Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Β΄ Διενθούς Επιστημονικού Συνεδρίου

P5281549

Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εργασίες του Β΄ Διενθούς Επιστημονικού Συνεδρίου, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή των Βλατάδων με θέμα: «Ἵνα ὑμεῖς ὑπάγητε καί καρπόν φέρητε..... Ὁ Διάλογος τῆς ἀγάπης καί τῆς ἀληθείας μεταξύ Ρωμαιοκαθολικῶν καί Ὀρθοδόξων, 50 χρόνια μετά τή συνάντηση τοῦ Πάπα Παύλου τοῦ Στ´ μέ τόν Οἰκουμενικό Πατριάρχη Ἀθηναγόρα τόν Α´ στά Ἱεροσόλυμα».

Υπενθυμίζεται ότι το Συνέδριο συνδιοργανώθηκε από την Ιερά Βασιλική Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Βλατάδων και το εν αυτή το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών και τη Θεολογική Σχολή της Αγίας Έδρας της Νοτίου Ιταλίας και, ενώ τελούσε υπό την αιγίδα της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας.

Η πρώτη συνεδρία άρχισε σήμερα στις 10.00 το πρωί. Πρόεδρος ήταν ο Σεβ. Μητροπολίτης Προύσης κ. Ελπιδοφόρος, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης, ενώ ομίλησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου της ΑΘήνας με θέμα: «Η πορεία και τα προβλήματα του Επίσημου Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών μετά το κείμενο της Ραβέννα (2007)», ο πατήρ Edoardo Scoginamiglio, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής της Αγίας Έδρας στη Νάπολη με θέμα: «Ο αδελφικός διάλογος μεταξύ Ρωμαιοκαθολικών και Ορθοδόξων από τη Β΄ Σύνοδο του Βατικανού μέχρι σήμερα» και ο κ. Αντώνιος Παπαδόπουλος, ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με θέμα: «Ο διάλογος μεταξύ Ρωμαιοκαθολικών και Ορθοδόξων οδεύει στην καταλλαγή;».

Στη δεύτερη συνεδρία προήδρευσε ο Monsiniore Andrea Palmieri, εκπρόσωπος του Βατικανού στο Συνέδριο, ενώ μίλησαν κατά σειρά ο πατήρ Vladimiro Caroli, Καθηγητής του Θεολογικού Ινστιτούτου του Αγίου Νικολάου στο Μπάρι της Ιταλίας με θέμα: «Ο πιστός και το Δόγμα. Σχέση υποκειμενικότητας και Μυστηρίου σε τρεις χριστιανούς συγγραφείς (Νησιώτης – Kierkegaard – Mohler)», o κ. Pierluigi Cacciapuoti, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής της Αγίας Έδρας στη Νάπολη, με θέμα: «Ο Μυστηριακός χαρακτήρας στη λατινική θεολογία. Μια συμβολή στον Οικουμενικό Διάλογο» και ο κ. Φώτιος Τζελέπης, Διδάκτωρ Θεολογίας, με θέμα: «Το ευχαρηστιακό θεμέλιο της ιστορίας της Εκκλησίας με αναφορά σε ιταλούς πατέρες».

Μετά το μεσημεριανό γεύμα το οποίο προσέφερε προς τιμήν των εκλεκτών ομιλητών και οργανωτών του Συνεδρίου ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος στους χώρους της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης, ακολούθησαν οι δύο απογευματινές συνεδρίες.

Στην πρώτη προήδρευσε ο κ. Πέτρος Βασιλειάδης, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης.

Ομίλησαν ο πατήρ Antonio Ascione, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής της Αγίας Έδρας στην Νάπολη, με θέμα: «Homo capax infiniti, Ανθρωπολογικές και οικουμενικές προοπτικές», ο πατήρ Gaetano Di Palma, Κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής της Αγίας Έδρας στην Νάπολη, με θέμα: «Η ερμηνεία της Αγίας Γραφής στην Ανατολή και τη Δύση, Προς κοινούς ορίζοντες στη βιβλική ερμηνευτική» και ο κ. Pasquale Giustiniani, Καθηγητής Φιλοσοφίας, με θέμα: «Η θεοτοκολογία στις Εκκλησίες της νοτίου Ιταλίας υπό την επιρροή του Βυζαντίου. Φιλοσοφικές και θεολογικές πτυχές».

Στην δεύτερη και τελευταία απογευματινή συνεδρία προήδρευσε ο κ. Γεώργιος Μαρτζέλος, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής της Θεσσαλονίκης. Ομίλησαν ο κ. Francesco Del Pizzo με θέμα: «Διαπολιτισμικός Διάλογος και Θρησκευτικές Μεταναστεύσεις. Η εμπειρία των Ορθοδόξων Εκκλησιών στη Νάπολη της Ιταλίας», ο κ. Δημήτριος Παπάζης, Καθηγητής της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης, με θέμα: «Ιστορικής – Διαχριστιανικής σημασίας πράξεις αγάπης των προκαθημένων Ρώμης και Κωνσταντινούπολης. Πενήντα έτη επανακομιδών ιερών λειψάνων» και τέλος ο κ. Giuseppe Falanga, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής της Αγίας Έδρας στην Νάπολη, με θέμα: «Η Θεία Ευχαριστία ως δώρο του Αγίου Πνεύματος εις την Εκκλησία. Η επίκλησις στη Λειτουργία».

Να σημειωθεί ότι το Συνέδριο διεξήχθη σε άριστο κλίμα συνεργασίας και αδελφοσύνης μεταξύ Ρωμαιοκαθολικών και Ορθοδόξων εισηγητών, οι εισηγήσεις ήταν επιστημονικού επιπέδου και κάλυπταν μεγάλο φάσμα θεμάτων σχετικών με το Θεολογικό Διάλογο, ενώ υπήρξε μεγάλη συμμετοχή συνέδρων, κυρίως φοιτητών, από το Πανεπιστήμιο και την Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης.

Ιδιαίτερη και συγκινητική ήταν η στιγμή κατά την οποία ο Κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής της Αγίας Έδρας στην Νάπολη Don Gaetano Di Palma, τίμησε με το μετάλιο του Πανεπιστημίου τον Σεβ. Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο, τον Σεβ. Μητροπολίτη Προύσης κ. Ελπιδοφόρο και τον Πανοσ. Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου κ. Μακάριο, για την προσφορά τους στην θεολογική παιδεία και την προώθηση του Θεολογικού Διαλόγου.

Το Συνέδριο έκλεισε με τον χαιρετισμό Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αμορίου κ. Νικηφόρου, εκπροσώπου της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου αφού ευχαρίστησε για την προσφορά τους όλους όσους εργάστηκαν για την επιτυχή διεξαγωγή του συνεδρίου καθώς επίσης και τους Σεβ. Μητροπολίτες Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμο και Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννη, τον Πανοσ. Αρχιμανδρίτη κ. Νεκτάριο, καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Σπηλιάς Αγράφων, το μέγα χορηγό του συνεδρίου το Ξενοδοχείο Νικόπολις, το Catering Ble, το γραφείο τουρισμού Vergina Travel, τόνισε μεταξύ άλλων «Θα πρέπει να θεωρήσουμε τις ευκαιρίες που δημιουργήθηκαν για διάλογο αγάπης και διάλογο αληθείας σαν την μοναδική ευλογία του Θεού για την εποχή μας[...]έφρασε ίσως ο καιρός να αλλοτριωθούν οι εκκλησίες από αμαρτωλές παλαιές καταστάσεις και να στραφούν προς το γόνιμο χώρο του διαλόγου και της δια του διαλόγου προσεγγίσεως προς άλληλες, αν θέλουμε να ξεπεραστούν τα αντίξοα δεδομένα του παρελθόντος και να εγκαινιαστεί μια γόνιμη και ελπιδοφόρο προοπτική για το αύριο, μέσα σ’ ένα κόσμο ιδεολογικά ανερμάτιστο, θρησκευτικά, παραπαίοντα και σε γενικές γραμμές εκκοσμικευμένο και απο-χριστιανιζόμενο.

Στη συνέχεια ο κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής της Αγίας Έδρας της Νοτίου Ιταλίας τίμησε τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Αμορίου κ. Νικηφόρο με το μετάλλιο του Πανεπιστημίου ευχαριστώντας τον για τη συν-οργάνωση του συνεδρίου και τη φιλοξενία της αποστολής, και ο Θεοφιλέστατος του χάρισε το αναμνηστικό μετάλλιο της Ιεράς Μονής.

Οι σύνεδροι θα επισκεφτούν αύριο τούς Φιλίππους και βαπτιστήριο της Αγίας Λυδίας καί στη συνέχεια τη Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά Λητής καί Ρεντίνης.

P5281550

P5281552

P5281554

P5281556

P5281560

P5281563

blat-1

blat-2

blat-3

blat-4

blat-5

blat-6

Εμφανίσεις: 44388
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!