Μεσσηνίας: ''Να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να αμαυρώσει την ιστορία μας''

koroni3

Γράφει ο Αθανάσιος Θανόπουλος

 

Λάβρος ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του μετά το πέρας του εορτασμού της Ζωοδόχου Πηγής στην Κορώνη.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος στην ομιλία του, μεταξύ άλλων ανέφερε: "Μία πορεία που απαιτεί θυσία και προσφορά, όχι για την ικανοποίηση των δικών μας επιδιώξεων αλλά προς υπηρεσία και διακονία του συνανθρώπου μας. Μία θυσία και προσφορά που απαιτεί να παραμερίσουμε τις μικρότητες και τις ιδιοτέλειες οι οποίες μας χωρίζουν και να μπορέσουμε, ο ένας δίπλα στον άλλον, να σταθούμε ως συνάνθρωποι και συνοδοιπόροι σε αυτήν την πορεία."

"Έτσι ώστε να διατηρήσουμε την ενότητά μας, να επιβεβαιώσουμε ότι το περιεχόμενο της ιστορίας και του πολιτισμού, το οποίο μεταλαμπαδεύει εδώ και αιώνες η ίδια η πατρίδα μας και το γένος των Ελλήνων, έχει το μήνυμά του, έχει να στείλει πάνω από όλα στον άνθρωπο κάθε εποχής τέτοιες αξίες ηθικές, διαχρονικές και θεσμικές", πρόσθεσε ο κ. Χρυσόστομος.

Σε άλλο σημείο ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας τόνισε ότι "δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανέναν αυτή την ιστορία να την αμαυρώσει. Προπαντώς εκείνους οι οποίοι δεν ξέρουν να διακρίνουν τι είναι θρησκευτική μειονότητα από εθνική. Και που δίνουν την δυνάτοτητα σε πολλούς να κάνουν ετερόκεντρες ερμηνείες με συνέπειες οδυνηρές και ακραίες πολλές φορές για το κοινωνικό σύνολο, για την ακεραιότητα της πατρίδος μας αλλά και για την ανθρώπινη κοινωνία."

"Η ιστορία των Ελλήνων έδειξε αξίες πανανθρώπινες. Και η ιστορία δεν είναι μόνο παρελθόν, είναι και παρόν και μέλλον. Και το μέλλον ανήκει στους Έλληνες, και το μέλλον ανήκει σε όλους εκείνους οι οποίοι εδραίοι σε αυτές τις αξίες του ανθρωπισμού, της φιλανθρωπίας, της αλληλεγγύης, της αλληλοκατανόησης μπόρεσαν να επιβιώσουν διαχρονικά μέσα στην ιστορία για να μεταλαμπαδεύσουν αυτές τις αξίες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Για να μπορούν σήμερα όλοι οι Ευρωπαίοι να καυχώνται ότι κατέχουν και έχουν διαμορφώσει τον δικό τους ευρωπαϊκό πολιτισμό", υπογράμμισε στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος.

Ο κ. Χρυσόστομος συνέστησε να δείξουμε προσοχή στην ιστορία του τόπου μας, τόνιζοντας ότι "ένας λαός χωρίς ιστορία δεν έχει μέλλον. Και ένας λαός ο οποίος χάνει τον πολιτισμό του δεν μπορεί να προσβλέπει σε κάτι καλύτερο. Και εμείς ως κληρονόμοι αυτού του πολιτισμού και αυτής της ιστορίας, οφείλουμε και να τον διατηρήσουμε και να τον αυξήσουμε και να τον μεταλαμπαδεύσουμε."

"Ας δείξουμε περισσότερη προσοχή, ας δείξουμε περισσότερη ευαισθησία σε αυτά που η ιστορία μας και ο πολιτισμός μας διδάσκει. Ας γίνουμε περισσότερο αλληλέγγυοι ο ένας δίπλα στον άλλο, ας γίνουμε περισσότερο φιλάνθρωποι. Ας προσπαθήσουμε να καταλάβουμε ότι ζωή που δεν μοιράζεται δεν είναι ζωή αληθινή. Η ζωή η οποία κατακτάται με τον άλλο άνθρωπο ως μία διαδικασία συμβίωσης, είναι μία ζωή που έχει και παρόν και μέλλον", πρόσθεσε κλείνοντας ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας.

Φωτο: Ι.Μ. Μεσσηνίας

koroni1

koroni2

koroni4

 

Εμφανίσεις: 63256
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!