Εξορίζονται 4 καλόγριες της Μονής Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης

ImageΤο επιτίμιο της εξορίας επέβαλε το Συνοδικό Δικαστήριο που συνεδρίασε προχθές το απόγευμα, σε 4 μοναχές της Μεσσηνίας που κατηγορούντο για απειθαρχία και απείθεια στον μητροπολίτη.

Οι μοναχές Θεοδούλη Θεόκα, Μακρίνα Γαλάνη, Χαριτίνη Οικονομοπούλου και Νεκταρία Χιώτη, και της Μονής Κωνσταντίνου και Ελένης Καλογραιών Καλαμάτας δικάστηκαν από το πρωτοβάθμιο Συνοδικό Δικαστήριο για πρεσβυτέρους, διακόνους και μοναχούς.

Η ποινή που τους επιβλήθηκε είναι 3 μήνες εξορία στην πρώτη, από 2 μήνες στη δεύτερη και την τρίτη και 1 μήνα στην τέταρτη μοναχή.

Αυτό σημαίνει ότι πλέον, με απόφαση του μητροπολίτη, θα πρέπει να πάνε για το χρονικό διάστημα της ποινής τους σε εγκαταλελειμμένες μονές εντός των ορίων της Μητρόπολης Μεσσηνίας.

Οι 4 μοναχές παραπέμφθηκαν στο Συνοδικό Δικαστήριο μετά το πόρισμα του εκκλησιαστικού ανακριτή, αρχιμανδρίτη Ιερώνυμου Νικολόπουλου, ο οποίος διενήργησε ανακρίσεις σε τοπικό επίπεδο.

Οι κατηγορίες, εκτός της απείθειας και καταφρόνησης της προϊσταμένης εκκλησιαστικής αρχής, ήταν επίσης, δημιουργία φατρίας σε βάρος της Εκκλησίας και του μητροπολίτη, παράβαση μοναχικής ομολογίας περί υπακοής στην Εκκλησία και δεινότατος σκανδαλισμός της συνειδήσεως των πιστών.

Να θυμίσουμε ότι πριν από έναν και πλέον χρόνο το συγκεκριμένο θέμα είχε κάνει αίσθηση και είχε πάρει πανελλήνιες διαστάσεις, καθώς ο ίδιος ο μητροπολίτης είχε καταγγείλει την απρεπή στάση των καλογραιών της Μονής επιβάλλοντάς τους αρχικά το επιτίμιο της ακοινωνησίας.

Επίσης είχε παραιτηθεί τότε η ηγουμένη της μονής Βρυαίνης Μάτση και είχε διοριστεί προσωρινό Ηγουμενοσυμβούλιο.

Στη συνέχεια έγινε άρση του επιτιμίου και ορίστηκε εφημέριος της μονής ο αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Ξυράφης, ο οποίος στην πορεία -και όπως κατήγγειλε ο ίδιος- αντιμετώπισε εχθρική συμπεριφορά από τις μοναχές και αναγκάστηκε να αποχωρήσει, ενώ στη συνέχεια διορίστηκε εφημέριος στο ναό των Ταξιαρχών στο Ασπρόχωμα.

Κατόπιν, και μετά από αρκετό καιρό επιτιμίου, ανέλαβε εφημέριος στη Μονή Κωνσταντίνου και Ελένης ο πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Κάρκαλης, ο οποίος έχει επίσης αποσυρθεί εδώ και αρκετό καιρό από τα καθήκοντά του στο μοναστήρι.

Η δικηγόρος Δέσποινα Τσιλιβαράκη, που εκπροσώπησε τις 4 μοναχές στο Επισκοπικό Δικαστήριο και τις Γαλάνη - Χιώτη στο Συνοδικό, αναφερόμενη στην προχθεσινή απόφαση μας είπε: «Ήταν πολύ ήρεμο το κλίμα. Δήλωσαν και οι αδελφές ότι εκείνο που επιθυμούν είναι να υπάρξει ηρεμία στο μέλλον και να υπηρετούν τα καθήκοντά τους συναινετικά και στο πλαίσιο που επιβάλλει η θρησκεία».

Εμφανίσεις: 112650
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!