Ιερέας εξαπατούσε άνεργους, τάζοντάς τους δουλειά

iereΈνας 30χρονος ιερέας στη Θεσσαλονίκη φέρεται ως «εγκέφαλος» του κυκλώματος, που εξαπατούσε άνεργους πολίτες που αναζητούσαν θέσεις εργασία.

Ο ιερέας, ο οποίος βρίσκεται εν ενεργεία και λειτουργεί σε ιερό ναό του Λαγκαδά, έχει συλληφθεί.

Στο παρελθόν έχει κατηγορηθεί για παρόμοια εγκληματική δράση.

Ο 30χρονος είχε αλλους δυο συνεργούς του, έναν 45χρονο άνεργο και έναν 40χρονο δικηγόρο και φέρεται να είχαν περιουσιακό όφελος πολλών χιλιάδων ευρώ.

Τα τρία άτομα είχε ιδρύσει εταιρεία εύρεσης εργασίας από το 2009 και αποσπούσαν χρήματα από ανυποψίαστα θύματα που έψαχναν για δουλειά.

Μέσω αυτής, οι δράστες κατηγορούνται ότι εξαπάτησαν 150 με 160 ανυποψίαστους πολίτες, στους οποίους υπόσχονταν να βρουν δουλειά στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Τέσσερα από τα φερόμενα ως θύματα μετανάστευσαν στο εξωτερικό, σε Κύπρο και Γερμανία, προκειμένου να δουλέψουν, αλλά όταν έφτασαν στις χώρες προορισμού διαπίστωσαν ότι επρόκειτο για καλοστημένη απάτη.

Η εγκληματική ομάδα εξαρθρώθηκε από την Διεύθυνση Ασφαλείας Θεσσαλονίκης.

Λεπτομέρειες για την υπόθεση θα ανακοινωθούν στις 11 το πρωί από τον διευθυντή της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, ταξίαρχο Αθηναγόρα Παζαρλή.

Νεότερη ενημέρωση

Tου Μάρκου Γεωργίου

Tουλάχιστον 166 ανέργους εξαπάτησε η εγκληματική ομάδα με εγκέφαλο έναν 30χρονο ιερέα που έταζε εργασία, αποκομίζοντας παράνομο περιουσιακό όφελος που ξεπερνά τις 78.000 ευρώ.

Ήδη για την υπόθεση έχει συλληφθεί ο ιερωμένος και άλλος ένας 45χρονος συνεργός του, ενώ αναζητείται ένας 40χρονος δικηγόρος. Η εγκληματική δράση τους εντοπίζεται τουλάχιστον από τον Απρίλιο του 2009

Σε βάρος των εμπλεκομένων σχηματίσθηκε δικογραφία με τις κατά περίπτωση κατηγορίες της «Σύστασης συμμορίας», της «Απάτης κακουργηματικής μορφής κατ΄εξακολούθησης και κατ΄επάγγελμα», της «Πλαστογραφίας», της «Απατηλής Διέγερσης σε Μετανάστευση», της «Άμεσης Συνέργειας σε Απάτη» και της «Απιστίας Δικηγόρων».

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι τον Απρίλιο του 2009, στη Θεσσαλονίκη, ο 30χρονος ιερέας ίδρυσε αρχικά μία εταιρεία, υποσχόμενος ψευδώς σε ανέργους τη δυνατότητα να τους εξασφαλίσει θέση εργασίας, σε Ελλάδα και Εξωτερικό.

Τον Μάρτιο του 2013, ο ιερέας συνεργαζόμενος με τον 45χρονο συνεργό του και με τη συνδρομή του 40χρονου δικηγόρου, ίδρυσε δεύτερη εταιρεία με συναφές αντικείμενο.

Για να προσδώσουν νομιμοφάνεια στο εγχείρημά τους, χρησιμοποίησαν στην εταιρεία αυτή διαχειριστή -«αχυράνθρωπο» και υπαλλήλους. Κατά τη λειτουργία των εταιρειών, δεν αναφέρονταν ή χρησιμοποιούνταν τα πραγματικά ονοματεπώνυμα των ιδρυτών τους, δεν υπήρχε δια ζώσης επαφή με τα θύματα, όλες οι συναλλαγές και επικοινωνίες γίνονταν τηλεφωνικά.

Μετά την «αλίευση» των θυμάτων, η οποία γινόταν μέσω αγγελιών και αναρτήσεων στο διαδίκτυο και για λόγους αληθοφάνειας, τα μέλη του κυκλώματος ζητούσαν από τους ενδιαφερόμενους ένα βιογραφικό σημείωμα και τη σύναψη ενός υποτιθέμενου συμβολαίου-σύμβασης εργασίας.  

Ακολούθως, αξίωναν από τους ανυποψίαστους πολίτες που αναζητούσαν επαγγελματική αποκατάσταση, την κατάθεση χρηματικών ποσών σε τραπεζικούς λογαριασμούς ή την αποστολή τους μέσω εταιρειών μεταφοράς χρημάτων και τη συμπλήρωση συναλλαγματικών, υφαρπάζοντας με τον τρόπο αυτό διάφορα χρηματικά ποσά. 

«Αρχικά οι δράστες έπαιρναν 100 ευρώ ως προκαταβολή, στη συνέχεια ζητούσαν άλλα 100 ευρώ και στο τέλος απαιτούσαν 492 ευρώ για τη σύνταξη του συμβολαίου εργασίας» τόνισε σε δηλώσεις του ο διευθυντής της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, ταξίαρχο Αθηναγόρας Παζαρλής.

Οι αστυνομικές αρχές εκτιμούν ότι τόσο τα θύματα όσο και το περιουσιακό όφελος που αποκόμησαν είναι πολύ μεγάλο.

Εκτιμάται ότι, από την παράνομη δράση των νομιμοφανών εταιρειών, εξαπατήθηκαν συνολικά τουλάχιστον 166 πολίτες, ενώ το κύκλωμα απέσπασε παράνομο όφελος που ξεπερνά τις 78.000 ευρώ.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση τεσσάρων θυμάτων, τα οποία αφού πείσθηκαν από τις απατηλές υποσχέσεις του κυκλώματος, κατέβαλαν στα μέλη του μεγάλα χρηματικά ποσά και ταξίδεψαν στο εξωτερικό (σε Γερμανία και Κύπρο), προκειμένου να εργαστούν σε επιχειρήσεις.

Μάλιστα, ένας Αλβανός έδωσε 6.300 ευρώ και τον έστειλαν στη Γερμανία, χωρίς όμως να του έχουν βγάλει βίζα και χωρίς να έχει την ειδικότητα που ζητούσαν οι επιχειρήσεις.

Οι δράστες όμως γνώριζαν εκ των προτέρων ότι οι ενδιαφερόμενοι δεν επρόκειτο να προσληφθούν, καθώς είτε δεν πληρούσαν τα τυπικά/ουσιαστικά προσόντα για την εργασία ή τις νομικές προϋποθέσεις για την παράνομη τους στην αλλοδαπή.

Σε έρευνες που διενεργήθηκαν σε οικίες των δραστών, βρέθηκε και κατασχέθηκε πλήθος εγγράφων (βιογραφικά σημειώματα κλπ) και ηλεκτρονικός εξοπλισμός (Η/Υ, εξωτερικός σκληρός δίσκος, κ.α), το περιεχόμενο του οποίου ερευνάται.

Σημειώνεται ότι, σε βάρος του 30χρονου ιερωμένου έχει σχηματιστεί κατά το παρελθόν δικογραφία για παρόμοια αδικήματα, έχει ασκηθεί σε βάρος του ποινική δίωξη και του έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι από τον Α΄ Τακτικό Ανακριτή Θεσσαλονίκης.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για την πλήρη διαλεύκανση της εγκληματικής τους δράσης.

Εμφανίσεις: 50452
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!