Το παγκάρι είναι μείον αλλά τα στασίδια γεμάτα - Δηλώσεις Μητροπολιτών

ImageΟ δίσκος έπαψε να βγαίνει μετά τη λειτουργία και τα κέρματα δεν κουδουνίζουν πια στα παγκάρια. Δραματική μείωση των εσόδων τους, που σε ορισμένες περιοχές φτάνει ακόμη και το 40%, έχουν υποστεί οι ναοί όλης της χώρας, αφού οι πιστοί εκκλησιάζονται μεν τακτικά, αλλά όλο και πιο σπάνια ανοίγουν το πορτοφόλι τους. 

Το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα έντονο στα μεγάλα αστικά κέντρα και σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις αυτοί, που κυρίως πλήττονται είναι οι ναοί της Πάτρας και της Αθήνας, ενώ ακολουθεί από κοντά και η Θεσσαλονίκη. 

«Υπάρχουν άνθρωποι που ζητούν από τους επιτρόπους να πάρουν το κερί δωρεάν γιατί δεν μπορούν, λένε, να ρίξουν στο παγκάρι έστω και πέντε λεπτά» δηλώνει ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος

Στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών πολλοί πιστοί ρίχνουν στα παγκάρια ακόμη και παλιές δραχμές, μην έχοντας την δυνατότητα να καταβάλλουν το αντίτιμο του κεριού. 

«Στις δύσκολες ώρες που περνάει η χώρα πολλοί άνθρωποι στρέφονται στην Εκκλησία. Το βλέπεις κάθε Κυριακή που οι Ναοί γεμίζουν, ασφυκτικά όμως η τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει πολλοί πιστοί στερούν τους Ναούς από έσοδα», δηλώνει ο οικονομικός σύμβουλος του Αρχιεπισκόπου κ. Ηλ. Κουρεντής

Η άλλη όψη του νομίσματος είναι δραματική. Παράλληλα με την μείωση εσόδων που παρατηρείται, διαπιστώνεται ότι διαρκώς αυξάνονται τα αιτήματα των πιστών που ζητούν την βοήθεια της Εκκλησίας. Επιπλέον, σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.Ανθιμο, το τελευταίο διάστημα εντείνεται και το φαινόμενο της επαιτείας έξω από τους Ναούς. 

«Πρόκειται κυρίως για ξένους τους οποίους δεν ξέρεις πως να βοηθήσεις. Αν και τις περισσότερες φορές υπάρχουν κυκλώματα που τους φέρνουν και τους εκμεταλλεύονται», παρατηρεί ο κ. Ανθιμος. 

Ταυτόχρονα μεγάλο πλήγμα δέχονται και τα φιλόπτωχα ταμεία των ενοριών, όπου επίσης παρατηρείται μείωση εσόδων κατά 20% τουλάχιστον. Αντίθετα οι πιστοί συνεχίζουν να στηρίζουν τους εράνους που διεξάγονται για την ενίσχυση της Εξωτερικής Ιεραποστολής, του Παναγίου Τάφου και της Μονής Σινά, όπου οι πιστοί συνεχίζουν να προσφέρουν τον οβολό τους. 

Αντίθετα στις πόλεις της περιφέρειας η κατάσταση δείχνει καλύτερη, αφού μείωση παρατηρείται μεν, αλλά δεν ξεπερνά το 10 με 15%. «Δεν μπορώ να πω ότι έχουμε δεχθεί μεγάλο πλήγμα. Η μείωση των εσόδων φτάνει το 10%», δηλώνει ο Μητροπολίτης Γουμενίσσης κ. Δημήτριος.

Πάντως ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς προχώρησε ήδη σε μείωση των ενοικίων των καταστημάτων, τα οποία διαθέτει η μητρόπολη του. 

Το ασθενές κέντρο

Η Αρχιεπισκοπή Αθηνών μαζί με τις Μητροπόλεις της Πάτρας και της Θεσσαλονίκης φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα. Σύμφωνα με στοιχεία της Αρχιεπισκοπής τα έσοδα των ναών δείχνουν να έχουν μειωθεί κατά 34%. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Φεβρουάριο του 2009 με το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου να συγκλονίζει την χώρα όταν και σημειώθηκε η πρώτη μεγάλη μείωση των εσόδων η Αρχιεπισκοπή εισέπραξε από τα πλεονάσματα των Ναών 305.721 ευρώ.

Τον Φεβρουάριο του 2010 παρατηρήθηκε αύξηση εσόδων και οι ναοί για την αντιμετώπιση των αναγκών της Αρχιεπισκοπής συνεισέφεραν 395.165 ευρώ.

Αντίθετα τον Φεβρουάριο του 2011 οι Ναοί απέστειλαν μόλις 238.979, γεγονός που δείχνει ότι τα συνολικά έσοδα τόσο των ναών όσο και της Αρχιεπισκοπής μειώθηκαν κατά 34,52%. 

Ταυτόχρονα, όπως σημειώνει ο κ. Κουρεντής, υπήρξε αύξηση εξόδων κατά 83,18%, που κυρίως οφείλεται στην ανάπτυξη και την επέκταση της παροχής συσσιτίων. 

«Υπάρχουν ναοί που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν ούτε τα έξοδά τους σε αυτές τις συνθήκες», προσθέτει. Η εντολή του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου, πάντως, «είναι να μην κλείσει κανένας ναός,ακόμη και αν χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν όλα τα αποθεματικά που διαθέτουμε, τα οποία ωστόσο δεν είναι πολλά».

Ακόμη πιο δύσκολη φαντάζει η κατάσταση στην Μητρόπολη Πατρών.  «Η μείωση στους ναούς της περιοχής φτάνει και το 40%» λέει ο Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος, ο οποίος αναφέρει: 

«Το τελευταίο διάστημα υπάρχουν πιστοί που αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα», και το χειρότερο ντρέπονται γι' αυτό. «Υπήρξε άνθρωπος που μου ζήτησε να πάρει δωρεάν ένα κερί. Η ανεργία στην περιοχή έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο»,παρατηρεί ο κ. Χρυσόστομος, σημειώνοντας ότι «μαζί με τον Δήμο έχουμε κηρύξει πανστρατιά και συγκεντρώνουμε ρούχα, φάρμακα και τρόφιμα για να ενισχύσουμε όλους όσοι χρειάζονται βοήθεια. Δεν θέλουμε να μείνει κανένας το Πάσχα χωρίς φαγητό και ρούχα. Προσπαθούμε...»

Καλύτερη, σε σχέση με την Πάτρα και την Αθήνα, είναι η κατάσταση στην Θεσσαλονίκη. «Σε ορισμένους ναούς η μείωση φτάνει το 30% αλλά στην συντριπτική πλειονότητα των Ναών η μείωση ξεκινάει από 20 έως και 25%», επισημαίνει ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, ο οποίος έχει δώσει εντολή για περιστολή των δαπανών. 

«Εχουμε μειώσει το δώρο των ιεροψαλτών. Τοποθετήσαμε καινούργιες λάμπες για να μειωθούν τα έξοδα του ηλεκτρικού.Και ενισχύουμε το φιλανθρωπικό μας έργο και ο κόσμος μας βοηθάει σε αυτή την προσπάθεια μας», λέει ο κ. Ανθιμος. 

Η περιφέρεια αντέχει

Οι πιστοί της ελληνικής περιφέρειας δείχνουν να έχουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στα πλήγματα που δέχονται εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Αρτης κ. Ιγνάτιο «και οι ναοί μας έχουν μείωση εσόδων, αλλά είναι μικρή και ακόμη δεν υπάρχουν προβλήματα».

Προσθέτει, ωστόσο, ότι «οι ναοί των ορεινών χωριών δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα έξοδα τους, αλλά οι ιερείς προσπαθούν· δεν απογοητευόμαστε».

Ο Μητροπολίτης Γουμενίσσης παρατηρεί ότι σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία, η μείωση στην περιοχή του δεν ξεπερνάει το 10% και όπως χαρακτηριστικά σημειώνει  «σε σχέση με την περασμένη χρονιά η μείωση που παρατηρείται συνολικά δεν ξεπερνάει τις 80 χιλιάδες ευρώ. Γεγονός που δείχνει ότι η μείωση των εσόδων φτάνει στο 10,38%».

Στην Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας η μείωση των εσόδων μεγαλώνει και φτάνει στο 15%.  «Ολοι οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν προβλήματα. Η Εκκλησία πρέπει να βοηθάει»δηλώνει ο Μητροπολίτης κ. Κοσμάς, ο οποίος μετά από συνεννόηση με το Εμπορικό Επιμελητήριο της περιοχής, προχωρά σε μείωση κατά 15% των ενοικίων των ακινήτων που διαθέτει η μητρόπολη του. 

Φτωχά... φιλόπτωχα

Η οικονομική κατάσταση επηρεάζει σημαντικά και τα Φιλόπτωχα ταμεία. Στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών μόνο τους τελευταίους μήνες παρατηρείται μείωση εσόδων της τάξης του 20% με 25%. 

Σύμφωνα με τον Διευθυντή Οικονομικών του Γενικού Φιλόπτωχου Ταμείου της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτη κ. Χρυσόστομο Συμεωνίδη «ο κόσμος βοηθάει στις στοχευμένες προσπάθειες που καταβάλλει η Εκκλησία, όπως τα συσσίτια ή οι έρανοι που διεξάγονται για να χειρουργηθεί ένα παιδί. Σταθερές είναι και οι προσφορές για την ενίσχυση του Παναγίου Τάφου ή την Ιερά Μονή Σινά».

Τις προσπάθειες αυτές, όπως επισημαίνει ο κ. Συμεωνίδης, «ενισχύουν στην συντριπτική τους πλειονότητα οι πιστοί, που ζουν σε περιοχές, όπου θεωρούμε ότι κατοικούν οικονομικά ασθενέστερες ομάδες. Σε αντίθεση με τις περιοχές όπου κατοικούν οικονομικά εύρωστοι συμπατριώτες μας. Και αυτό δημιουργεί σε όλους μας μια εύλογη απορία».

Αύξηση εκκλησιάσματος και συσσιτίων

Αλλά αν οι εκκλησίες δεν μαζεύουν πια μαλάματα, αντιστρόφως ανάλογη είναι η προσέλευση στους ναούς των πιστών, έστω κι αν (ή ακριβώς γιατί) το πορτοφόλι τους είναι άδειο. 

«Είναι εντυπωσιακό. Οπου πας, βλέπεις τους Ναούς να γεμίζουν. Ανθρωποι κάθε ηλικίας και πάρα πολλοί νέοι. Εφηβοι και νέοι έρχονται στους Ναούς και προσκυνούν. Και καταλαβαίνεις από το ντύσιμο τους ότι δεν είναι από εκείνους, που μπορεί να τους υποχρεώνει η οικογένεια τους. Αυτό είναι που μας δίνει ελπίδα», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Κοζάνης κ. Παύλος, σημειώνοντας ότι η όποια «απώλεια εσόδων ξεπερνιέται από την ελπίδα που μας δίνουν αυτοί οι νέοι άνθρωποι».

Την ίδια ώρα όλες οι μητροπόλεις αυξάνουν καθημερινά την κοινωνική τους προσφορά. «Αυξήσαμε κατά 20% τα συσσίτια μας» λέει ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, ο οποίος βλέπει ότι «οι ανάγκες των πιστών καθημερινά αυξάνονται».

Ταυτόχρονα σχεδόν σε όλες τις μητροπόλεις έχουν αρχίσει και δημιουργούνται κοινωνικά παντοπωλεία και φαρμακεία.  «Ερχεται ο κόσμος και προσφέρει ζυμαρικά, πατάτες, ρύζι και ό,τι άλλο μπορεί για την ενίσχυση των φτωχών», επισημαίνει ο Μητροπολίτης Κοζάνης.

Εμφανίσεις: 45853
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!