Η πρώτη χειροτονία του Μητροπολίτη Προύσης Ελπιδοφόρου

ImageΤην πρώτη χειροτονία του τέλεσε σήμερα ο Σεβ. Μητροπολίτης Προύσης κ. Ελπιδοφόρος, στον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας Ακροπόλεως, όπου είναι και η πρώτη χειροτονία μετά το 1908.

Σε κλίμα κατάνυξης ο Μητροπολίτης Προύσης κ. Ελπιδοφόρος, τέλεσε την εις διάκονον χειροτονία του μεγαλυτέρου κατά σάρκα αδελφού του Εδουάρδου Λαμπρυνιάδη.

Ο κ. Ελπιδοφόρος στο λόγο του ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο για την άδεια της χειροτονίας, αλλά και που ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη για την χειροτονία του σε επίσκοπο.

Απευθυνόμενος προς τον νέο διάκονο ο Μητροπολίτης Προύσης φανερά συγκινημένος, μεταξύ άλλων τόνισε: «Χειροτονήσε σήμερα, στο ναό τούτο που είναι ένα πετράδι στο στέμμα τον Αθηνών. Εργάστηκες στην ζωή σου και κοπίασες, η ζωή δεν σου χαρίστηκε. Ήσουν πάντοτε τίμιος, προσφιλής, και προσηλωμένος στο να πετύχεις καρπούς τόσο για εσένα, όσο και για την τετραμελή οικογένεια σου».

«Έφτασες εδώ που έφτασες με αγώνα, κόπο και ιδρώτα. Μπορεί εγώ να είμαι μικρότερος αδελφός σου, αλλά σε χειροτονώ ως αρχιερέας σήμερα, αν και η χειροτονία σου ήταν προγραμματισμένη για τις 20 Μαρτίου, το έλεος του Θεού επέτρεψε να χειροτονηθώ εγώ και να μεταφερθεί η χειροτονία σου», υπογράμμισε ο κ. Ελπιδοφόρος.

Εν συνεχεία ανέφερε: «Εγώ διδάχθηκα από εσένα και συνεχίζω να διδάσκομαι, εκτιμώ και σέβομαι όλη αυτή την δύσκολη πορεία μέχρι που να φτάσεις σήμερα να λάβεις τον πρώτο βαθμό της ιεροσύνης.»

«Ελπίζω και πιστεύω μετά βαθυτάτης βεβαιότητας, ότι θα ανταπεξέλθεις στη νέα σου διακονία, όπως ανταπεξήλθες όλα αυτά τα χρόνια σε όλες τις δυσκολίες της ζωής», πρόσθεσε.

Επίσης, τόνισε, ότι «ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, την ημέρα της χειροτονίας μου εις επίσκοπο, μου ζήτησε να σου δώσω το όνομα του Αγίου Πατρικίου πρώτου Επισκόπου Προύσης, γι΄ αυτό και θα πράξω ως ο Πατριάρχης αφέντης και διδάσκαλος ημών διέταξε».Image

Από την πλευρά του, ο νέος διάκονος Πατρίκιος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Παρόλο που είμαι ο μεγαλύτερος κατά σάρκα αδελφός σου, θα παραμείνω κατά πνεύμα υιός σου, χωρίς να αλλοιώσω ούτε την προγενεστέρα σχέση μας.»

«Σε ευχαριστώ για όλα, ευχαριστώ όλους όσους παρέστησαν σήμερα εδώ, ευχαριστώ τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμος, τους Μητροπολίτες Ρόδου και Ιλίου που με περιέλαβαν με την πατρική του αγάπη, τον προϊστάμενο του Ιερού Ναού Αρχιμ. Χρυσόστομο Συμεωνίδη τον σημαρτυρήσαντα δι΄ εμέ», τόνισε κλείνοντας.

Να αναφερθεί, ότι τον Μητροπολίτη Προύσης κ. Ελπιδοφόρο καλωσόρισε και ο Αρχιμ. Χρυσόστομος Συμεωνίδης, ο οποίος αναφέρθηκε θερμά λόγια.

«Το μονοπάτι τούτο που ενώνει τις Στήλες του Ολυμπίου Διός, έως την κορυφή της Ακροπόλεως ονομαζόταν το μονοπάτι των Θεών. Ο Ιερός Ναός της Αγίας Σοφίας αλλά και το παγκόσμιας ακτινοβολίας μνημείο της Ακροπόλεως, ενώνουν την αρχαία Ελλάδα με την Ορθοδοξίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αρχιμ. Χρυσόστομος.

Επίσης πρόσθεσε, ότι «Σήμερα εν τω πρόσωπω σας, αγαπητέ αδελφέ Μητροπολίτη Προύσης Ελπιδοφόρε, ενώνετε η αρχαία Ελλάδα, η Ορθοδοξία και το Σεπτό και μαρτυρικό Φανάρι με την εδώ παρουσίας σας».

Εν συνεχεία ο Αρχιμ. Χρυσόστομος, υπογράμμισε: «Κλείνοντας θα ήθελα να εκφράσω, τις ευχές και τις προσευχές προς το Σεπτό Οικουμενικό Πατριαρχείο. Όσο με αφορά θα ήθελα να πω τούτο, προς την Σεπτήν κορυφή της Ορθοδοξίας μας, Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο. Τούτο είναι ένα απόσπασμα από το ποίημα του Νίκου Γκάτσου «η Αμοργός» που λέγει: «Πόσο πολύ σ΄ αγάπησα, μονάχα εγώ το ξέρω».

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Εμφανίσεις: 117591
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!