Με επιτυχία η Σύναξη των πατέρων της Μονής Πετράκη

ImageΠραγματοποιήθηκε και φέτος με πολλή επιτυχία η καθιερωμένη Σύναξη των εγγεγραμμένων στη Μονή Πετράκη πατέρων, η οποία σκοπό έχει την πνευματική αναζωογόνηση και ψυχική ανατροφοδοσία τους, ιδιαίτερα εν όψει της αποστολής τους και την εκκλησιαστική τους διακονία.

Το πρωί ετελέσθη Θεία Λειτουργία στο καθολικόν της Μονής, όπου προϊστατο ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αββύδου κ.Κύριλλος, Καθηγητής στο Τμήμα Κοινων.Θεολογίας Αθηνών, όπου διδάσκει Θρησκειολογία, Δογματική, Συμβολική και Διαχριστιανικές Σχέσεις. Συλλειτούργησαν οι Ηγουμενοσύμβουλοι Αρχιμ.π.Άγγελος Ανθόπουλος και π.Κων/νος Σκαρτούλης, ενώ ο Καθηγούμενος μετείχε ως Προεστώς στο Ηγουμενικό Παραθρόνιο.

Μετά την Απόλυσιν προσεφέρθη πρωινό στο Αρχονταρίκιον της Μονής και αμέσως εν συνεχεία μετέβησαν όλοι στην αίθουσα συνεδριάσεων της Συνόδου.

Εκεί, ο Καθηγούμενος της Μονής Αρχιμ.Ιάκωβος Μπιζαούρτης έκανε την έναρξη της Συνάξεως λέγοντας τα εξής: «Η σημερινή ημέρα ειναι μια αφορμή για να συναντώμεθα ολοι οι πατέρες της Μονης και εκεινοι οι οποιοι εγκαταβιουμε και οι λοιποί εγγεγραμμένοι, οι οποίοι ελλείψει χώρου αδυνατούν να ευρίσκονται εγγύς καθημερινώς.Image

Η Μονή, η οποία κατείχε σχεδόν όλο το Λεκανοπέδιο των Αθηνών, με τις αλλεπάλληλες δωρεές της δεν διαθέτει παρά ελαχιστότατο χώρο, και δεν επαρκεί να στεγάσει τους εκατό περίπου αδελφούς της.

Καλωσορίζω όλους τους πατέρας, οι οποιοι παρόλο το φορτωμένο πρόγραμμα της Μ.Τεσσαρακοστής έκαναν τα αδύνατα δυνατά να παραστούν και να έχουμε ετσι όλοι την πνευματική χαρά της εν Πνεύματι συναντήσεως προς ψυχικό ανεφοδιασμό και αναζωπύρωση του χαρίσματος της αφιερώσεως στον Θεό και την Εκκλησία Του.

Ιδεώδες του χριστιανισμού ειναι η μετάθεση του ανθρώπου από τον κόσμο της φθοράς και της πτώσεως εις την καινήν κτίσιν και την καινήν βιωτήν, που έφερε στην γη μας ο Κύριος Ιησούς, ο ιδρυτής και δομήτωρ της Εκκλησίας. Αυτό το ιδανικό ιδαιτέρως πραγματώνουν οι μοναχοί, γινόμενοι φως και οδηγητικοί φάροι για τους αγωνιζομένους χριστιανούς.

Πολλές φορές η εκκοσμίκευση εγγίζει και μαραίνει τις ψυχές σήμερα. Ο λαός μας, ακατήχητος και αλλοτριωμένος από τον ευδαιμονισμό, θεωρεί την Εκκλησία ως έδρα κοσμικών τελετών και δεξιώσεων, φέροντας ακατάσχετο μέσα σ’αυτήν το ρεύμα της εγκοσμιότητος.

ImageΌπου υπάρχουν κληρικοί με μοναχικό πνεύμα, αποτελούν ειρηνικό φραγμό και αντίδοτο σ’αυτόν τον όλισθο, σ’αυτόν τον αποχρωματισμό, και με πολλή λεπτότητα, διακριτικότητα και αγάπη επανορθώνουν ποιμαντικώς τον λαό του Θεού και μεταφέρουν το σωστό και γνήσιο πνεύμα του Ευαγγελίου.

Πνεύμα ασκητικό και υπερκόσμιο, που βιώθηκε και διδάχθηκε δια μέσου των αιώνων από τους Οσίους Πατέρας μας.

Μεταφέρω τις ευχές και ευλογίες του Μακαριωτάτου, ο οποίος περιβάλλει την Μονή και τους αδελφούς με αμέριστη πατρική αγάπη και εκτίμηση, διαβιβάζει δε την επιθυμία του και την υπόσχεση ότι θα παρευρεθεί κάποτε αυτοπροσώπως, για να επικοινωνήσει με την αδελφότητα της Μονής και να ομιλήσει και ευλογήσει τους αδελφούς.

Δίδω, λοιπόν, τον λόγο στον Θεοφιλέστατο και Ελογιμώτατο Άγιον Αββύδου, για να μας αναπτύξει το θέμα: Η σωτηρία του ανθρώπου κατά τον Οσιο Μακάριο τον Αιγύπτιο».

Πράγματι, ο Θεοφιλέστατος ανέπτυξε το θέμα του με μεγάλη εμβρίθεια και σαφήνεια, καθώς και με χαρακτηριστικά αποσπάσματα από λόγους τους Αγίου Πατρός, καταδεικνύοντας την αξία του ορθοδόξου δόγματος, της μοναχικής ασκήσεως και των ενθέων βιωμάτων στην γνήσια Θεοκοινωνία και στη διαμόρφωση ακεραίων και υγιών χριστιανικών προσωπικοτήτων.

Ακολούθησε ευρύς διάλογος με πολύ ενδιαφέρον, ο οποίος διήρκεσε 1.30’ ώρα και κράτησε αδιάπτωτο το ενδιαφέρον των 60 περίπου παρόντων πατέρων.

Στο τέλος, εψάλη η φήμη του Μακαριωτάτου και το Απολυτίκιο των Αρχαγγέλων, επακολούθησε δε τράπεζα.

Εμφανίσεις: 64826
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!