Η Κοινότητα της Φλόριδας εόρτασε επέτειο με απόκτηση λειψάνου Αγίου

nikitas-alexios

Του ανταποκριτή μας
Σταύρου Μαρμαρινού | Εθνικός Κήρυκας

ΤΑΜΠΑ. Οι καμπάνες χτυπούσαν ασταμάτητα, όταν το αυτοκίνητο με το οποίο ο Μητροπολίτης Δαρδανελίων κ. Νικήτας έφερε και δώρισε τεμάχιο του ιερού λειψάνου του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου πλησίασε στο φερώνυμο ναό στο Νιου Πορτ Ρίτσι.

Το μαύρο αυτοκίνητο όταν έφθασε κοντά στην εκκλησία, συνόδευσαν μέχρι την είσοδο κοπέλες του χορευτικού της κοινότητας, ντυμένες με παραδοσιακές στολές, ενώ μπροστά βάδιζε ο ιερατικός προϊστάμενος, π. Βασίλειος Τσουρλής.

Ηταν η αρχή των εορτασμών αυτές τις μέρες, της επετείου των 30 χρόνων από την ίδρυση της εν λόγω κοινότητας στη Φλόριδα.

Κατά την τιμητική υποδοχή που επεφυλάχθη στο ιερό λείψανο, μικρά κορίτσια ντυμένα μυροφόρες, έραναν με άνθη τα σκαλιά του ναού, απ’ όπου ανέβηκε ο κ. Νικήτας κρατώντας την ιερά λειψανοθήκη την οποία και παρέλαβε ο αναμένων εκεί Μητροπολίτης Ατλάντας κ. Αλέξιος, ενώ εψάλλετο το Απολυτίκιο του Αγίου.

Ο ιερός ναός ήταν κατάμεστος από ομογενείς πιστούς που είχαν πάει από διάφορες περιοχές για να προσκυνήσουν το ιερό λείψανο και λίγο αργότερα να γιορτάσουν την επέτειο της Κοινότητας. Από τους πρώτους που προσκύνησαν, ήταν ο γνωστός ευεργέτης της κοινότητας και επιχειρηματίας, Ευριπίδης Κόντος με τη σύζυγό του, Ευαγγελία, που κάθονταν μπροστά.

Η ατμόσφαιρα ήταν κατανυκτική, όταν τελέστηκε Δοξολογία και στη συνέχεια Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατήσαντος του Μητροπολίτη Νικήτα.

Ο Μητροπολίτης Ατλάντας αναφέρθηκε, σχετικά, στον κ. Νικήτα και στους δεσμούς που έχει ο τελευταίος με το Τάρπον Σπρινγκς, όπου μεγάλωσε και την κοινότητα εκεί του Αγ. Νικολάου.

Τόνισε, επίσης, την ευλάβεια με την οποία οι πιστοί πήγαν για να προσκυνήσουν το ιερό λείψανο.

Ο κ. Αλέξιος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Δαρδανελίων για τη δωρεά και στη συνέχεια εγκωμίασε το έργο που έχει επιτελέσει στην Κοινότητα ο π. Τσουρλής.

Ευχαρίστησε, επίσης, όλους εκείνους που με οποιονδήποτε τρόπο υποστηρίζουν το έργο της Κοινότητας.

Από την πλευρά του, ο Μητροπολίτης κ. Νικήτας, ευχαρίστησε τον κ. Αλέξιο, και αναφέρθηκε στον π. Τσουρλή και τη δωρεά του ιερού λειψάνου που του είχε υποσχεθεί.

Τους δύο ιεράρχες ευχαρίστησε ο π. Τσουρλής.

Μιλώντας στον «Εθνικό Κήρυκα» ο Μητροπολίτης Ατλάντας, Αλέξιος, είπε, μεταξύ άλλων: «Είναι ευλογία να έχουμε λείψανα αγίων, που φέρνουν τη Θεία Χάρη. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει σ’ αυτή την κοινότητα ένας καλός ιερέας, ο π. Βασίλειος, τον οποίο φέραμε από την Ελλάδα. Είναι αλήθεια ότι πρέπει να μη σκεφτόμαστε μόνο το σήμερα, όσον αφορά τα εκκλησιαστικά, αλλά πρέπει να κοιτάζουμε και για το μέλλον. Δηλαδή, να αντιπροσωπεύει την κουλτούρα μας και πιο πολύ την ταυτότητά μας, που είναι ο Ελληνοχριστιανισμός. Κάνουμε μια προσπάθεια να συγκεράσουμε τα πράγματα. Γι’ αυτό και προσπαθώ να φέρω κληρικούς από την Ελλάδα».

Ο Μητροπολίτης Αλέξιος είπε ότι ο π. Τσουρλής παρέλαβε μια κοινότητα που δεν είχε πολύ κόσμο και έχει αρχίσει και χρησιμοποιεί όλες τις εμπειρίες που έχει από τα χρόνια που έζησε στη Γερμανία, την Αγγλία και την Ελλάδα.

«Και ασφαλώς έχει μαζέψει τη νεολαία και μαζί τους έχουν έλθει κοντά και οι γονείς και οι παππούδες», συμπλήρωσε. «Οπως όλοι μας βλέπουμε, τον αγαπούν πολύ τον π. Βασίλειο».

Ο Μητροπολίτης Αλέξιος έμεινε εντυπωσιασμένος από το πλήθος των ομογενών, οι οποίοι έδωσαν το παρών τους στον εορτασμό της κοινότητας και προσκύνησαν το ιερό λείψανο του Αγίου Γεωργίου.

Από την πλευρά του, ο Μητροπολίτης Δαρδανελίων, κ. Νικήτας, είπε ότι πριν χρόνια είχε ζητήσει ιερά λείψανα αγίων, από τον αείμνηστο Μητροπολίτη Αυστρίας, Μιχαήλ.

Μεταξύ αυτών ήταν και το τεμάχιο λειψάνου του Αγίου Γεωργίου.

«Πιστεύω, ότι τα ιερά λείψανα δεν είναι προσωπικά», τόνισε. «Είναι ευλογία για όλο τον κόσμο. Ετσι, όταν ο π. Βασίλειος μου είχε ζητήσει αν μπορώ να βρω, του είπα ότι είχα τμήμα του ιερού λειψάνου του Αγ. Γεωργίου και θα το χαρίσω στην ενορία».

Ο Μητροπολίτης Νικήτας είπε ότι ο π. Τσουρλής «είναι όχι μόνο καλός ιερέας και προϊστάμενος, αλλά και ακούραστος. Εχει συγκεντρώσει τον κόσμο και τη νεολαία».
Μετά τη Δοξολογία και τον Εσπερινό, παρετέθη το επίσημο δείπνο στο διπλανό Κέντρο Κοινοτικών Εκδηλώσεων, «Κόντος», που ήταν εντυπωσιακό διακοσμημένο.

Εκεί, ο πρόεδρος της κοινότητας, δικηγόρος Γεώργιος Ψιτάς αναφέρθηκε στους διάφορους δωρητές τους οποίους και ευχαρίστησε. Ευχαριστίες εξέφρασε και ο π. Τσουρλής, στον οποίο επέδωσε εκείνη τη στιγμή επιταγή 10.000 δολαρίων, ως πρώτη δόση, η κ. Λαζίδου, η οποία ανέλαβε τη δαπάνη για την πλακόστρωση έξω από την κοινοτική αίθουσα και την κατασκευή μνημείου μπροστά το ναό, που θα είναι αφιερωμένο στους απανταχού κοιμηθέντες απόδημους Ελληνες, Κυπρίους και Πόντιους.

Επιταγή επιδόθηκε επίσης για τις ανάγκες της Μητρόπολης, από την Φιλόπτωχο της Κοινότητας. στον Μητροπολίτη κ. Αλέξιο, ο οποίος τίμησε διάφορους παράγοντες.

Ο πρόεδρος της κοινότητας κ. Ψιτάς επέδωσε ως δώρο στον π. Τσουρλή μια χάλκινη αναπαράσταση του Αγίου Γεωργίου.

Κατά την εκδήλωση, το χορευτικό της Κοινότητας παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς.
Το πρωί της Κυριακής κατά την Θεία Λειτουργία με τους δύο αρχιερείς, κήρυξε το Θείο Λόγο ο Μητροπολίτης κ. Αλέξιος, ο οποίος έκανε δεκτούς στην Ορθόδοξη Εκκλησία δια του Μυστηρίου του Ιερού Χρίσματος, τρεις ενήλικους Χριστιανούς που ήταν ήδη βαπτισμένοι.

Τελέστηκε, επίσης, μνημόσυνο για όλους τους κληρικούς που υπηρέτησαν κατά καιρούς στην Κοινότητα, καθώς και τα αποβιώσαντα μέλη της ενορίας.

Ο Μητροπολίτης κ. Αλέξιος χειροθέτησε σε πνευματικό τον π. Τσουρλή στον οποίο και επέδωσε το Οφίκιο Οικονόμου.

Στη Θεία Λειτουργία ήταν παρών και ο ομοσπονδιακός βουλευτής από τη Φλόριδα, Γκας Μπιλιράκης.

leipsana

leipsana1

leipsana2

Εμφανίσεις: 58623
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!