Προς πώληση ακίνητη περιουσία της Σχολής Τιμίου Σταυρού

ImageΗ Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης έχει βάλει προς πώληση μέρος της ακίνητης περιουσίας της και συγκεκριμένα δωδεκάμισι έκρες οικοπεδικής της εκτάσεως. Το προς πώληση τμήμα βρίσκεται ακριβώς στο σημείο μεταξύ 156 μέχρι 222 Prince Street από τη μεριά της λίμνης Τζαμέικα Πλέιν.

Τονίζεται ότι συμπεριλαμβάνεται και η λεγόμενη περιουσία Μπαρλέτα αποτελούμενη από 6,8 έκρες οικοπεδικής έκτασης και επί της οποίας υπάρχει μονοκατοικία, στη διεύθυνση 150-156 Prince Street, η οποία είχε αγοραστεί το έτος 2005 προς 5,5 εκατομμύρια δολάρια.

Η περιουσία αυτή μετά της οικίας αγοράσθηκε αρχικά με την προοπτική να γίνει η κατοικία του εκάστοτε προέδρου της Σχολής, στην οποία ωστόσο ποτέ δεν εγκαταστάθηκε ο σημερινός της πρόεδρος π. Νικόλαος Τριανταφύλλου.

Αργότερα ρίχτηκε η ιδέα να γίνει φοιτητική λέσχη, πλην όμως από όσο είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Εθνικός Κήρυξ», παραμένει βασικώς αναξιοποίητη μέχρι στιγμής, ενώ τώρα έχει καταχωρηθεί στην αγορά των ακινήτων προς πώληση.

Η είδηση για την πώληση της ακίνητης περιουσίας της Σχολής έγινε γνωστή βασικώς από την Κτηματομεσιτική Υπηρεσία καθότι η διεύθυνση της Σχολής έχει αναθέσει τη διάθεσή της στο λεγόμενο Κτηματομεσιτικό σύστημα Multiple Listing Service ευρύτερα γνωστό ως MLS, που δίνει τη δυνατότητα σε μεγάλο αριθμό Κτηματομεσιτικών εταιρειών και γραφείων να την πουλήσουν με την υψηλότερη τιμή.

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, ο οποίος είναι πρόεδρος της Εφορίας της Σχολής, δεν είχε ανταποκριθεί σε γραπτό μήνυμα του «Ε.Κ.» μέχρι την ολοκλήρωση της παρούσας έκδοσης.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο του 2010 είχε γίνει και πάλι απόπειρα να πουλήσουν την ακίνητη περιουσία ονομαζόμενη «Μπαρλέτα», εκτάσεως 6,8 εκρών μετά της οικίας όπως είχε αποκαλύψει ο «Εθνικός Κήρυξ» στις 21 Ιουλίου 2010, πλην όμως υπήρξε τόσο έντονη διαμαρτυρία από μέλη της Ομογένειας, που τελικά αναγκάσθηκε η Σχολή να ακυρώσει το σχέδιο της πώλησης.

Τονίζεται ακόμα ότι πρόκειται για την τρίτη απόπειρα ξεπουλήματος ακίνητης περιουσίας της Σχολής κατά τα τελευταία είκοσι χρόνια. Είχε γίνει απόπειρα και στο απώτερο παρελθόν -επί Αρχιεπισκοπίας του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Ιακώβου-, ξεπουλήματος μέρος του οικοπέδου της Σχολής για την ανέγερση πολυτελών διαμερισμάτων και Γηροκομείου, πλην όμως ναυάγησε το σχέδιο την τελευταία στιγμή όταν ο «Εθνικός Κήρυξ» αποκάλυψε ότι η εταιρεία που διαπραγματευόταν την αγορά της ακίνητης περιουσίας της Σχολής είχε κηρύξει πτώχευση σε γειτονική πολιτεία της Μασαχουσέτης.

Με δηλώσεις του στον «Ε.Κ.» ο Δρ. Αθανάσιος Λέλον αντιπρόεδρος της Εφορίας, ο οποίος διετέλεσε επί δέκα έτη στο παρελθόν πρόεδρος της Θεολογικής Σχολής, είπε πως «όπως είναι καλώς αποδεδειγμένο, πολλά μικρά κολέγια συνδεόμενα με την Εκκλησία, καθώς επίσης και Θεολογικές Σχολές στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τα τελευταία χρόνια, που είναι μία περίοδος οξυμμένη από τη μεγάλη οικονομική δυσπραγία, βρίσκονται αντιμέτωπα διαρκώς με δυσκολίες αντιμετώπισης των σημερινών και μελλοντικών τους οικονομικών αναγκών.

Οι εφορίες και οι διοικήσεις αυτών των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων αναζητούν συνεχώς δημιουργικές και πραγματιστικές λύσεις γι’ αυτές τις δυσκολίες».

Τόνισε πως «το Ελληνικό Κολέγιο αντιμετωπίζει παρόμοιες καταστάσεις. Προς τούτο, αναλογιζόμενη η εφορία την υποχρέωσή της να εκπληρώσει τις θεσμικές της ευθύνες, μέσω της Εκτελεστικής Επιτροπής, εξερευνά μία ποικιλία επιλογών, προκειμένου να διασφαλίσει την μακροχρόνια πορεία του Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής.

Αντιλαμβανόμενοι πως οποιαδήποτε οδός κι αν επιλεγεί για να διασφαλιστεί η μελλοντική πορεία του ιδρύματος απαιτείται χρόνος.

Η Εκτελεστική Επιτροπή και η διεύθυνση επί του παρόντος εξετάζουν έναν αριθμό ποικίλων επιλογών. Ανάμεσα στις επιλογές υπό θεώρηση είναι η πώληση ή ενοικίαση μη αναπτυγμένης έκτασης του ιδρύματος».

Στην ερώτηση εάν συμπεριλαμβάνεται και η λεγόμενη περιουσία Μπαρλέτα επί της οποίας υπάρχει και οικία, ο Δρ. Λέλον εξήγησε πως «υπάρχουν αρκετά σενάρια, σ’ ένα από αυτά συμπεριλαμβάνεται, σε ένα άλλο όχι» και συμπλήρωσε «απλώς θέλουμε να διερευνήσουμε τις πιθανότητες».

Κληθείς να το διευκρινίσει πλήρως εάν η Σχολή προτίθεται να πουλήσει την ακίνητη περιουσία ή όχι, είπε πως «αυτή είναι μία άδικη ερώτηση» και πρόσθεσε «σας είπα ότι πως διερευνούμε όλες μας τις επιλογές, δεν έχομε πάρει καμία απόφαση να πουλήσουμε».

Εξήγησε πως «βάζουμε την περιουσία για πούλημα επειδή διάφοροι άνθρωποι των ακινήτων δίνουν διαφορετικά εκτιμητήρια τα οποία είναι απλώς εκτιμητήρια και μόνο τότε παίρνεις μία πραγματική τιμή όταν βάλεις την περιουσία για πούλημα κι έλθει κάποιος και σου πει θα σας δώσω τόσα χρήματα. Δεν έχομε λάβει τιμή από κανέναν αγοραστή. Οταν έλθει η ώρα θα το εξετάσουμε και θα αποφασίσουμε τι θέλουμε να κάνουμε».

Ο Δρ. Λέλον είπε ακόμα πως «ελπίζω να αναφερθείτε στο θέμα με τρόπο που να μην ξεσηκωθούν οι άνθρωποι διότι προσπαθούμε να σώσουμε το ίδρυμα».

Στην ερώτηση αν κινδυνεύει το ίδρυμα, είπε «όχι, αυτό που προσπαθώ να πω είναι ότι πρέπει να σκεφθούμε για το μέλλον και να είμαστε βέβαιοι ότι η οικονομική μας βάση είναι συνεπής και σταθερή» και τόνισε πως «οι έφοροι έχουν μία θεσμική ευθύνη να διερευνήσουν όλες τις επιλογές.

Δεν μπορείς να βλέπεις μόνο μερικές επιλογές, αλλά όλες τις επιλογές. Οταν συνεδριάζουν οι έφοροι και συζητούν τα πράγματα προσπαθούν να κάνουν το καλύτερο για την Εκκλησία, για την Πίστη και για τη Σχολή».

Στην ερώτηση αν η Αρχιεπισκοπή δίνει στη Σχολή στην ώρα της τη μηνιαία οικονομική της συνεισφορά, είπε «μάλιστα είναι τακτοποιημένα μέχρι σήμερα».

Εν τω μεταξύ, έχουν ξεσηκωθεί οι γείτονες και οι κάτοικοι της γύρω περιοχής, αλλά οργανώσεις όπως «Οι Φίλοι της Λίμνης του Τζαμέικα Πλέιν», τάσσονται εναντίον της πώλησης της οικοπεδικής έκτασης της Σχολής σε εργολάβους διότι αντιδρούν στη μετατροπή της δομής και της φυσιογνωμίας του περιβάλλοντος χώρου.

Ο Δρ. Λέλον είπε αναφορικά πως «επί εξήντα τρία χρόνια, από τη μετακόμισή του το 1948 στο Μπρούκλαϊν, το Ελληνικό Κολέγιο και η Θεολογική Σχολή είναι ένας υπεύθυνος γείτονας και σοφός οικονόμος του φυσικού του χώρου και του γύρω του περιβάλλοντος.

Πράγματι, το Ελληνικό Κολέγιο δεν έχει παραβιάσει την αξιοπρέπεια της παρουσίας του στην ευρύτερη κοινότητα στο παρελθόν και δεν θα την παραβιάσει και στο μέλλον».

Εμφανίσεις: 64576
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!