Σκληρές δηλώσεις του Μητροπολίτη Ιωαννίνων Θεόκλητου

Image«Δεν θέλετε να βάλετε τάξη. Χρησιμοποιείται την επισκοπική σας αυθεντία για να επιβάλλετε τις απόψεις σας». Πρόκειται για μία από τις πιο σκληρές φράσεις του Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Θεόκλητου στην επιστολή με την οποία υπέβαλε την παραίτησή του προς τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο από τη θέση του προέδρου της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών.

Βέβαια, δεν αποτέλεσε έκπληξη η παραίτηση, αλλά την επισημοποίηση ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου. Αντίθετα, έκπληξη ήταν οι πρώτες ενδείξεις αποστασιοποίησης του κ. Θεόκλητου από την πολιτική του Αρχιεπισκόπου το 2009.

Και αυτό διότι το 2008 ο κ. Θεόκλητος είχε στηρίξει τον κ. Ιερώνυμο στην κούρσα διαδοχής του Μακαριστού Χριστόδουλου και από πολλούς θεωρείται «αρχιτέκτονας» της επικράτησής του.

Από το 2009, όμως, ο κ. Θεόκλητος αποστασιοποιήθηκε από την πολιτική του Αρχιεπισκόπου σε κρίσιμα ζητήματα πολιτικής της Εκκλησίας (π.χ. τρόπος διοίκησης, σχέσεις με Φανάρι).

Ο κ. Θεόκλητος στην επιστολή του φέρεται να καταλογίζει στον κ. Ιερώνυμο καταστρατήγηση της Συνοδικότητας «που σημαίνει υπακοή στη γνώμη των πλειόνων». «Ο μητροπολίτης επιθυμεί να μιλούν οι πράξεις. Αυτό ζητάει από την Εκκλησία», δήλωσαν στην «Κ» συνεργάτες του κ. Θεόκλητου.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η πρόσφατη απομάκρυνση από τη θέση του διευθυντή της ΕΚΥΟ κ. Αντώνη Ζαμπέλη, στενού συνεργάτη του κ. Θεόκλητου.

Το θέμα της αναπλήρωσης των δύο θέσεων, που θα οδηγήσει σε ανακατατάξεις στη διοίκηση των οικονομικών της Εκκλησίας, θα συζητηθεί τη Δευτέρα στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Ηδη, ακούγονται οι πρώτες υποψηφιότητες.

Από την άλλη, «εναντίον όσων στρέφονται με μανία κατά των ηρώων του 1821» και «δρουν συστηματικά όχι για να προβάλλουν άλλα για να προσβάλλουν το 1821» έβαλε χθες ο Αρχιεπίσκοπος σε ομιλία προς τους αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Διερωτώνται πολλοί συμπολίτες μας γιατί τέτοιο μένος κατά του 1821, γιατί τέτοια μανία κατά των ηρώων και των μαρτύρων του», είπε και πρόσθεσε:

«Είναι απλό: Το 1821 παραμένει το μεγάλο σχολείο του απροσκύνητου ήθους. Και η νέα τάξη πραγμάτων μας θέλει προσκυνημένους και υποταγμένους». Ο Αρχιεπίσκοπος επισήμανε ότι «αν δεν υψωθούμε στο επίπεδο του 1821, οι μελλοντικές γενιές θα υποχρεωθούν να ζήσουν ανεχόμενες τα αφόρητα και υποφέρουσες τα ανυπόφορα».

Την ίδια ώρα, για προσπάθεια αλλοίωσης και απόκρυψης της ιστορικής πραγματικότητας για την εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων κάνει λόγο σε άρθρο του ο μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος.

Εμφανίσεις: 61772
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!