Μειώνεται ο αριθμός των νέων που ενδύεται το ράσο
- Δημιουργηθηκε στις Τετάρτη, 06 Απριλίου 2011
-
Γράφτηκε από τον/την Ελευθερία - Νατάσα Πολυγένη 01:18
-
Η λειψανδρία στον ιερό κλήρο φαίνεται ότι πλέον έχει αρχίσει να ανησυχεί την Εκκλησία της Ελλάδος.
Λίγο το μειωμένο ενδιαφέρον νέων υποψήφιων κληρικών, λίγο η δυστοκία εξεύρεσης συζύγων για τους πρεσβυτέρους, λίγο οι συνταξιοδοτήσεις έχουν δημιουργήσει κενά σε αρκετές ενορίες της χώρας.
Παρά το γεγονός ότι σε όλη τη χώρα τα κενά αγγίζουν περίπου τα 800, η Θεσσαλία ακόμη καλά κρατά, αφού σύμφωνα με στοιχεία της Μητρόπολης Λάρισας από τις 120 ενορίες μόνο 7 παρουσιάζουν πρόβλημα έλλειψης ιερέα.
Ωστόσο, όμως ο προβληματισμός υπάρχει, καθώς στόχος είναι να εξαλειφθούν τα κενά και κάθε ενορία να έχει το δικό της ιερέα που θα μπορεί να ανταποκρίνεται πλήρως σε όλα του τα καθήκοντα.
Ο π. Αχίλλειος Τσούτσουρας μιλώντας στην «Ετ. Δ» επισημαίνει ότι σε τοπικό επίπεδο τα πράγματα είναι καλά και μάλιστα ήδη υπάρχουν κάποια παιδιά που ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους, θα παντρευτούν και θα χειροτονηθούν.
Μέχρι σήμερα, όπως λέει ο π. Αχίλλειος, ακόμη και τα ορεινά χωριά της Θεσσαλίας δε στερούνται ιερέων αλλά δεν κρύβει τον προβληματισμό του για το μέλλον.
«Τα κενά που έχουμε είναι λίγα. Από τις 7 ενορίες που δεν έχουν ιερέα, οι δύο πρέπει να καλυφθούν άμεσα, σε Μάνδρα και Ραχούλα. Είμαστε τυχεροί διότι η Μητρόπολη μας έχει καλούς πατέρες και δεν έχουν κανένα πρόβλημα να εξυπηρετούν τα χωριά. Χάρη στην προθυμία των ιερέων μας εξυπηρετούνται οικισμοί, νοσοκομεία, φυλακές, μοναστήρια. Όμως κάθε χωριό χρειάζεται το δικό του ποιμένα που θα είναι εκεί για να τελεί όλα τα μυστήρια, να κάνει τα κηρύγματα, κατηχητικό και να είναι δίπλα σε κάθε κάτοικο που έχει ανάγκη. Η αλήθεια όμως είναι ότι σε άλλες περιοχές της Ελλάδας υπάρχει πρόβλημα. Στην ορεινή Γορτυνία για παράδειγμα, υπάρχει παπάς που κάνει 7 με 8 Αναστάσεις.»
Εν τω μεταξύ, το πρόβλημα της λειψανδρίας ιερέων δεν εντοπίζεται μονάχα στο γεγονός ότι πλέον ο αριθμός των νέων που επιλέγουν να ακολουθήσουν αυτό το δρόμο είναι μειωμένος αλλά και στο ότι πλέον υπάρχει δυσκολία στο να βρεθούν κοπέλες που επιθυμούν να γίνουν πρεσβυτέρες.
Σύμφωνα με τους Ιερούς Κανόνες η πρεσβυτέρα θα πρέπει να επιθυμεί ο σύζυγος της να ιερωθεί αλλά και η ίδια να γνωρίζει, ότι η πίστη και η αφοσίωση στη θρησκεία είναι προαπαιτούμενο.
Θα πρέπει να διαθέτει ήθος, ευσέβεια και υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, να είναι εγκρατής, φιλεύσπλαχνη, φιλάνθρωπη και ταπεινή. 'Ότι δηλαδή ισχύει και για τον υποψήφιο που θα χειροτονηθεί.
«Το ζευγάρι θα πρέπει ακόμη να έχει υπομονή και επιμονή, υψηλό αίσθημα προσφοράς και πρωτοβουλίας, απόλυτη εχεμύθεια για όσα του εμπιστεύονται οι άνθρωποι με την εξομολόγηση. Επίσης, πρέπει να έχει ηρεμία ψυχής, αγάπη για το θεό και το συνάνθρωπο του. Η ικανότητα επικοινωνίας με το ποίμνιο αφορά τόσο τον ιερέα όσο και την πρεσβυτέρα. Όλα αυτά ίσως για μια νέα κοπέλα να φαντάζουν δύσκολα, οπότε υπάρχει μια καθυστέρηση στο θέμα του γάμου. Μέσα σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν και συνταξιοδοτήσεις» σημειώνει καταλήγοντας ο π. Αχίλλειος.
ΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ
Το 2010 χειροτονήθηκαν 423 κληρικοί. Η Ιερά Σύνοδος ζητάει, για το 2011 τη χειροτονία περίπου 300 κληρικών, οι οποίοι θα κατανεμηθούν σε 81 μητροπόλεις και στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών ανάλογα με τα πληθυσμιακά στοιχεία και τις ανάγκες.
Η Εκκλησία επικαλείται αντίστοιχες συνταξιοδοτήσεις ιερέων μέσα στο 2011.
Συγκεκριμένα, σημειώνεται ότι πάνω από 800 είναι τα κενά ιερέων σε όλη τη χώρα και το 2011 θα συνταξιοδοτηθούν 290 ιερείς.
- Εμφανίσεις: 81152