Το ξέσπασμα του Μητροπολίτη Πέτρας για την ιστορία (ΒΙΝΤΕΟ)

xeronisou

"Μέσα από το σπήλαιο της Μιλάτου και από το Λασήθι, απαντούμε σε εκείνους τους ανιστόρητους που αμφισβήτησαν την προσφορά της Κρήτης στους αγώνες του Έθνους" τόνισε ο Σεβ. Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Νεκτάριος, κατά τη διάρκεια της 191η επετείου από την Ηρωική Έξοδο Αμάχων Σπηλαίου Μιλάτου.

Σε άλλο σημείο ο Σεβασμιώτατος με βουρκωμένα μάτια, πρόσθεσε ότι "η Κρήτη ήταν η ναυαρχίδα της απελευθέρωσης και της ελευθερίας του γένους μας."

Η ιστορία του σπηλαίου

Το Φεβρουάριο του 1823 , περίπου 2.000 γυναικόπαιδα (κάποιοι υποστηρίζουν ότι ήταν 3.500) από τη Νεάπολη, τη Βουλισμένη, τη Λατσίδα και τη Μίλατο, μαζί με 150 οπλοφόρους , κλείνονται στο σπήλαιο για να σωθούν από το μαχαίρι του Χασάν Αγά , ο οποίος λεηλατούσε ανελέητα το Λασίθι.

Ο προδότης στην ιστορία λεγόταν Τερζαλής , ήταν Τούρκος , αλλά καταγόταν από τη γενιά των εξωμοτών Βενετών Δραγανίγων.

Αυτός ειδοποίησε το Χασάν για τους κρυμμένους χριστιανούς στο σπήλαιο. Ο Μωχάμετ Αλή Χουσείν , γαμπρός του Χασάν , που πήγε μαζί με 5.000 Τούρκους στρατιώτες για να τους πιάσει ζωντανούς, τα βρήκε σκούρα από την αντίσταση των πολιορκούμενων.

Στο σπήλαιο όμως η κατάσταση ζόρισε πολύ. Πείνα ,δίψα , άταφα πτώματα δίπλα σε νεογέννητα βρέφη, δημιουργούσαν εικόνες απερίγραπτης φρίκης.

Οι Μιραμπελλιώτες που ήρθαν για βοήθεια δεν ήταν τίποτα μπροστά στους 16.000 άντρες που έφερε τελικά ο Χασάν Αγάς.

Μετά από δεκαπέντε μέρες οι πολιορκημένοι του σπηλαίου παραδόθηκαν, ελπίζοντας πως οι Τούρκοι θα κρατούσαν την υπόσχεση που τους έδωσαν ότι θα τους αφήσουν να φύγουν.

Μάταια όμως. Οι βάρβαροι που ξεκίνησαν από τα βάθη της Μογγολίας και μια κακή μοίρα τους έφερε στην ηλιόλουστη Μεσόγειο με τους πολιτισμένους λαούς της, ξεχύθηκαν σε μια άνευ προηγουμένου σφαγή , με σκηνές απίστευτης βαρβαρότητας.

Στην ψυχή αυτών των θηρίων δεν υπήρξε οίκτος ούτε για τα νεογέννητα βρέφη…

Ο Χασάν Αγάς όμως δεν πρόλαβε να χαρεί πολύ τη "σφαγή των αμνών" της Μιλάτου.

Βγαίνοντας για βόλτα ένα ανοιξιάτικο απόγευμα στην πεδιάδα του Καστελίου, το άλογο του αφήνιασε ξαφνικά, ο τούρκος αγάς έσκασε στο χώμα και έφυγε αμέσως για τις αγκαλιές του Προφήτη του.

Εμφανίσεις: 50703
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!