις, εκτιμήσεις και προτάσεις για την εξέλιξη του διαλόγου.

Σην τρίτη εισήγηση της συνεδρίασης παρουσίασε η κ. Β. Σταθοκώστα, λέκτωρ της Ορθοδόξου Θεολογίας και Οικουμενικής Κινήσεως του Σμ. Θεολογίας Αθηνών.

Αναφέρθηκε στον θεολογικό διάλογο Ορθοδόξων και Αγγλικανών μέσα από τις θέσεις ελλήνων θεολόγων του 20ου αιώνα: αφορμή για προβληματισμό για το παρόν και το μέλλον των διμερών θεολογικών διαλόγων.

Ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση κατά την οποία υποβλήθηκε πλήθος ερωτημάτων και πραγματοποιήθηκε γόνιμος διάλογος, που έδωσε την ευκαιρία στο πολυπληθές ακροατήριο (καθηγητές, μεταπτυχιακοί και προπτυχιακοί φοιτητές και εκπρόσωποι ετεροδόξων Εκκλησιών) να έχει μια υπεύθυνη και σφαιρική, όσο και αντικειμενική πληροφόρηση για την πορεία και το μέλλον των διμερών θεολογικών διαλόγων και τη μαρτυρία της Ορθοδοξίας σ’ αυτούς.

Image

Image

Εμφανίσεις: 50309
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!