Παράνομο το κοιμητήριο Γλυφάδας
- Δημιουργηθηκε στις Πέμπτη, 03 Απριλίου 2014
-
Γράφτηκε από τον/την kathimerini.gr - 11.52
-
Νέα τροπή στην υπόθεση του παράνομου νεκροταφείου της Γλυφάδας.
Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής διέταξε προχθές τον δήμο να προχωρήσει άμεσα στην εκταφή όσων σορών είχαν το 2011 ταφεί στο παράνομο νεκροταφείο και στην κατεδάφιση των αυθαιρέτων κατασκευών.
Με τον τρόπο αυτό υποδεικνύει ότι η περίπτωση του συγκεκριμένου νεκροταφείου δεν καλύπτεται από την πρόσφατη τροπολογία - «συγχωροχάρτι» στα παράνομα νεκροταφεία.
Το έγγραφο εστάλη την 1η Απριλίου από τον γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής Μανώλη Αγγελάκα στον δήμαρχο Γλυφάδας Κώστα Κόκορη.
Ο κ. Αγγελάκας επισημαίνει ότι το πρωτόκολλο κατεδάφισης που εκδόθηκε το 2011 παραμένει σε ισχύ και εκκρεμεί η εκτέλεσή του.
«Σε περίπτωση που δεν προτίθεστε να υλοποιήσετε το σύνολο του πρωτοκόλλου κατεδάφισης, παρακαλούμε όπως φροντίσετε για την εκταφή των ενταφιασμένων νεκρών προκειμένου η περαιτέρω υλοποίηση του εν λόγου πρωτοκόλλου να γίνει από τις υπηρεσίες μας», καταλήγει.
Η εντολή αφορά το νεκροταφείο που το καλοκαίρι του 2011 επιχείρησε ο κ. Κόκκορης (με τις «ευλογίες» του τοπικού μητροπολίτη) να δημιουργήσει σε δημόσια δασική και αναδασωτέα έκταση στην περιοχή «Πατητήρι» στον Υμηττό.
Μόλις η κίνησή του έγινε αντιληπτή, οι Αρχές απαγόρευσαν κάθε περαιτέρω ενέργεια.
Στον χώρο υπάρχουν 11 τάφοι, ωστόσο οι Αρχές έχουν σοβαρές αμφιβολίες ότι όντως ετάφησαν 11 σοροί ή ανεγέρθηκαν και κενοτάφια, προκειμένου να φανεί ότι συμπληρώθηκε ο αριθμός των ταφών που ορίζει η νομοθεσία και να θεωρηθεί ότι υφίσταται νεκροταφείο.
Στην υπόθεση έχουν παρέμβει οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος, που επέβαλαν πρόστιμο 103.500 ευρώ στον Δήμο Γλυφάδας καθώς η περιοχή προστατεύεται από τρία διαφορετικά καθεστώτα (δασική και αναδασωτέα, περιοχή Natura, α΄ ζώνη προστασίας Υμηττού).
Καθώς και ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών, ο οποίος σχημάτισε δικογραφία και άσκησε ποινική δίωξη για υποβάθμιση περιβάλλοντος, ανέγερση αυθαιρέτων κατασκευών, ανέγερση κτισμάτων σε αναδασωτέα έκταση που είχε καταστραφεί από πυρκαγιά, καταπάτηση δημόσιας δασικής έκτασης και εκχέρσωση αναδασωτέας δασικής έκτασης.
Ο εισαγγελέας παρήγγειλε τη διενέργεια κύριας ανάκρισης, η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί.
Ομως εκεί που όλα έδειχναν ότι η υπόθεση είχε πάρει μια συγκεκριμένη πορεία, ήρθε τον Φεβρουάριο μια φωτογραφική τροπολογία στον ν.4237/14 (προτάθηκε από τον Απ. Κακλαμάνη και έγινε αποδεκτή από τον υπουργό Γιάννη Μανιάτη) να δώσει «συγχωροχάρτι» σε όλα τα νεκροταφεία της χώρας που λειτουργούν μέσα σε δάση ή προστατευόμενες περιοχές.
Με την παρέμβασή της η Αποκεντρωμένη Διοίκηση δείχνει ότι το παράνομο νεκροταφείο της Γλυφάδας δεν θεωρείται «λειτουργούν», καθώς η λειτουργία του επαύθη αμέσως. Και δημιουργεί την ελπίδα ότι θα δοθεί τέλος στην υπόθεση.
- Εμφανίσεις: 60859