Μητροπολίτης Άνθιμος: Λυπάμαι για το κατάντημα του Νίκου Δήμου

anthimos-thesalonikis

Αντιδράσεις προκαλεί άρθρο του συγγραφέα και μέλους του «Ποταμιού» Νίκου Δήμου, αυτή τη φορά για το Άγιο Φως, το οποίο χαρακτήρισε «ειδωλολατρικό σύμβολο».

«Όσο πλησιάζει το Πάσχα και σκέπτομαι πως πάλι θα ξοδέψουμε χρήματα για να φέρουμε το (δήθεν) Άγιο Φως και να το υποδεχθούμε με τιμές αρχηγού κράτους, γίνομαι εμμανής αντικληρικός. Και υποθέτω πως το ίδιο θα γινόταν και ο Ιησούς, που από ότι ξέρουμε, δεν πίστευε σε ειδωλολατρικά σύμβολα –και μάλλον θα μοίραζε τα χρήματα στους φτωχούς» υποστηρίζει ο κ. Δήμου σε άρθρο του που αναρτήθηκε στο Protagon.

Διευκρινίζει πάντως ότι «ο αντικληρικός δεν είναι απαραίτητα άθεος, ούτε καν εναντίον της θρησκείας. Είναι εναντίον του κλήρου – δηλαδή αντίθετος με τους τρόπους και τις πρακτικές της εκκλησίας. Στην ακρότατη περίπτωση και εναντίον της ύπαρξής της. Μπορεί να την θεωρεί περιττή. Δεν χρειάζεται μεσολαβητές ανάμεσα στον εαυτό του και τον Θεό. Δύναται να είναι κανείς πιστός Χριστιανός χωρίς μητροπολίτες, εικόνες, καντήλια και εξαπτέρυγα. Ίσως μάλιστα να είναι πιο σωστός αυτός που ακολουθεί απλώς την Επί του Όρους Ομιλία».

Οι ισχυρισμοί του προκάλεσαν εντονότατες αντιδράσεις και ιδιαίτερη ενόχληση στους κόλπους της Εκκλησίας.

«Λυπάμαι πολύ για το κατάντημά του» ήταν τα πρώτα λόγια του Μητροπολίτη «διότι προσπαθεί να πολεμήσει ένα θεσμό 2.000 ετών που αποτελεί την ραχοκοκαλιά της ορθοδοξίας. Θα είναι κρίμα να χάσει και την ψυχή του» σχολίασε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος.

Εμφανίσεις: 70491
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!