Λαμπρή εκδήλωση στη Ρουμανία για τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο

ImageΣε κλίμα συγκίνησης έγινε η εκδήλωση - φόρος τιμής στον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο στο Βουκουρέστι. Την οργάνωση είχαν η ελληνική πρεσβεία και το Πατριαρχείο Ρουμανίας.

Αφορμή στάθηκε η έκδοση στη Ρουμανική γλώσσα του βιβλίου του Δημήτρη Ριζούλη "Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, παρακαταθήκη λόγων".

Τη Ρουμανική έκδοση προλογίζει ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ. Δανιήλ και μεταξύ άλλων σημειώνει ότι " ο μακαριστός Χριστόδουλος υπήρξε μια προσωπικότητα παγκόσμιας εμβέλειας που άφησε τη σφραγίδα του στον Ορθόδοξο κόσμο". 

Χαρακτηρίζει  την απώλεια του μεγάλη και θυμίζει ότι ο μακαριστός ήταν " ένας καλός φίλος της Ρουμανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και του ρουμανικού λαού".

Η εκδήλωση έγινε στην πανέμορφη ελληνική εκκλησία του Βουκουρεστίου με τη φροντίδα και τον συντονισμό του π. Ioan Moldoveanu.

.Στην ομιλία του ο Έλληνας πρέσβης στο Βουκουρέστι Γεώργιος Πουκαμισάς δήλωσε τη μεγάλη του χαρά και θύμισε τις επισκέψεις του μακαριστού στη Ρουμανία καθώς και τις στενές σχέσεις των δυο χωρών.

Ο Αρχιγραμματέας του Πατριαρχείου Ρουμανίας Επίσκοπος Campineanul Κυπριανός ανέφερε (σε άπταιστα ελληνικά) με συγκίνηση, ότι είχε την ευλογία να χειροτονηθεί από τον μακαριστό Χριστόδουλο και μίλησε με θαυμασμό και μεγάλη αγάπη τόσο για την προσωπικότητά του όσο και για το αγωνιστικό του πνεύμα. 

Οι δυο μεταφραστές του βιβλίου, ο καθηγητής της αρχαίας ελληνικής Ion Diaconescu και ο Θεολόγος Demostene Iancu, εξέφρασαν τη χαρά τους που συμμετείχαν στην όλη προσπάθεια.

Ο Έλληνας εκδότης Φωκίων Ζαίμης της εταιρίας "Κερπινή" δήλωσε ότι νιώθει δικαιωμένος για την προσπάθεια ανάδειξης των λόγων του μακαριστού και ευχήθηκε να ακολουθήσουν μεταφράσεις του βιβλίου και σε άλλες γλώσσες.

Η Ρουμάνα εκδότρια της εταιρίας "Ομόνοια" και ψυχή της προσπάθειας Έλενα Λαζαρ εμφανώς ικανοποιημένη είπε ότι νιώθει πως δικαιώθηκαν οι κόποι της και ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές.

Τέλος ο δημοσιογράφος κ. Δημήτρης Ριζούλης ανέφερε πως ο μακαριστός μας δίδαξε όλους τόσο με τα λόγια του όσο και με το παράδειγμα του και πρόσθεσε πως οι ομιλίες που περιλαμβάνονται στο βιβλίο έχουν διαχρονική αξία.

Τέλος ευχαρίστησε όλες τους συντελεστές για τη μεγάλη τιμή που του έκαναν. 

Αξίζει να αναφερθεί πως η αρχική  ιδέα έκδοσης του βιβλίου στη Ρουμανική γλώσσα ανήκει στον ηγούμενο της Μονής Radu Voda, Αρχιμανδρίτη Νεκτάριο Sofelea.

Την εκδήλωση κάλυψαν το κρατικό τηλεοπτικό κανάλι της Ρουμανίας, το ραδιόφωνο και η τηλεόραση του Πατριαρχείου, τοπικοί τηλεοπτικοί σταθμοί και εφημερίδες.

Μεταφραστής στην εκδήλωση ήταν ο προϊστάμενος του τμήματος Νεοελληνικών σπουδών του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου Dr. Tudor Dinu. 

Το βιβλίο για τον μακαριστό Χριστόδουλο στα ελληνικά λόγω της μεγάλης ζήτησης, εδώ και λίγες ημέρες επανακυκλοφόρησε και διατίθεται στα περίπτερα της Αθήνας και του Πειραιά μαζί με δυο cd με ηχητικά ντοκουμέντα με συνολική τιμή 9,90 ευρώ.

Image

Image

Image

Εμφανίσεις: 33834
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!