Θεσσαλιώτιδος σε ΔΙΣ: ''Ανακαλέστε άμεσα την απόφασή σας''

100 2171

Του Αιμίλιου Πολυγένη


Επιστολή προς την Ιερά Σύνοδο απέστειλε ο Σεβ. Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος κ. Κύριλλος με την οποία διαμαρτύρεται έντονα για την απόφαση της ΔΙΣ να τον κρίνει ακατάλληλο να ασκεί τα διοικητικά του καθήκοντα.

Η ΔΙΣ είχε αποφασίσει τον έλεγχο, όπως προβλέπει ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας, από τριμελή επιτροπή της ικανότητας του Σεβασμιωτάτου να ασκεί τα καθήκοντά του ή όχι λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει.

Ο κ. Κύριλλος απευθυνόμενος προς την Ιερά Σύνοδο αναφέρει ότι εξαπατήθηκε και δεν γνώριζε τις προθέσεις της ΔΙΣ και ζητά την άμεση ανάκληση της απόφασης που προσβάλλει, όπως αναφέρει, την Εκκλησία και τον ίδιο προσωπικά.

Αναφέρει χαρακτηριστικά πως σε 15 λεπτά είναι αδύνατο να ελέγξει μία ομάδα ιατρών την ικανότητα ενός ανθρώπου να ασκεί τα καθήκοντα του.

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή του Μητροπολίτη Κύριλλου:

Προς τον Μακαριώτατον Αρχιεπίσκοπον Αθηνών
και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμον
και τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου
Αθήνας

Μακαριώτατε και άγιοι αδελφοί,
Έλαβα την κοινοποίηση με αριθμ. Πρωτ. 165/13.1.2014 του εγγράφου που αποστείλατε «προς τον εντιμότατον Πρόεδρον του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Σωτήριον Ρίζον δια του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων», με το οποίο ζητάτε την ενεργοποίηση του άρθρου 34 του Ν. 590/1977 όσον αφορά στην ικανότητά μου να ασκώ τα μητροπολιτικά μου καθήκοντα.

Στο έγγραφο αναφέρετε ότι για την απόφασή Σας αυτή λάβατε υπ’ όψιν Σας «επιστολικάς και προφορικάς μαρτυρίας πλειάδος φορέων και ιδιωτών».
Επειδή οι προφορικές μαρτυρίες είναι «έπεα πτερόεντα» θα Σας παρακαλούσα να δημοσιεύσετε τις επιστολικές σας μαρτυρίες, όπως κάνω κι εγώ που αναφέρω τις επιστολές του κ. Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας, του κ. Δημάρχου Καρδίτσας, το ψήφισμα των αρχιερατικών Επιτρόπων της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων καθώς και τις μαρτυρίες εκλεκτών συμπολιτών και άλλων εργαζομένων της περιφερείας μου, που διαφωνούν με τη ληφθείσα απόφασή Σας.

Κάνετε λόγο επίσης για την ενώπιόν Σας και των μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου παρουσία μου την 10η Οκτωβρίου 2013 όταν εκλήθην να δώσω πρόσθετες πληροφορίες για ένα συγκεκριμένο ζήτημα της Ιεράς Μητροπόλεως, που με τη χάρη του Θεού διακονώ τα τελευταία εννέα χρόνια.

Τότε, Μακαριώτατε και άγιοι αδελφοί, δεν πίστευα ότι η παρουσία μου εκεί ήταν απόδειξη για την ικανότητά μου ως Επισκόπου.

Εκλήθην για ένα συγκεκριμένο λόγο, αν και τα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης άφηναν να εννοηθεί ότι άλλος ήταν ο πραγματικός λόγος της προσκλήσεώς σας.

Γράφτηκε τότε, ιδίως σε εκκλησιαστικού ενδιαφέροντος ιστοσελίδες του διαδικτύου, ότι η πρόσκλησή μου αυτή ήταν απαρχή των μελλοντικών εξελίξεων, της εκούσιας η της αναγκαστικής παραιτήσεώς μου. Και σήμερα όλα αυτά δικαιώνονται.

Δέν εγνώριζα τότε τις πραγματικές Σας προθέσεις και έσπευσα να δώσω εξηγήσεις για ένα συγκεκριμένο διοικητικό θέμα και όχι για όλη την υπόστασή μου.

Μέσα σε 15 η 20 λεπτά της ώρας που κράτησε η συνομιλία μας καταλάβατε, Μακαριώτατε και άγιοι αδελφοί, ότι ευρίσκομαι «εις εξόχως προβληματικήν κατάστασιν»;

Μία επίσκεψη σε ειδικό ιατρό κρατά περίπου μία ώρα και έπειτα από εξειδικευμένες εξετάσεις ο θεράπων ιατρός αποφαίνεται για το θέμα.

Εσείς, αν και μη ειδικοί, σε πολύ λίγο χρόνο μπορέσατε να καταλάβετε ότι ευρίσκομαι «εις εξόχως προβληματικήν κατάστασιν εξ επόψεως υγείας, διαυγείας και επικοινωνίας»; Πολύ σκληροί χαρακτηρισμοί αυτοί, Μακαριώτατε και άγιοι αδελφοί.

Αν και μη ειδικοί, όπως προανέφερα, ξεπεράσατε τις ικανότητες των θεραπόντων ιατρών μου, οι οποίοι με τη φαρμακευτική αγωγή που προτείνουν αξιολογούν ως σταθερή και τον τελευταίο καιρό ως βελτιούμενη την κατάστασή μου.

Είμαι πράγματι 76 ετών με τη βοήθεια του Θεού. Ένας άνθρωπος της ηλικίας μου έχει συνήθως κάποια προβλήματα υγείας, τα οποία η σύγχρονη ιατρική επιστήμη κατορθώνει πολλές φορές να τα υπερνικά.

Εσείς όμως έχετε προφανώς άλλη άποψη. Για τη στάση σας αυτή θα ήθελα να εκφράσω την πικρία μου και τη βαθειά μου θλίψη.

Παρ’ όλα βέβαια τα ζητήματα υγείας μου, που όλοι εξ άλλου οι κάποιας ηλικίας λίγο-πολύ έχουμε, ήμουν και είμαι πάντοτε παρών.

Ποτέ δεν έλειψα από καμιά διοικητική αλλά ούτε και ποιμαντική μου υποχρέωση. Τα μητροπολιτικά μου καθήκοντα, τόσο στη διοίκηση τα πρωινά όσο και στη διαποίμανση του λαού του Θεού τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας κατά τους εσπερινούς, τις κυριακάτικες θείες Λειτουργίες και τις εορταστικές χοροστασίες, τα ασκώ με συνέπεια και φόβο Θεού.

Κι όταν κάποιες φορές η φωνή μου δεν με βοηθάει, ο γραπτός λόγος μου καλύπτει τις πνευματικές ανάγκες των πιστών.

Η γλώσσα, όπως γνωρίζετε Μακαριώτατε και άγιοι αρχιερείς, έχει πολλούς τρόπους να εκφραστεί. Εξ άλλου και το αποστολικό «εάν ταις γλώσσαις των ανθρώπων και των αγγέλων λαλώ, αγάπην δε μη έχω, γέγονα χαλκός ηχών η κύμβαλον αλαλάζον» (Κορινθ. Α’, 13, 1) αναφέρεται κυρίως στη χρήση της γλώσσας και των λέξεων, τη λεκτική επικοινωνία.

Η αγάπη μου όμως προς το ποίμνιό μου αποδεικνύεται σε κάθε περίσταση και με κάθε μορφή. Αν κάποια φορά αδυνατώ να αναγνώσω δυνατά ένα κείμενο, ο διάκονος η άλλος κληρικός αναλαμβάνει αυτή τη διακονία.

Ο αγαπητικός λόγος βέβαια είναι καρπός της χάριτος του Αγίου Πνεύματος και της δικής μου πνευματικής διαύγειας.

Για όλους αυτούς τους παραπάνω λόγους, παρακαλώ Μακαριώτατε και άγιοι αδελφοί, να ανακαλέσετε την απόφασή Σας, διότι η όλη διαδικασία της αποστολής τριμελούς επιτροπής ιατρών δεν θίγει εμένα μόνο προσωπικά αλλά όλο το σώμα της Εκκλησίας και θα αποτελέσει κακό προηγούμενο.

Μετά βαθυτάτου σεβασμού και πολλής της εν Κυρίω αγάπης και τιμής

Ο Μητροπολίτης
† Ο Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων Κύριλλος

Εμφανίσεις: 149828
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!