Αντιπροσωπείες από 87 χώρες στο Βατικανό για την τελετή οσιοποίησης

ImageΕίκοσι δύο αρχηγοί κρατών, μέλη βασιλικών οικογενειών και εκπρόσωποι από τουλάχιστον 87 χώρες παρέστησαν σήμερα στην τελετή οσιοποίησης του πάπα Ιωάννη Παύλου Β΄ στο Βατικανό.

Μεταξύ των ηγετών ήταν και ο 87χρονος πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, ο οποίος έχει κηρυχθεί "ανεπιθύμητο πρόσωπο" στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2002 και του απαγορεύεται να ταξιδεύει σε ευρωπαϊκό έδαφος λόγω των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττει το καθεστώς του. Ωστόσο, το Βατικανό δεν ανήκει στην ΕΕ, γεγονός που επέτρεψε στον Μουγκάμπε, τη σύζυγό του Γκρέις και πολλά μέλη της κυβέρνησής του να παραβρεθούν στην τελετή.

Το "παρών" έδωσαν και άλλοι Αφρικανοί πρόεδροι, όπως αυτοί του Καμερούν, του Τόγκο και του Κονγκό.

Την τελετή παρακολούθησαν 16 αρχηγοί κρατών, όπως ο πρόεδρος της Ιταλίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο και ο πρόεδρος της Πολωνίας -- της γενέτειρας του πάπα Ιωάννη Παύλου -- Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι, και έξι πρωθυπουργοί. 

Η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν από τις μεγαλύτερες, αφού εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον Πολωνό πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γέρζι Μπούζεκ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

Απαντώντας στις επικρίσεις οι Βρυξέλλες υποστήριξαν ότι ήθελαν να αποτίσουν φόρο τιμής "στον ιστορικό ρόλο" που διαδραμάτισε ο Κάρολ Βοϊτίλα στην ευρωπαϊκή ιστορία.

Το Παρίσι έστειλε στη Ρώμη τον πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν και τους υπουργούς Εξωτερικών και Εσωτερικών. Και σ' αυτήν την περίπτωση το μέγεθος της αντιπροσωπείας θεωρήθηκε υπερβολικό από τη σοσιαλιστική αντιπολίτευση που υπενθύμισε ότι η Γαλλία είναι "λαϊκή δημοκρατία".

Μεγάλη ήταν και η αντιπροσωπεία της Ιταλίας, με τον πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι και πολλούς υπουργούς της κυβέρνησής του.

Η Ουγγαρία έστειλε στο Βατικανό τον πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος επικρίνεται στη χώρα του και στο εξωτερικό για το νέο Σύνταγμα που υιοθέτησε και το οποίο κάνει αναφορές στο Θεό, το χριστιανισμό και την παραδοσιακή οικογένεια.

Το Ισραήλ, χώρα με την οποία ο Ιωάννης Παύλος άρχισε διάλογο, για πρώτη φορά στην ιστορία, εκπροσωπήθηκε με τον υπουργό άνευ χαρτοφυλακίου Γιόσι Πέλεντ. 

Πολλές χώρες των Βαλκανίων και της Λατινικής Αμερικής (Μεξικό, Ονδούρα, Αλβανία, Μαυροβούνιο, Βοσνία, ΠΓΔΜ) εκπροσωπήθηκαν με τους προέδρους ή τους πρωθυπουργούς τους.

Οι ΗΠΑ πάντως κράτησαν χαμηλό προφίλ, σε αντίθεση με την κηδεία του πάπα, όπου είχαν στείλει τον τότε πρόεδρο Τζορτζ Ο. Μπους και τους δύο προκατάχους του, τους πρώην πρόεδρους Μπιλ Κλίντον και Τζορτζ Μπους.

Σήμερα στο Βατικανό βρέθηκε μόνο ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αγία Έδρα, Μιγκέλ Ντίαζ. Σε επίπεδο πρεσβευτή εκπροσωπήθηκε και η Ρωσία.

Εκτός από το Λίβανο και την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, καμία άλλη αραβική χώρα δεν έστειλε αντιπροσωπεία στο Βατικανό.

Image

Οι Πολωνοί αψήφησαν την καταρρακτώδη βροχή για να παρακολουθήσουν ομαδικά την οσιοποίηση του πάπα Ιωάννη Παύλου.

Από γιγαντοοθόνες που είχαν στηθεί στο κέντρο της Βαρσοβίας και σε πολλές άλλες πόλεις παρακολούθησαν χιλιάδες Πολωνοί την τελετή οσιοποίησης του πάπα Ιωάννη Παύλου Β΄, του Πολωνού κατά κόσμον Κάρολ Βοϊτίλα.

"Πήγα στη Ρώμη για την κηδεία του πάπα το 2005. Δεν μπορούσα να πάω σήμερα εκεί αλλά είχα υποσχεθεί να δώσω το παρών στην τελετή οσιοποίησης και για αυτό είμαι εδώ", είπε ένας νεαρός φοιτητής.

Παρά τη βροχή που έπεφτε αδιάκοπα, πολλές χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν το πρωί στην πλατεία Πιλσούντσκι, κοντά στο ιστορικό κέντρο της πολωνικής πρωτεύουσας, όπου το 1979 ο πάπας είχε καλέσει το Άγιο Πνεύμα "να αποκαταστήσει την εικόνα αυτής της γης".

"Αξίζει τον κόπο να ζήσουμε αυτή τη στιγμή όλοι μαζί παρά ο καθένας στο σπίτι του μπροστά στην τηλεόραση", είπε μια 20χρονη.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του ινστιτούτου CBOS το 95% των Πολωνών θεωρούν ότι η οσιοποίηση του Ιωάννη Παύλου Β΄ είναι ένα "σημαντικό γεγονός". Σε όλη τη χώρα έχουν οργανωθεί αγρυπνίες, λειτουργίες, συναυλίες, εκθέσεις και διάφορες άλλες εκδηλώσεις προς τιμή του.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤΑΦΗ:

Εμφανίσεις: 36089
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!