Ο εορτασμός της Εθνικής Παλιγγενεσίας στο Λευκό Οίκο

ImageΟ Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υποδέχθηκε χθες τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο και την Ελληνοαμερικανική Ομογένεια για τον εικοστό πέμπτο κατά σειρά εορτασμό της Εθνικής Παλιγγενεσίας της 25ης Μαρτίου 1821 στο Λευκό Οίκο.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συναντήθηκε ιδιαιτέρως με τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο για δέκα περίπου λεπτά στο Green Room λίγο πριν από την δημόσια τελετή, για την οποία εξήλθαν μαζί και ανέβηκαν στο βάθρο στις 4:40 μ.μ.

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος απευθυνόμενος στον Πρόεδρο Ομπάμα, αφού τον ευχαρίστησε για την πρόσκληση και την φιλοξενία αναφέρθηκε στο νόημα της επετείου της 25ης Μαρτίου σημειώνοντας ότι οι Έλληνες αν και ευρίσκοντο σε κατάσταση σκληρής καταδυνάστευσης για τέσσερις αιώνες υπό τον οθωμανικό ζυγό και ζούσαν υπό συνθήκες φτώχειας και θρησκευτικής καταπιέσεως, αν και στερημένοι από την ανθρώπινη αξιοπρέπεια δεν έχασαν την πίστη τους στο Θεό, μια πίστη την οποία συνόδευε η γενναιότητα και η αυτοθυσία.

Ο Αρχιεπίσκοπος αναφερόμενος στη διακήρυξη του Προέδρου για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, τόνισε την ανάγκη να σταθούμε στο πλευρό των κατατρεγμένων και των καταπιεσμένων, να μοιραστούμε τις ευλογίες του Θεού με τους ενδεείς και τους μη-έχοντες και να αγωνιστούμε για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια όσων υποφέρουν από τυραννικά καθεστώτα.

Τέλος ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος αναφέρθηκε στη στήριξη του Προέδρου Ομπάμα για τα θέματα των θρησκευτικών ελευθεριών του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της δίκαιης επίλυσης του Κυπριακού και της ονομασίας της π.Γ.Δ.Μ. Διαβεβαίωσε δε τον Πρόεδρο για την υποστήριξη της ελληνορθόδοξου κοινότητος στις προσπάθειές συνδρομής των θυμάτων καταστροφικών γεγονότων όπως του σεισμού και του τσουνάμι στην Ιαπωνία.

Ο Πρόεδρος Ομπάμα ξεκίνησε τον χαιρετισμό του με τη λέξη «καλησπέρα» και καλωσορίζοντας τον Αρχιεπίσκοπο είπε: «Αποτελεί πάντοτε τιμή να σας καλωσορίσουμε εδώ στο Λευκό Οίκο. Είμαστε φίλοι για αρκετό καιρό τώρα, και ο Σεβασμιώτατος επιδεικνύει πάντα λεπτότητα και καλή διάθεση και γενναιοδωρία.

Είμαστε ευγνώμονες για την ηγεσία σας». Στη συνέχεια ο κ. Ομπάμα καλωσόρισε τους πολλούς φίλους και εκπροσώπους της Ελληνοαμερικανικής κοινότητος και σημείωσε την παρουσία των βουλευτών Michael Grimm και Carolyn Maloney από τη Νέα Υόρκη, του Τζον Σαρμπάνη από το Μέριλαντ και του πατέρα του και επί πολλές δεκαετίες γερουσιαστή Πολ Σαρμπάνη.

Χαιρέτισε επί πλέον τον πρόεδρο της ΑΧΕΠΑ Νικόλαο Καρακώστα και τον υφυπουργό εξωτερικών της Ελλάδος Δημήτρη Ντόλλη, τονίζοντας ότι είχε μιλήσει τηλεφωνικώς νωρίτερα με τον πρωθυπουργό της Ελλάδος κ. Παπανδρέου και του είχε ζητήσει να μεταφέρει τα συγχαρητήρια του επί τη εθνική εορτή σε όλο το Ελληνικό έθνος. Τέλος χαιρέτισε την παρουσία των πρέσβεων της Ελλάδος και της Κύπρου Βασίλη Κασκαρέλη και Παύλου Αναστασιάδη.

Ο κ. Ομπάμα τόνισε ότι η τελετή και ο εορτασμός στο Λευκό Οίκο επιβεβαιώνουν τους δεσμούς του Αμερικανικού και του Ελληνικού έθνους από της δημιουργίας της Αμερικανικής Δημοκρατίας.

«Οι προγονοί μας υπήρξαν μαθητές της Ελληνικής φιλοσοφίας και της Ελληνικής Ιστορίας αντλώντας από τις ελληνικές αρχές για να καθοδηγήσουν το δικό μας Έθνος στα πρώτα του βήματα». Αναφέρθηκε δε και στη συνεργασία της Ελλάδος και των Η.Π.Α σε κρίσεις όπως στο Αφγανιστάν και τον αγώνα του λαού της Λιβύης για ελευθερία και δημοκρατία.

Θεία Λειτουργία και Δοξολογία

Το πρωί της 25ης Μαρτίου ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος προξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας στην Ουάσιγκτον και στη συνέχεια τέλεσε την πανηγυρική δοξολογία παρουσία των πολιτικών και διπλωματικών αρχών της Ελλάδος και της Κύπρου και πολλών εκπροσώπων της Ομογένειας.

Ο Σεβασμιώτατος τόνισε το ιδιαίτερο περιεχόμενο χαράς, σωτηρίας και απελευθέρωσης που εμπεριέχει ο εορτασμός του Ευαγγελισμού.

Εξάλλου το εσπέρας της ίδιας ημέρας ο Αρχιεπίσκοπος προέστη της ακολουθίας των Χαιρετισμών της Θεοτόκου στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Ουάσιγκτον.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Φώτο: Πανάγος

Εμφανίσεις: 44118
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!