Πυρκαγιά έπληξε Ελληνορθόδοξο Ναό του Ευαγγελισμού στο Ιλινόις

ImageΠυρκαγιά η οποία ξέσπασε την περασμένη Κυριακή στον Ελληνορθόδοξο Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην πόλη Κάνκακι (Kankakee) του Ιλινόις, προκάλεσε ζημιές ύψους εκατό χιλιάδων δολαρίων, ενώ δεν θρηνήθηκαν θύματα χάρη στην άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Η φωτιά ξεκίνησε από το μπαλκόνι, γνωστό και ως γυναικωνίτη του ναού, μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας την Κυριακή 4 Απριλίου και ενώ οι ενορίτες βρίσκονταν στην ώρα του καφέ στην κρύπτη του ναού.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε κατά πάσα πιθανότητα από ένα επτάχρονο αγόρι, το οποίο εκείνη την ώρα βρισκόταν στο γυναικωνίτη και έπαιζε με λαμπάδες.

Το παιδί υπέστη ελαφρά εγκαύματα στο πάνω μέρος του σώματός του, διακομίσθηκε στο Ιατρικό Κέντρο Ρίβερσαϊντ όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και επέστρεψε στο σπίτι του.

Ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μπομπ Λέγκνερ με δηλώσεις του στην αμερικανική εφημερίδα «Daily Journal» («Ντέιλι Τζέρναλ») είπε ότι «το επτάχρονο παιδί παραδέχθηκε ότι αυτό άρχισε την πυρκαγιά» και συμπλήρωσε πως «είναι πραγματικά δύσκολο να αποδειχθεί η πρόθεση».

Σε συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα», ο Μητροπολίτης Σικάγου Ιάκωβος στην εκκλησιαστική δικαιοδοσία του οποίου υπάγεται η πληγείσα από την πυρκαγιά κοινότητα, είπε ότι «ευτυχώς λίγο το κακό, αλλά η πυρκαγιά είναι πυρκαγιά και ευτυχώς διότι θα μπορούσαν τα πράγματα να ήταν χειρότερα».

Η κοινότητα αποτελείται από πενήντα περίπου οικογένειες, δεν έχει τακτικό ιερέα, αλλά κάθε Κυριακή πηγαίνει και ιερουργεί ο π. Γουίλιαμ Κονζτέλκο, ο οποίος είναι Καρπαθορώσικης καταγωγής.

Ο Μητροπολίτης Ιάκωβος μιλώντας για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η πυρκαγιά, είπε πως «από όσα έχω πληροφορηθεί μέχρι στιγμής ήταν ένα μικρό παιδί στο μπαλκόνι κι έπαιζε με κεριά. Ηταν μετά τη Λειτουργία και οι άνθρωποι βρίσκονταν κάτω στην κοινοτική αίθουσα και έπιναν καφέ, οπότε ως φαίνεται καθώς έπαιζε πήρε φωτιά ο ναός».

Ο Μητροπολίτης Ιάκωβος εξέφρασε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το εφτάχρονο παιδί, λέγοντας ότι «ευτυχώς το παιδί είναι καλά κι αυτό είναι το πιο σπουδαίο, δεν τραυματίστηκε αλλά ξέρετε από αυτή την καπνίλα».

Είπε ακόμα πως «δεν έγινε μεγάλη ζημιά, δεν κάηκαν πολλά πράγματα αλλά έχει αυτόν τον καπνό που δημιουργείται κατά τη διαδικασία της κατάσβεσης και φυσικά μυρίζει ο ναός και χρειάζεται να γίνει αρκετή εργασία να καθαριστεί για να αποκατασταθεί στην αρχική του μορφή».

Ο κ. Ιάκωβος είπε ακόμα πως «είμαστε ευγνώμονες στην Πυροσβεστική Υπηρεσία η οποία μετέβη επί τόπου σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, γλύτωσε το παιδί και έσωσε και τον ναό, αν και κάποια ιερά αντικείμενα θα αχρηστευθούν». Πρόσθεσε δε, πως «ευτυχώς τα ιερά σκεύη εντός του ιερού βήματος και το ιερό Δισκοπότηρο διασώθηκαν».

Ο ίδιος πληροφορήθηκε για την πυρκαγιά το βράδυ της Κυριακής: «Το πληροφορήθηκα αργά το βράδυ της Κυριακής μόλις επέστρεψα από τον Κατανυκτικό Εσπερινό» και συμπλήρωσε ότι «είχε επισκεφθεί την κοινότητα η οποία γιόρταζε την Κυριακή 27 Μαρτίου ο Επίσκοπος Μωκησσού Δημήτριος».

Με επιστολή του, ο Μητροπολίτης Ιάκωβος πληροφόρησε όλες τις κοινότητες της Μητρόπολης Σικάγου και τις προτρέπει να συντρέξουν με κάθε βοήθεια για να αποκατασταθεί ο ναός του Ευαγγελισμού στο Κάνκακι στην αρχική του μορφή εν όψει μάλιστα της Μεγάλης Εβδομάδας.

Μιλώντας στον «Ε.Κ.», ο ιερέας της κοινότητας π. Γουίλιαμ Κονζτέλκο ο οποίος υπηρετεί εκεί επί επτά χρόνια είπε ότι «θα έχομε συνεδρίαση απόψε να δούμε αν είναι δυνατόν να καθαριστεί το Ιερό Βήμα και ο κυρίως ναός για να κάνουμε τη Λειτουργία την Κυριακή, καθότι η περισσότερη ζημιά έχει γίνει στο μπαλκόνι».

«Διαφορετικά συνέχισε- ένας ενορίτης μας έχει ξενοδοχείο εδώ και θα χρησιμοποιήσουμε μία από τις μεγάλες αίθουσες για να κάνουμε τη Λειτουργία».

Ο π. Γουίλιαμ σήμερα είναι συνταξιούχος, αλλά τα προηγούμενα χρόνια που ιεράτευε σε Καρπαθορώσικη κοινότητα εργαζόταν ταυτόχρονα και σε ασφαλιστική εταιρεία. «

Τελώ τη Λειτουργία εξ ημίσεως στην ελληνική και αγγλική γλώσσα» και πρόσθεσε πως «η κοινότητα του Ευαγγελισμού ιδρύθηκε από Ελληνες μετανάστες το 1926».

Η κοινότητα του Ευαγγελισμού απέχει περί τα 55 μίλια από την πόλη του Σικάγου.

Εμφανίσεις: 55452
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!