Koινότητα λέει «όχι»σε εισφορά στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής

ImageAρνείται να καταβάλλει στην Αρχιεπισκοπή την οικονομική συνεισφορά της, η οποία ανήλθε στις ογδόντα οκτώ χιλιάδες δολάρια από εξήντα οκτώ που είναι σήμερα, η κοινότητα του Αγίου Γεωργίου του Λιν της Μασαχουσέτης.

O Ιωάννης Μεκλής, πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου, με την ομόφωνη συμφωνία του συμβουλίου, αλλά και την ολόθυμη σύμπλευση του προϊσταμένου της κοινότητας, πρωτοπρεσβύτερου Γεωργίου Τσουκαλά, διεμήνυσε στον Μητροπολίτη Βοστώνης Μεθόδιο ότι η κοινότητα δεν έχει και δεν πρόκειται να δώσει περισσότερα χρήματα από τις 68.000 όπως απαιτεί η Αρχιεπισκοπή και η Μητρόπολη.

Το συμβούλιο και ο ιερέας έστειλαν γράμμα στα μέλη της κοινότητας με ημερομηνία 31 Ιανουαρίου 2011, στο οποίο εξηγούν τα γεγονότα λεπτομερώς και συνάμα καλούν έκτακτη Γενική Συνέλευση.

Στην επιστολή αναφέρουν ότι «η εκκλησία μας του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται σε μία κρίσιμη κατάσταση και χρειάζεται την βοήθειά σας.

Ολα τα μέλη της κοινότητας πρέπει να παρευρεθούν στην έκτακτη γενική συνέλευση που θα γίνει την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου στις 7 μ.μ, εάν χιονίσει η Συνέλευση θα γίνει την Πέμπτη στις 17 Φεβρουαρίου, από την έκβαση της οποίας θα εξαρτηθεί το μέλλον της κοινότητας».

Εξηγούν στην επιστολή πως «η Μητρόπολη απαιτεί $20.000 για καθυστερημένη εισφορά για το 2010 και επί πλέον $88.000 για το 2011», υπογραμμίζουν ότι «το Συμβούλιο παραμένει σταθερό στην απόφαση ότι η ετήσια εισφορά μας στην Αρχιεπισκοπή δεν θα υπερβεί τις $68.000 του προϋπολογισμού», ενώ γίνεται λόγος ακόμα και «για κλείσιμο της εκκλησίας».

Ο ιερέας Γεώργιος Τσουκαλάς και ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Ιωάννης Μεκλής δεν ανταποκρίθηκαν σε τηλεφωνικά μηνύματα του «Εθνικού Κήρυκα».

Πληροφορίες του «Ε.Κ.» αναφέρουν ότι ο Μητροπολίτης Μεθόδιος επιρρίπτει ευθύνες στον ιερέα Γεώργιο Τσουκαλά, ο οποίος ήταν εξ’ απορρήτων του και διορισμένος στη θέση του αρχιδικαστή του Πνευματικού Δικαστηρίου της Μητρόπολης Βοστώνης, το οποίο ως γνωστόν, καθαίρεσε ολόκληρο το Διοικητικό Συμβούλιο της κοινότητας της Μεταμόρφωσης του Λόουελ.

Ο Μητροπολίτης Μεθόδιος έστειλε επιστολή, με την οποία επιπλήττει τον π. Τσουκαλά και του απαγορεύει να επισκέπτεται άλλες κοινότητες και να συμμετέχει σε εσπερινούς, ακολουθίες και μυστήρια.

Ταυτόχρονα δε, απαγορεύει σε άλλους ιερείς να επισκέπτονται την κοινότητα του Αγίου Γεωργίου του Λιν.

Γραπτό μήνυμα του «Ε.Κ.» στον Μητροπολίτη Μεθόδιο για να τοποθετηθεί επί του θέματος της κοινότητας του Λιν, παρέμεινε αναπάντητο μέχρι την ώρα που δημοσιεύθηκε το παρόν κείμενο.

Υπογραμμίζεται ότι η κοινότητα του Λιν από το 1998 που διορίστηκε ο π. Τσουκαλάς ήταν από τις πρώτες που ανταποκρίνονταν με προθυμία σε κάθε κάλεσμα της Μητρόπολης για συλλογή χρημάτων.

Ο π. Τσουκαλάς είχε πείσει περί τα δέκα πέντε με είκοσι μέλη της κοινότητας να δίνουν στο ξεχωριστό ταμείο συλλογής χρημάτων της Μητρόπολης, ονομαζόμενο «ΦΩΣ» χίλια δολάρια το χρόνο.

Διευκρινίζεται ότι αυτό το ταμείο συγκεντρώνει χρήματα πάνω και πέρα από το 25% που στέλνει η Αρχιεπισκοπή πίσω στην Μητρόπολη από το γενικό ποσό που στέλνουν οι κοινότητες της Νέας Αγγλίας.

Επίσης, η κοινότητα με την πρωτοβουλία του π. Τσουκαλά και του επιχειρηματία Τομ Δημάκη, μέλους της εφορίας της Σχολής, της «Ηγεσίας των 100» και του «Τάγματος των Αρχόντων», συγκέντρωσε αρκετές φορές με εκδηλώσεις της ποσό εκατό χιλιάδων δολαρίων τη φορά για την ενίσχυση της Σχολής.

Επίσης ο κ. Δημάκης τυγχάνει εκ των ευεργετών της Μητρόπολης Βοστώνης. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της κοινότητας, συμφώνησε να μη δοθεί το ποσό των 88.0000 που ζητά η Μητρόπολη, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έγραψε δική του επιστολή στον κ. Μεθόδιο εκφράζοντας την αποκαρδίωσή του για την δημιουργθείσα κατάσταση. Ο κ. Δημάκης δεν απάντησε σε μηνύματα του «Ε.Κ.».

Υπενθυμίζεται ότι πριν από τρία έτη η κοινότητα είχε εξαγγείλει δια του «Εθνικού Κήρυκα» την πρόθεσή της να ιδρύσει Ημερήσιο Ελληνικό Σχολείο, ενώ ο ίδιος ο κ. Δημάκης με τον π. Τσουκαλά είχαν δείξει τις κτιριακές εγκαταστάσεις στον «Ε.Κ.».

Η κοινότητα πρόσφατα προέβη σε ανακαίνιση της πρόσοψης του ναού του Αγίου Γεωργίου, έχει πάρει δάνειο ύψους ενάμισι εκατομμυρίου δολαρίων και πληρώνει έντεκα χιλιάδες δολάρια το μήνα δόση στην τράπεζα.

Ο π. Τσουκαλάς προχτές την Κυριακή στο τέλος της Λειτουργίας αναφέρθηκε στο θέμα, υπενθύμισε για την σύγκληση της γενικής συνέλευσης και προσκάλεσε όλους να παρευρεθούν σ’ αυτήν.

Η κοινότητα απαρτιζόταν από 880 και πλέον οικογένειες και τα τελευταία δύο με τρία χρόνια έχει πέσει στις 650 με 680 οικογένειες. Την περασμένη Κυριακή στο εκκλησίασμα ήταν περίπου 70 με 100 άτομα.

Ο π. Τσουκαλάς διετέλεσε στο παρελθόν πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Βοστώνης, πλην όμως ήλθαν σε σύγκρουση με τον Μητροπολίτη Μεθόδιο, ο οποίος τον έδιωξε, δεν του έδινε κοινότητα, ενώ για να ζήσει την οικογένειά του είχε ανοίξει καθαριστήριο ρούχων.

Τα βασικά σημεία της επιστολής του κοινοτικού συμβουλίου προς τα μέλη της κοινότητας είναι τα εξής:

«Ιανουαρίου 31, 2011

Αγαπητοί Ενορίτες, Η εκκλησία μας του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται σε μία κρίσιμη κατάσταση και χρειάζεται την βοήθειά σας...

Οπως ίσως ήδη γνωρίζετε, η Αρχιεπισκοπή απαιτεί ένα καθορισμένο ποσό από την κοινότητά μας που το Συμβούλιο θεωρεί ότι είναι παράλογο, άδικο και μη εφικτό.

Για τα δύο τελευταία χρόνια, το ποσόν που απαιτείται από την κοινότητα, έχει αυξηθεί κατά 27%.

Σε αυτές τις δύσκολες οικονομικές καταστάσεις και αντιμέτωποι με μειωμένες εισπράξεις, τα μέλη του Συμβουλίου προσπαθούν να ισορροπήσουν τις ανάγκες της κοινότητας με τις υποχρεώσεις προς την Αρχιεπισκοπή.

Το Συμβούλιο, με μία ομόφωνη απόφαση ...ψήφισε ότι οι ανάγκες της κοινότητας υπερτερούν της υποχρέωσης προς την Αρχιεπισκοπή.

Αλλά πρέπει όλα τα μέλη να εκφράσουν την γνώμη τους ούτως ώστε να παρουσιαστούμε ενωμένοι.

Τα θέματα είναι ως ακολούθως: Η Μητρόπολη απαιτεί $20,000 για καθυστερημένη εισφορά για το 2010 και επί πλέον $88.000 για το 2011.

Βασίζουν την οικονομική εκτίμησή τους σε ένα ποσοστό των εξόδων της κοινότητας συγκρινόμενη με τα γενικά έξοδα της Αρχιεπισκοπής.

Αισθανόμαστε ότι αυτό το σχέδιο είναι μία εσφαλμένη μεθοδολογία που τιμωρεί την κοινότητά μας.

Αποτέλεσμα μη ανταπόκρισής μας προς τις απαιτήσεις τους είναι κυρώσεις εναντίον της κοινότητάς, του ιερέα μας και της εκκλησίας μας.

Το Συμβούλιο παραμένει σταθερό στην απόφαση ότι η ετήσια εισφορά μας στην Αρχιεπισκοπή δεν θα υπερβεί τις $68.000 του προϋπολογισμού.

Τα θέματα που θα συζητηθούν στην Εκτακτη Γενική Συνέλευση και οι επιλογές που θα κάνουμε είναι απλά:

1) Συμφωνώ ότι το εκτιμητέο ποσό είναι ικανοποιητικό και δεν εξουσιοδοτώ επί πλέον εισφορά στην Αρχιεπισκοπή.

Επιπτώσεις: Περισσότερα μέτρα τιμωρίας, πιθανή απομάκρυνση όλων των μελών του συμβουλίου, πιθανή αντικατάσταση του ιερέα από τη Μητρόπολη και μη τέλεση Μυστηρίων (Γάμοι, Βαπτίσεις).

2) Δεν συμφωνώ και νομίζω ότι πρέπει να πληρώσουμε όλο το ποσόν που ζητά η Μητρόπολη.

Επιπτώσεις: Αύξηση στο διπλάσιο της ελάχιστης ετήσιας συνδρομής, κατάργηση ορισμένων προγραμμάτων της εκκλησίας, πρόβλημα να ανταποκριθούμε στον οικονομικό προϋπολογισμό για το 2011 και πιθανόν προσωρινό κλείσιμο της εκκλησίας για να εξοικονομηθούν κεφάλαια.

Η κατάσταση είναι κρίσιμη και το μέλλον της εκκλησίας μας απειλείται. Περισσότερες λεπτομέρειες θα αναφερθούν στην Γενική Συνέλευση.

Ειλικρινά

π. Γεώργιος Τσουκαλάς

Ιερατικώς Προϊστάμενος

Ιωάννης Μεκλής

Πρόεδρος της Ενορίας».

Εμφανίσεις: 59191
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!