Εμπλοκή στη μετάβαση Απαμείας Βικεντίου στην Ίμβρο

ImageΕμπλοκή ανέκυψε στο θέμα της μετάβασης του Επισκόπου Απαμείας Βικεντίου στην Ιερά Μητρόπολη Ιμβρου και Τενέδου.

Συγκεκριμένα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έδωσε εντολή να μην αναχωρήσει από Αμερική για Ιμβρο μέχρι νεότερης εντολής.

Αφορμή για την εμπλοκή αυτή υπήρξε προφανώς διαμαρτυρία προς το Πατριαρχείο πρώην συνεργατών και φίλων του αείμνηστου Αρχιεπισκόπου Ιακώβου να μην διαμείνει ο κ. Βικέντιος στην οικία Ιακώβου στην Ιμβρο.

Οι αντιδράσεις αυτές οι οποίες εκπήγασαν τόσο εξ Αμερικής, όσο και εκτός αυτής, έφτασαν στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο αμέσως μετά το δημοσίευμα του «Ε.Κ.».

Ο Πατριάρχης τώρα προσπαθεί είτε να βρει άλλο κατάλυμα για τον κ. Βικέντιο στην Ιμβρο, είτε άλλη λύση γι’ αυτόν. Ενδεχομένως το θέμα να συζητηθεί και πάλι στην προσεχή συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου στις 8 Απριλίου.

Την είδηση για την μετάβαση του Επισκόπου Βικεντίου στην Μητρόπολη Ιμβρου και Τενέδου και την παραχώρηση της οικίας του αείμνηστου Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ιακώβου για την διαμονή του εκεί, αποκάλυψε ο «Ε.Κ.» την Τρίτη 15 Μαρτίου 2011 και την επιβεβαίωσε με δηλώσεις του ο κ. Βικέντιος.

Σε επικοινωνία του «Ε.Κ.» με τον Επίσκοπο Βικέντιο και στην ερώτηση αν υπάρχει εμπλοκή στο θέμα της αναχώρησής του για Ιμβρο, είπε: «ναι πράγματι είναι αληθής η πληροφορία σας, έλαβα Πατριαρχική εντολή μέσω του νέου Αρχιγραμματέως της Αγίας και Ιεράς Συνόδου Αρχιμανδρίτη Βαρθολομαίου ότι πρέπει να αναβάλλω την ημερομηνία αναχωρήσεώς μου για την Μητρόπολη Ιμβρου και Τενέδου και ότι από του λοιπού για θέματα που αφορούν τη Μονή Χρυσοβαλάντου να απευθύνομαι σ’ εκείνον».

Στην ερώτηση ποιοι είναι οι λόγοι αυτής της εξέλιξης, είπε «δεν γνωρίζω διότι δεν αναφέρονται στην επιστολή του Αρχιγραμματέως παρά μόνο ότι θα ενημερωθώ εν καιρώ ευθέτω για το τι δέον γενέσθαι».

Αναφορικά με το αν η εμπλοκή αυτή οφείλεται σε νομικές εκκρεμότητες της Μονής Χρυσοβαλάντου, οι οποίες πρέπει να διευθυνθούν με την υπογραφή του, είπε ότι «με ενημέρωσε ο ηγουμενεύων ο Επίσκοπος Φιλομηλίου Ηλίας ότι εντός των ημερών θα έχω συνάντηση με τους νομικούς της Μονής για την τελική τακτοποίηση αφού υποβάλλω τις απαιτούμενες παραιτήσεις μου από όλα τα Νομικά Πρόσωπα της Μονής για να προχωρήσουν οι νομικές διαδικασίες και να φτάσουν στο τέλος τους».

Συμπλήρωσε ακόμα πως «η θέση μου ήταν ξεκάθαρη εξ αρχής και γνωστή στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο ότι δεν θα φέρω κανένα πρόσκομμα στα κελεύσματα και στις αποφάσεις του».

Στην ερώτηση αν είναι διατεθειμένος να παραμείνει ως έχει στο Μετόχιο του Αγίου Νεκταρίου στο Μπρούκλιν και να μην μεταβεί στην Ιμβρο, είπε ότι «η επιθυμία μου είναι να αναχωρήσω, πλην όμως εάν επιθυμεί ο Πατριάρχης κάτι άλλο θα υπακούσω και φυσικά θα κάνω ότι μου υποδείξει».

Στην ερώτηση αν γνωρίζει κάτι περί αντιδράσεων πρώην συνεργατών και φίλων του Αρχιεπισκόπου Ιακώβου για την παραμονή του στην οικία του Ιακώβου, απάντησε πως «ήδη έχω επικοινωνήσει με οικογένειες Ιμβρίων που εκκλησιάζονται στον Αγιο Νεκτάριο οι οποίοι μου προσφέρουν κατάλυμα για τη διαμονή μου στην Ιμβρο, ως εκ τούτου να ηρεμήσουν οι φωνασκούντες».

Στην ερώτηση αν έχει επικοινωνία με τον Μητροπολίτη Παϊσιο είπε ότι «στη μέλλουσα ζωή ενώπιον του αδεκάστου κριτού θα ανταμώσουμε και οι δύο για να απολογηθούμε μόνο, ποτέ άλλοτε».

Εμφανίσεις: 68694
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!