Κορωνείας : ''Ο Θεός ου κολάζει τινά εν τω μέλλοντι''

kor2

Με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια και κατάνυξη εορτάσθηκε στον Ι. Ναό Αγ. Πολυκάρπου Βοτανικού η Μνήμη του Αγίου με προσέλευση πιστών από όλη την Αττική.

Χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θ. Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων.

Συλλειτούργησαν ο προϊστάμενος του Ναού Αρχιμ. Φιλάρετος Νικολαΐδης και άλλοι προσκυνηταί ιερείς. Έψαλαν κατανυκτικά και πανηγυρικά οι χοροί των ιεροψαλτών.

Στο κήρυγμά του ο Σέβ. Κορωνείας είπε ότι ο Αγ. Πολύκαρπος Επίσκοπος Σμύρνης προχώρησε σε γεροντική ηλικία με θάρρος προς το μαρτύριο γιατί αγαπούσε τον Χριστό και πίστευε ότι θα ακούσει την φράση της σημερινής ευαγγελικής περικοπής ''Δεύτε οι ευλογημένοι του Πατρός μου κληρονομήσατε την ητοιμασμένην υμίν βασιλείαν..''

Όμως ποιά θα είναι η μακαριότητα της Βασιλείας του Θεού; Η Αγία Γραφή μας ομιλεί με εικόνες που όλες εκφράζουν την αγαλλίαση των πιστών και την πληρότητα που θα νοιώθουν στην παρουσία του Θεού.

Όπως και η κόλαση εκφράζεται με εικόνες που δείχνουν το έξω,το μακριά,το κενό που αφήνει η απουσία του Θεού.

Όμως τίθεται το ερώτημα,συνέχισε ο Σεβασμιώτατος, πώς ο Θεός για μια ζωή χρονικά περιορισμένη θα τιμωρεί αιώνια;

Την απάντηση την δίνει, είπε, ο Ιερός Δαμασκηνός: ''ο Θεός ού κολάζει τινά έν τω μέλλοντι...'' Ο Θεός δεν τιμωρεί κανένα στη μέλλουσα ζωή.

Ο άνθρωπος μόνος του κάνει τον εαυτό του κατάλληλο ή ακατάλληλο για την Βασιλεία του Θεού. Το Φως της αγάπης του Θεού θα ακτινοβολεί προς κάθε κατεύθυνση.

Για όσους αγάπησαν τον Χριστό, και Τον αγάπησαν και στο πρόσωπο του συνανθρώπου και έχουν υγιείς τους ''οφθαλμούς'' της ψυχής τους, θα είναι αυτό το Φως πηγή ευφροσύνης.

Όσοι έμειναν χωρίς μετάνοια, με άρρωστα τα ματιά της ψυχής τους, θα ενοχλούνται από αυτό το Φως.

Γι αυτό,συνεχίζει ο Ι.Δαμασκηνός: ''Έκαστος εαυτόν δεκτικόν ποιεί της μετοχής του Θεού. Έστι ουν η μεν μετοχή του Θεού τρυφή, η δε αμεθεξία κόλασις''.

Ευτυχείς, κατέληξε ο Σεβασμιώτατος, όσοι τότε, κατά τον Μέγα Βασίλειο, θα μετέχουν στο ''ουράνιον πολίτευμα, την μετά Αγγέλων χορείαν, την ατελεύτητον ευφροσύνην, την έν Θεώ διαμονήν, την προς Θεόν ομοίωσιν.''

Ακολούθησε Ιερά Λιτανεία της εικόνας του Αγίου με την συμμετοχή πολλων πιστών.

kor1

kor3

Εμφανίσεις: 51561
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!