Αναχωρεί για την Ιμβρο ο Επίσκοπος Απαμείας Βικέντιος
- Δημιουργηθηκε στις Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2011
-
Γράφτηκε από τον/την Εθνικός Κήρυκας | Θεόδωρος Καλμούκος 21:11
-
Αναχωρεί για τη Μητρόπολη Ιμβρου και Τενέδου ο Επίσκοπος Απαμείας Βικέντιος την εβδομάδα πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα, περί τις 10 Απριλίου, όπου θα υπηρετήσει εκεί ως βοηθός Επίσκοπος.
Ο κ. Βικέντιος θα διαμείνει στην οικία του αείμνηστου Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ιακώβου στην Ιμβρο. Υπενθυμίζεται ότι ο Ιάκωβος καταγόταν από το νησί της Ιμβρου και είχε ανακαινίσει το πατρικό πριν από το θάνατό του.
Ο κ. Βικέντιος επικοινώνησε με τον Μητροπολίτη Ιμβρου και Τενέδου Κύριλλο. Η εξέλιξη αυτή προέκυψε στην τελευταία Σύνοδο του Πατριαρχείου στις 3 Μαρτίου, όπως έγραψε ο «Ε.Κ.».
Αναμένεται να αρθεί το επιτίμιο της αργίας του και να αποκατασταθεί πλήρως η εκκλησιαστική και ευχαριστιακή κοινωνία του, δηλαδή θα μπορεί και πάλι να Λειτουργεί και να ιεροπράττει. Το Πατριαρχείο αποσυνδέει τον κ. Βικέντιο από τον πρώην ηγούμενο κ. Παϊσιο.
Υπενθυμίζεται πως αρχική απόφαση του Πατριαρχείου ήταν αμφότεροι να φύγουν εκτός Αμερικής. Διευκρινίζεται ωστόσο ότι ο κ. Παϊσιος είχε υποβάλλει εθελουσίως παραίτηση από την ηγουμενία, ζητώντας να φύγει και να ζήσει του λοιπού εκτός Αμερικής.
Το Πατριαρχείο έκανε αποδεκτή την παραίτηση και το αίτημά του και σήμερα διαμένει στην Ανω Βούλα της Αθήνας.
Η Μητρόπολη Ιμβρου και Τενέδου συγκροτείται συνολικά από 120 με 150 άτομα, υπάρχουν 7 κοινότητες στην Ιμβρο και 1 στην Τένεδο όπου οι πιστοί ανέρχονται σε 11 άτομα. Η Ιμβρος απέχει από την Κωνσταντινούπολη 5 ώρες με το πλοίο.
Ο Επίσκοπος Βικέντιος θα επιστρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά το Πάσχα για να πάρει τα προσωπικά του ήδη και να μετακομίσει μόνιμα πλέον στην Ιμβρο.
Ο Επίσκοπος Βικέντιος συνεργάστηκε με τον ηγουμενεύοντα της Μονής Χρυσοβαλάντου Επίσκοπο Φιλομηλίου Ηλία για την αποδέσμευση των λογαριασμών της Μονής από την Τράπεζα First National Bank της Αστόριας, ενώ εντός των προσεχών ημερών αναμένεται να παραιτηθεί και από το Νομικό Πρόσωπο της Μονής.
Εξάλλου, διεξήχθη συζήτηση στο Φανάρι για το ποσό των 280 χιλιάδων δολαρίων σε ρευστό που παρέδωσε η πρώην Μοναχή Χριστονύμφη και νυν Κατερίνα Φιτζπάτρικ στην Αστυνομία και συγκεκριμένα στο Τμήμα 114 της Αστόριας τον περασμένο Νοέμβριο.
Ελέχθη ότι τα χρήματα αυτά πρέπει να περιέλθουν στη Μονή για να μπορέσει να ορθοποδήσει καθότι η Μονή λογιζόταν κοινόβιο Μοναστήρι και δεν μπορούσε κανείς να έχει ιδιωτικά χρήματα ή περιουσιακά στοιχεία. Ο Μητροπολίτης Παϊσιος είχε δηλώσει ότι τα χρήματα αυτά προορίζονταν για την κατασκευή του τέταρτου ορόφου.
Σε επικοινωνία του «Ε.Κ.» με τον Επίσκοπο Βικέντιο αναφορικά με την είδηση της αναχώρησής του, είπε: «βεβαίως επιβεβαιώνω την είδησή σας» και πρόσθεσε πως «έπειτα από αρκετή περισυλλογή και προσευχή από την ημέρα που ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και η περί αυτόν Αγία και Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας μας απεφάσισαν να μου προτείνουν την μετάθεσή μου στην Ιερά Μητρόπολη Ιμβρου και Τενέδου δέχθηκα την πρόταση ως δρόσο Αερμών η καταβαίνουσα επ’ εμέ γι’ αυτό και προσδιορίζω την αναχώρησή μου μια εβδομάδα πριν την Μεγάλη Εβδομάδα προκειμένου να αναλάβω να νέα μου καθήκοντα ακολουθώντας την προσταγή και την απόφαση της Μητρός Εκκλησίας».
Είπε ακόμα «αποτελεί δι’ εμέ τιμή να υπηρετήσω την Ιερά Μητρόπολη Ιμβρου και Τενέδου για πρώτη φορά στα οικεία εδάφη, διότι είμαι Μικρασιάτης και έλκω την καταγωγή μου από το ιστορικό Αϊβαλί, το οποίο θα επισκεφθώ με την πρώτη ευκαιρία».
Αναφορικά με το αν παραιτήθηκε από το Νομικό πρόσωπο, τόνισε ότι «οι δικηγόροι της Μονής τακτοποιούν τα θέματα και οπωσδήποτε η προθυμία μου είναι δεδομένη σε όλα. Ποτέ δεν αρνήθηκα τα κελεύσματα του ποιμενάρχη μου τουτέστιν του Οικουμενικού Πατριάρχη».
Στην ερώτηση για τους δεσμευμένους λογαριασμούς της Μονής είπε ότι «τα χρήματα της Μονής τακτοποιήθηκαν και παραδόθηκαν στην Ηγουμενεύοντα από την Τράπεζα και ως εκ τούτου η Μονή λειτουργεί ομαλά».
Αναφορικά με το ρευστό των 280 χιλιάδων που παρέδωσε η πρώην Μοναχή Χριστονύμφη στην Αστυνομία είπε ότι «πιστεύω ότι η Μονή πρέπει να τα διεκδικήσει αυτά τα χρήματα διότι είναι χρήματα της Μονής» και τόνισε πως «άλλωστε κι ο πρώην ηγούμενος το παραδέχθηκε στις συνεντεύξεις του».
Στην ερώτηση αν θα διαμείνει στην οικία του αείμνηστου Ιακώβου στην Ιμβρο, είπε πως «συνομίλησα με τον Μητροπολίτη Ιμβρου και Τενέδου τον κ. Κύριλλο, τον νέο προϊστάμενό μου πλησίον του οποίου θα υπηρετήσω και με συνεκίνησε πολύ το γεγονός ότι θα φιλοξενηθώ στην οικία του κατά πάντα πολυσέβαστου, ανεπανάληπτου και μεγαλουργού ηγέτη της Εκκλησίας μας Αρχιεπισκόπου Ιακώβου».
Ο Επίσκοπος Βικέντιος θα επιστρέψει έπειτα από το Πάσχα για να πάρει τα προσωπικά του είδη για να εγκατασταθεί μόνιμα στην Ιμβρο, ενώ θα του ανατεθεί η ποιμαντική επιστασία της νήσου Τενέδου.
Ο κ. Βικέντιος ήλθε στις Ηνωμένες Πολιτείες στην ηλικία των 17 ετών προσκεκλημένος του τότε Αρχιμανδρίτη Παϊσίου (Λουλουργά), εκάρη Μοναχός και στη συνέχεια χειροτονήθηκε Διάκονος, Πρεσβύτερος και Επίσκοπος ανήκων στην παράταξη του Παλαιού Εορτολογίου. Το 1998 προσχώρησε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο χειροτονηθείς εκ νέου από Διάκονος, Πρεσβύτερος και Επίσκοπος.
- Εμφανίσεις: 65227