Το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο απειλεί με τιμωρία το Λιν

ImageΜε ψήφισμά του το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, κάλεσε την κοινότητα του Αγίου Γεωργίου του Λιν να τηρήσει τους Κανονισμούς των Κοινοτήτων και τις αποφάσεις των Κληρικολαϊκών Συνελεύσεων της Αρχιεπισκοπής και να καταβάλλει την αύξηση των 20.000 για την ετήσια οικονομική της συνεισφορά.

Εάν δεν γίνει αυτό εντός δέκα ημερών επισύρεται η απειλή προς την κοινότητα, ότι «θα υπάρξουν κανονικές και διοικητικές κυρώσεις», ενώ γίνεται λόγος στο ανακοινωθέν που εκδόθηκε στην Αγγλική από την Αρχιεπισκοπή αργά το απόγευμα της Παρασκευής «για δημιουργία σχίσματος».

Στο ψήφισμα, το οποίο προκάλεσε ο Τζορτζ Βουρβούλιας της Οικονομικής Επιτροπής της Αρχιεπισκοπής, αναφέρεται ανάμεσα στα άλλα, πως «ανέκυψε ένα σοβαρό θέμα το οποίο επηρεάζει την αρμονική λειτουργία της Αρχιεπισκοπής, με αποτέλεσμα στις 5 και 6 Μαΐου το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο να προβεί σε μία άνευ προηγουμένου ενέργεια φέροντας προς συζήτηση τις ατυχείς εξελίξεις στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία του Λιν της Μασαχουσέτης».

Το ψήφισμα καλεί την κοινότητα να εφαρμόσει τα ίδια που ισχύουν σε όλες τις κοινότητες της Αρχιεπισκοπής και τονίζει την απειλή πως, «εάν εντός δέκα ημερών η ενορία δεν συμμορφωθεί με αυτά τα ισχύοντα, αποκαθιστώντας την Χριστιανική ειρήνη στην κοινότητα, το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο υποστηρίζει πλήρως την επιβολή όλων των αναγκαίων κανονικών και διοικητικών κυρώσεων».

Εν τω μεταξύ, για πρώτη φορά κατά τα τελευταία τριάντα χρόνια γίνεται επίσημα ανοικτά λόγος για δημιουργία σχίσματος στην Αρχιεπισκοπή.

Το Ψήφισμα αναφέρει χαρακτηριστικά, πως «εάν η κοινότητα (του Λιν) δεν συμμορφωθεί θα επέλθει σχίσμα, κατά το οποίο θα χωρίσει εκείνους που θα συμμετάσχουν σʼ αυτό από το Σώμα της Εκκλησίας και την μυστηριακή της ζωή».

Υπενθυμίζεται πως ήδη ο Μητροπολίτης Μεθόδιος έχει απαγορεύσει τα μυστήρια, με αποτέλεσμα ενορίτες του Αγίου Γεωργίου να σκέπτονται να καταφύγουν σε ενορίες άλλων Ορθόδοξων Δικαιοδοσιών για να βαφτίσουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους.

Το ψήφισμα στηρίζει τις ενέργειες του Μητροπολίτη Μεθόδιου, ανάμεσα στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η απαγόρευση της τέλεσης των ιερών μυστηρίων του γάμου και της βαπτίσεως.

Αναγράφεται χαρακτηριστικά πως «ως αποτέλεσμα της ανοιχτής περιφρόνησης της ηγεσίας της κοινότητας της Κανονικής τάξης και εκκλησιαστικής εξουσίας της Αγίας Μας Εκκλησίας, των Κανονισμών της Αρχιεπισκοπής και των αποφάσεων των Κληρικολαϊκών Συνελεύσεων, το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο υιοθετεί αυτή τη δήλωση επικυρώνοντας την απόφαση της Ιεράς Επαρχίας Συνόδου και τις ενέργειες του Μητροπολίτη Βοστώνης Μεθόδιου».

Το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο συνεδρίασε υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου την Παρασκευή 5 Μαΐου στο ξενοδοχείο «Boston Park Plaza» της Βοστώνης και ασχολήθηκε με την ανασκόπηση των διαφόρων Τμημάτων της Αρχιεπισκοπής και τις συνήθειες αναφορές τους.

Αφιέρωσε τον περισσότερο χρόνο του στο θέμα του Λιν, καθότι, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Εθνικός Κήρυξ», υπάρχει έντονη ανησυχία στην Αρχιεπισκοπή διότι αρκετές κοινότητες ανά τη χώρα αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες και ήδη διαμηνύουν ότι δεν μπορούν να αντέξουν να καταβάλλουν τα υψηλά ποσά των συνεισφορών προς την Αρχιεπισκοπή.

Στο ψήφισμα του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου αναγράφεται πως «η κατάσταση κατʼ αρχήν δημιουργήθηκε (στο Λιν) από την κατηγορηματική άρνηση της κοινότητας να καταβάλλει τη συνεισφορά της, σύμφωνα με τους Αρχιεπισκοπικούς Κανονισμούς, παρά το γεγονός ότι οι ελεγμένες οικονομικές δηλώσεις της ξεκάθαρα δείχνουν τη δυνατότητα πως μπορεί η κοινότητα να ανταποκριθεί πλήρως στις υποχρεώσεις της, αν και δόθηκαν στην κοινότητα επί αρκετά χρόνια διευκολύνσεις».

Κατηγορείται η κοινότητα ότι «αγνόησε τις οδηγίες του Μητροπολίτη (Μεθόδιου), του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου, ο οποίος έστειλε την απόφαση της Επαρχιακής Συνόδου και της Οικονομικής Επιτροπής της Αρχιεπισκοπής, καλώντας την να εφαρμόσει τους Αρχιεπισκοπικούς Κανονισμούς και τις Αποφάσεις των Κληρικολαϊκών Συνελεύσεων... Το πιο ενοχλητικό ήταν ότι ο ιερέας και το κοινοτικό συμβούλιο συγκάλεσαν γενική συνέλευση, η οποία ψήφισε να μην εκπληρώσει την συνεισφορά της κοινότητας, πράγμα το οποίο είναι ξεκάθαρη παραβίαση των Αρχιεπισκοπικών Κανονισμών».

Μέχρι την ώρα που γραφόταν το παρόν κείμενο δεν είχαν γίνει γνωστές οι επόμενες κινήσεις της κοινότητας, ενώ αναμενόταν να συναντηθεί το κοινοτικό συμβούλιο χτες μετά τη Λειτουργία, ή τις αμέσως επόμενες ημέρες. Δεν αποκλείεται να επισπευστεί η σύγκληση της γενικής συνέλευσης που είχε οριστεί αρχικά για την Τρίτη 17 Μαΐου.

Ο «Εθνικός Κήρυξ» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι επικρατεί έντονη αναστάτωση στους ενορίτες, ανάμεσα στους οποίους υπάρχουν και μεγάλοι ευεργέτες της κοινότητας, για την εν γένει συμπεριφορά του Μητροπολίτη Μεθόδιου, ενώ η Νεολαία της κοινότητας αντιδρά με αποστολή επιστολών προς τον κ. Μεθόδιο λέγοντάς του ότι θα φύγουν από την εκκλησία.

Εμφανίσεις: 39004
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!