830.000 $ αποζημίωση στην Εκκλησία από Bingo

ImageΕπιταγή αξίας $830.000 παρέλαβε το απόγευμα της Τετάρτης ο βοηθός πρωτοσύγκελου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, π. Μιχαήλ Κοντογιώργης, από τον εισαγγελέα του Κουίνς Ρίτσαρντ Μπράουν.

Τα χρήματα αυτά είναι η αποζημίωση για το σκάνδαλο με το «Bingo -82» και καταβλήθηκαν από τους ομογενείς κατηγορούμενους Σπύρο Μοσχόπουλο, Τόμυ Σκιαδά, καθώς επίσης και από την Ντανιέλα Ραντουλέσκου, οι οποίοι παραδέχτηκαν ενώπιον του Δικαστηρίου ότι τα χρήματα αυτά τα είχαν παρακρατήσει από τον Ιανουάριο του 2007 μέχρι και το Φεβρουάριο του 2010 και ότι προορίζονταν για τη χρηματοδότηση φιλανθρωπικών προγραμμάτων της Eκκλησίας.

Η υπόθεση αυτή, όπως έγραψε ο «Ε.Κ.», ήρθε στο προσκήνιο τον Αύγουστο του 2010 με τη σύλληψη των προαναφερόμενων ατόμων που είχαν αναλάβει τη λειτουργία της αίθουσας τυχερών παιγνιδιών (Bingo) με την επωνυμία «Bingo -82» στη διεύθυνση 82-18 Northern Boulevard στο Τζάκσον Χάιτς του Κουίνς.

Η άδεια λειτουργίας της αίθουσας, όπως αναφέρεται και στο κατηγορητήριο ανήκει στη Ρουμανική Ορθόδοξη Εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης (Romanian Orthodox Church of Sts. Constantine & Helen), που βρίσκεται στη διεύθυνση 25-27 23rd Street, και τελεί υπό την κανονική επίβλεψη της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Ο π. Μιχαήλ Κοντογιώργης μετά την παραλαβή της επιταγής αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις του «Εθνικού Κήρυκα» σχετικά με την εν λόγω κοινότητα και τη σχέση της Αρχιεπισκοπής με το «Bingo» και μας παρέπεμψε στο Γραφείο Τύπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνιών, Σταύρος Παπαγερμανός, κληθείς να σχολιάσει το γεγονός έδειξε άγνοια. Του εξηγήσαμε τι συνέβη και του επαναλάβαμε τα ερωτήματα που είχαμε θέσει επισήμως την 1η Μαρτίου 2011 και υποσχέθηκε να ενημερωθεί και να μας απαντήσει.

Παρά ταύτα, μέχρι και την ώρα που γραφόταν το ρεπορτάζ δεν είχε ληφθεί καμιά επίσημη απάντηση.

Ο «Ε.Κ.» από τον Αύγουστο του 2009, που ανέκυψε η υπόθεση με το «Bingo», κατέγραψε βήμα προς βήμα τη σύλληψη και την καταδίκη των ομογενών και αναζήτησε την εκκλησία στην οποία είχε εκδοθεί η άδεια λειτουργίας αίθουσας τυχερών παιγνιδιών, αλλά στο χώρο που αναγράφεται στο κατηγορητήριο δεν υπάρχει ναός.

Δυστυχώς, μέχρι και ετούτη την ώρα παραμένουν αναπάντητα τα ερωτήματα σχετικά με το στάτους της κοινότητας και της προαναφερόμενης εκκλησίας και τη σχέση της με την Ιερά Αρχιεπισκοπή, τα οποία υποβλήθηκαν από την πρώτη ημέρα στην Αρχιεπισκοπή.

Το γεγονός ότι στη διεύθυνση που αναφέρεται στο κατηγορητήριο δεν υπάρχει ίχνος εκκλησίας μάς προβλημάτισε και μας ώθησε να ερευνήσουμε περαιτέρω την υπόθεση.

Την περίοδο από τον Αύγουστο 2010 μέχρι την 1η Μαρτίου 2011, παρά την επιμονή του «Εθνικού Κήρυκα» η Εισαγγελία του Κουίνς αρνούνταν πεισματικά να αποκαλύψει τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή της επικαλούμενη τις εν εξελίξει έρευνες.

Ακόμη και την 1η Μαρτίου, μια μέρα μετά την παραδοχή της ενοχής των κατηγορουμένων, δεν θέλησαν να εισέλθουν σε λεπτομέρειες. Οταν σε ένα από τα ηλεκτρονικά μηνύματά τους αναφέραμε ότι είναι περίεργη και με πολλά ερωτηματικά υπόθεση, η Εισαγγελία αποκάλυψε ότι την υπόθεση εκ μέρους της Ιεράς Αρχιεπισκοπής την χειρίζεται ο π. Μιχαήλ Κοντογιώργης και μας έδωσε και τα τηλέφωνα επικοινωνίας.

Παράλληλα, μας διαβεβαίωσε ότι μετά την 6η Απριλίου που θα ανακοινωθεί η ποινή των κατηγορουμένων, θα διοργανωθεί και η τελετή παράδοσης της επιταγής και ότι θα καλέσουν και τον «Ε.Κ.», όπερ και συνέβη, προχτές το απόγευμα.

Ο «Εθνικός Κήρυκας» λαμβάνοντας υπόψη ότι οι απαντήσεις των εκπροσώπων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, συμπεριλαμβανομένου και του πρωτοσυγκέλου, Επισκόπου Φασιανής κ. Αντωνίου δεν ήταν τόσο πειστικές, αμέσως μετά την αποκάλυψη της Εισαγγελίας ότι το θύμα της υπόθεσης είναι η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής επικοινώνησε με τον διευθυντή Τύπου και Επικοινωνιών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής κ. Σταύρο Παπαγερμανό και του έθεσε τα εξής ερωτήματα:

«Ποια είναι αυτή η κοινότητα και ποια είναι η σχέση της με την Ιερά Αρχιεπισκοπή;», «Γιατί δεν συμπεριλαμβάνεται στους επίσημους καταλόγους της Ιεράς Αρχιεπισκοπής (στο ετήσιο Yearbook της Αρχιεπισκοπής);»,

«Πότε εκδόθηκε η άδεια λειτουργίας της αίθουσας τυχερών παιγνιδιών;», «Τι γινόταν και ποιος διαχειριζόταν τα χρήματα που εισέπρατταν από το Bingo, όλα τα προηγούμενα χρόνια πριν να έρθει στο φως της δημοσιότητας η υπόθεση αυτή;».

Ο κ. Παπαγερμανός ισχυρίστηκε ότι δεν είχε γνώση ούτε των συλλήψεων και ούτε των κατηγοριών και ζήτησε να του προσκομίσουμε τα στοιχεία τα οποία είχαμε στην κατοχή μας, προκειμένου να τα ερευνήσει και να μας απαντήσει.

Την ίδια χρονική στιγμή του αποστείλαμε μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος το επίσημο ανακοινωθέν της Εισαγγελίας για την παραδοχή της ενοχής των κατηγορουμένων. Δυστυχώς, μέχρι και ετούτη την ώρα δεν έχουμε λάβει καμιά επίσημη απάντηση.

Ο «Εθνικός Κήρυκας» επικοινώνησε με τις πολιτειακές και δημοτικές αρχές οι οποίες στα ηλεκτρονικά μηνύματά τους επεσήμαναν ότι η άδεια αυτή είχε εκδοθεί 20 χρόνια πριν από «Racing and Wagering Bord» και ότι ανανεωνόταν κάθε χρόνο από το «New York City Department of Consumer Affairs» για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Παράλληλα, τόνισαν ότι «η πολιτειακή αρχή ‘Racing and Wagering Bord’ δεν αναμειγνύεται και δεν ελέγχει αυτές τις άδειες παρά μόνο όταν υπάρχουν επίσημες καταγγελίες».

Αποκάλυψαν ότι το θύμα στην υπόθεση είναι η Ιερά Αρχιεπισκοπή διότι η άδεια είχε εκδοθεί στο όνομα του π. Αουρέλ Ραντουλέσκου, συζύγου της συγκατηγορούμενης Ντανιέλας Ραντουλέσκου, ο οποίος είχε χειροτονηθεί από Επίσκοπο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Πληροφορίες του «Ε.Κ.» φέρουν τον π. Ραντουλέσκου να βρίσκεται στην Ρουμανία.

Αποκάλυψαν επίσης ότι οι οργανώσεις που ιδρύθηκαν προκειμένου να εκδοθεί η άδεια λειτουργίας του Bingo είναι οι εξής: «Saints Constantine and Helen Romanian Orthodox Church», «Saints Constantine and Helen Romanian Orthodox Church Men’s Club», «Saints Constantine and Helen Romanian Orthodox Church Ladies Auxiliary», «International Romanian Youth Organization», καθώς επίσης και «St Andrew Romanian Orthodox Church of America Women’s Club».

Τέλος, ανέφεραν ότι η Εισαγγελία του Κουίνς συνεργάστηκε με τον βοηθό πρωτοσύγκελου, π. Μιχαήλ Κοντογιώργη και με τον νομικό σύμβουλο της Αρχιεπισκοπής, Εμμανουήλ Δήμο, και μας έδωσαν και οι ίδιοι τα τηλέφωνα επικοινωνίας.

Οι τρεις κατηγορούμενοι Σπύρος Μοσχόπουλος, Τόμυ Σκιαδάς και Ντανιέλα Ραντουλέσκου, παραδέχτηκαν την ενοχή τους στα τέλη Φεβρουαρίου και στις 6 Απριλίου καταδικάστηκαν με τριετή ποινή φυλάκισης με αναστολή.

Παράλληλα, κατέβαλαν το ποσό των 830 χιλιάδων για την αποζημίωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, καθώς επίσης και άλλες 170 χιλιάδες για δικαστικά έξοδα και άλλα τέλη και πρόστιμα.

Ο εισαγγελέας του Κουίνς, Ρίτσαρντ Μπράουν, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το απόγευμα της Τετάρτης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έκβαση της υπόθεσης, καθώς επίσης και για την άψογη συνεργασία των δημοτικών και πολιτειακών αρχών.

Υπενθύμισε επίσης, ότι τα χρήματα υπεξαιρέθηκαν από τα φιλανθρωπικά προγράμματα και συνέστησε όπως διατεθούν για τους ίδιους φιλανθρωπικούς σκοπούς για τους οποίους προορίζονταν.

Ο π. Μιχαήλ Κοντογιώργης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη προς τις αρχές που συνεργάστηκαν στην εξιχνίαση της υπόθεσης και μεταξύ άλλων τόνισε ότι «η κοινότητα είναι ενοχλημένη από το γεγονός».

Εμφανίσεις: 53829
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!