Πρώτη φορά το «Πιστεύω» από γυναίκα στο Φανάρι

ImageΓια πρώτη φορά στην νεότερη εποχή μια γυναίκα ανέγνωσε το Σύμβολο της Πίστεως κατά τη διάρκεια της γιορτής της Ορθοδοξίας στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι.

Πρόκειται για την κυρία Φώφη Γεννηματά, Αναπληρωτή υπουργό Παιδείας, η οποία χθες ως εκπρόσωπος της ελληνικής πολιτείας συμμετείχε στην τέλεση της πανηγυρικής λειτουργίας και της θριαμβευτικής αναστύλωσης των Εικόνων που πραγματοποιείται κάθε χρόνο για να θυμίζει την νίκη της Ορθόδοξης πίστης επί της αίρεσης των εικονομάχων.

Και πρόκειται για μια παράδοση η οποία ανετράπη μόλις χθες, παρά το γεγονός ότι γνωστές γυναίκες της πολιτικής σκηνής του τόπου όπως η κυρίες Ντόρα Μπακογιάννη, Αννα Διαμαντοπούλου, Μαριέτα Γιαννάκου και η αείμνηστη Αγγελική Λαΐου άλλοτε υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για θέματα Εκκλησιών επισκέφθηκαν πολλές φορές και με διάφορες αφορμές το Πατριαρχείο αλλά το πρωτόκολλο παρέμενε αναλλοίωτο.

«Δεν είναι παράδοξο το γεγονός που σχολιάζετε. Αντιθέτως, θα λέγαμε ότι εντάσσεται στο κλίμα της ημέρας, εφ΄όσον ανάμεσα στον εκτενή κατάλογο των ονομάτων που μνημονεύει η Ορθόδοξη Εκκλησία, την ημέρα αυτή, επειδή αγωνίστηκαν για την ορθή πίστη, αναφέρονται και αρκετές γυναίκες» δηλώνει στο «Βήμα» η καθηγήτρια της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ κυρία Δήμητρα Κούκουρα.

Και προσθέτει: «Όπως είναι γνωστό, οι πρωταγωνίστριες για την αποκατάσταση των Εικόνων και στις δύο φάσεις των διωγμών υπήρξαν οι αυτοκράτειρες Ειρήνη (787) και Θεοδώρα (843). Βεβαίως, η κυρία Γεννηματά δεν έχει άμεση σχέση με τις πολιτικές δομές του Ανατολικού Ρωμαϊκού Κράτους του 8ου και 9ου αιώνα.

Ωστόσο στην λειτουργία εκπροσωπούσε την ελληνική κυβέρνηση και πολύ περισσότερο τον ελληνικό λαό που κατά την παράδοσή του τηρεί τα της Ορθοδόξου Πίστεως και θέλει και οι άρχοντές του να κάνουν το ίδιο. Αυτή την έννοια έχει και η ομολογία του Συμβούλου της Πίστεως, του «Πιστεύω» από τους πολιτικούς, όταν συμμετέχουν στην Θεία Λειτουργία».

Οπωσδήποτε, τονίζει η εξειδικευμένη στα θέματα της θέσης της γυναίκας στον Χριστιανισμό κυρία Κούκουρα «ξένισε το γεγονός ότι στον Πατριαρχικό Ναό εκφώνησε το «Πιστεύω» μια γυναίκα πολιτικός ενώ παλαιότερα γυναικείες εκπροσωπήσεις είχαν παρακαμφθεί και η σειρά δόθηκε στον επόμενο τη τάξει παρευρισκόμενο πρέσβη της Ελλάδος.

Στο σημείο αυτό, θα μπορούσαμε να επισημάνουμε την σύγχρονη αναθεώρηση του ρόλου των γυναικών μέσα στην ζωή και το έργο της Ορθόδοξης Εκκλησίας και της πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει το Οικουμενικό Πατριαρχείο και προσωπικά ο Παναγιότατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος για τα θέματα αυτά».

Η ίδια η κυρία Γεννηματά στην αρχή δεν γνώριζε τι συνέβαινε . «Το έμαθα», λέει στο «Βήμα», «αργότερα από τους συνεργάτες του Παναγιοτάτου. Είναι, προσθέτει, μεγάλη τιμή για μένα. Στη μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο να είμαι η πρώτη γυναίκα που διαβάζει το «Πιστεύω».

Ευχαριστώ τον Παναγιότατο για τη μεγάλη αυτή τιμή. Ολοι μας παίρνουμε δύναμη από τη θρησκεία μας, παίρνουμε δύναμη από την Ορθοδοξία για να ξεπεράσουμε τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο τόπος μας. Τέτοιες στιγμές, πρέπει να σκεπτόμαστε την ιστορία αυτού του τόπου και να μην απογοητευόμαστε».

Εμφανίσεις: 43868
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!