Η εορτή της Αγίας Θωμαΐδος της εκ Λέσβου

ekd0Με τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μυτιλήνης κ. Ιακώβου, η Ορθόδοξη Κοινότητα «Η Οσία Θωμαΐς» - την οποία ίδρυσε και διακονεί ο π. Αθανάσιος Γιουσμάς, με μέλη τα πνευματικά του παιδιά - πραγματοποίησε και φέτος την ετήσια πανήγυρη της Αγίας Θωμαΐδος, στο αγιοτόκο νησί της Λέσβου. 

Οι λατρευτικές και άλλες εκδηλώσεις έλαβαν χώρα στον μοναδικό ανά την Ορθοδοξία Ναό της και στο Κατοικητήριο της Αγίας, που βρίσκεται στην πόλη της Μυτιλήνης.

Η Αγία καταγόταν από τη Μυτιλήνη και έζησε το 10ο αιώνα μ.Χ.. Θεωρείται «προστάτιδα της συζυγίας», δεδομένου ότι διατήρησε αδιάσπαστο το γάμο της παρά τη βάναυση συμπεριφορά του συζύγου της.

Τη σκότωσε ο ίδιος ο σύζυγός της, γιατί δεν ανεχόταν να τη βλέπει να εκκλησιάζεται, να προσεύχεται, να νηστεύει και να αγαθοεργεί!

Φέτος, την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου το απόγευμα, εψάλλει ο Μέγας Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μυτιλήνης κ. Ιακώβου.

Σ’ αυτόν έλαβαν μέρος ο Αρχιμ. π. Ιάκωβος Πιτσίλκας, Ιερείς και διάκονοι, συμμετείχαν δε πολλοί πιστοί. Τους ύμνους απέδωσε η Βυζαντινή Χορωδία του οικ. π. Ευστρατίου Γιουσμά.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος παίρνοντας αφορμή από το βίο της Αγίας, αναφέρθηκε στον ιερό θεσμό της συζυγίας και στο αδιάλυτο του Γάμου, τονίζοντας πως σήμερα δυστυχώς, οι νέοι μας με μεγάλη επιπολαιότητα παντρεύονται και χωρίσουν στη συνέχεια!

Λόγω του ιδιαίτερου Τυπικού των Θεοφανείων ο Όρθρος και η πανηγυρική Θεία Λειτουργία, τελέστηκαν το Σάββατο 4 Ιανουαρίου.

Λειτούργησε και κήρυξε το θείο λόγο ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Μυτιλήνης, Αρχιμ. π. Ιάκωβος Καραμούζης.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, πραγματοποιήθηκε η Ετήσια Εσπερινή Εκδήλωση της Ορθόδοξης Κοινότητας, η οποία περιλάμβανε Παράκληση στην Αγία Θωμαΐδα «υπέρ των κλυδωνιζομένων συζυγιών», Κοπή Βασιλόπιττας του Συλλόγου «Ορθόδοξη Κοινότητα Η Οσία Θωμαΐς» και τέλος, ομιλία του κ. Ρέντα Ευάγγελου, Κλινικού Ψυχοθεραπευτή, Παιδοψυχοθεραυτή από το Άργος, με θέμα: «Μεγαλώνοντας με αγάπη υπεύθυνα παιδιά. Τα καλοπροαίρετα λάθη των γονέων».

Ο ομιλητής με γλαφυρότητα, πειστικότητα και γλυκύτητα αναφέρθηκε στο θέμα, τονίζοντας πως οι γονείς που αγαπούν κι αποδέχονται τα παιδιά τους, που θυσιάζονται αλλά δεν τα πνίγουν με την υπερπροστασία, οι γονείς που θέτουν όρια και που οι ίδιοι είναι υπεύθυνοι, δημιουργούν υπεύθυνα παιδιά.

Την Εκδήλωση έκλεισε ο Δήμαρχος Λέσβου κ. Δημήτρης Βουνάτσος ο οποίος αφού κατέθεσε το θαυμασμό και την αγάπη του στο πρόσωπο του π. Αθανασίου Γιουσμά «για το έργο που εδώ και δεκαετίες επιτελεί στο νησί μας» - όπως είπε - αναφέρθηκε στις προσπάθειες και στον αγώνα του Σεβασμιωτάτου και γενικότερα της τοπικής μας Εκκλησίας να βρίσκεται πάντα κοντά στον άνθρωπο και στα προβλήματά του.

ekd1

ekd3

ekd4

ekd

Εμφανίσεις: 75855
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!