Οι Κιλκισιώτες ψήφισαν παράδοση στα Πιροσκί 2014 (ΦΩΤΟ)

piroski-8

Για την Romfea.gr, Χρήστος Καναρόπουλος

Το Σάββατο 31 Μαΐου στην Ευκαρπία Κιλκίς στήθηκαν εκ νέου κάλπες. Αυτή τη φορά όμως όχι για να εκλέξουν Δήμαρχο ή Ευρωβουλευτή αλλά για να επιλέξουν το πιο νόστιμο πιροσκί από τις διαγωνιζόμενες ομάδες.

Μια εκδήλωση που έχει γίνει θεσμός, τα «Πιροσκί 2014», και προσελκύει πλήθος κόσμου από τα Κρούσια και την ευρύτερη περιοχή του Κιλκίς και την συνδιοργανώνουν ο Ιερός Ναός Γεννήσεως της Θεοτόκου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ευκαρπίας.

Έτσι, η κεντρική πλατεία της Ευκαρπίας γέμισε το απόγευμα του Σαββάτου από εκατοντάδες Κιλκισιώτες που γεύτηκαν πιροσκί αλλά και άλλες ποντιακές νοστιμιές, παρακολούθησαν ποντιακούς χορούς από τα χορευτικά συγκροτήματα Αγίου Μάρκου, Ηλιολούστου το «Καρς», ΚΑΠΗ Κιλκίς και του Πολιτιστικούς Συλλόγου Ευκαρπίας, χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς και ανέδειξαν το καλύτερο πιροσκί.

Φέτος έλαβαν μέρος πέντε ομάδες ενώ η ομάδα της Ευκαρπίας συμμετείχε χωρίς όμως να συμμετέχει στην εκλογική διαδικασία. Από τα αποτέλεσματα πρώτη αναδείχθηκε η Ενορία του Αγίου Δημητρίου Κιλκίς με εφημέριο τον π. Επιφάνιο Θεοδωρίδη συγκεντρώνοντας 200 ψήφους και ακολούθησαν: ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Μάρκου με 142 που ισοψήφισε με τον Ποντιακό Πολιτιστικό Σύλλογο Ποντοηράκλειας, για μία ψήφο πίσω με 141 βρέθηκε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ηλιουλούστου το «Κάρς» και τέλος ο Μορφωτικός Ποντιακός Όμιλος Μεσημερίου «οι Αργοναύτες» με 84 ψήφους.

Στην εκδήλωση παρέστη και χαιρέτησε η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη, οι Βουλευτές του Νομού Γ. Γεωργαντάς και Ειρήνη Αγαθοπούλου, ο Δήμαρχος Κιλκίς Ευ. Μπαλάσκας, ο Αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς Χρήστος Γκουντενούδης, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, Αντιδήμαρχοι, κ.α.

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο εφημέριος του χωριού π. Ιωάννης Ξενιτίδης ευχαριστώντας τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ, αναφέρθηκε στην στόχευση της εκδήλωσης που είναι η διεύρυνση της επικοινωνίας Εκκλησίας και χριστιανών μέσα από παραδοσιακές εκδηλώσεις και δεύτερον η διατήρηση και διάδοση της ποντιακής κουζίνας, επιλέγοντας παράλληλα να τιμήσει ανθρώπους που πρόσφεραν στον τόπο, στα γράμματα και στον πολιτισμό.

Συγκεκριμένα τιμήθηκαν οι: Θεόφιλος Πασχαλίδης χοροδιδάσκαλος, Παύλος Καλαϊτζίδης, Τριαντάφυλλος Πουρσανίδης, Βασίλης Πολατίδης, Αριστείδης Αθανασιάδης, Νίκος Ανδρεάδης πρόεδρος του Τ.Σ. Ευκαρπίας, Γεώργιος Αμανατίδης, Θεόφιλος Γεωργιάδης και Γεώργιος Χαρτοματζή.

Μια μεγάλη γιορτή που συνδυάζει την παράδοση, τον χορό, τον πολιτισμό και την επικοινωνία και χαρακτηρίζεται επιτυχής τόσο από την άποψη της οργανωτικής μέριμνας όσο και από την άποψη της προσέλκυσης κόσμου.

piroski-1

piroski-2

piroski-3

piroski-4

piroski-5

piroski-6

piroski-7

Εμφανίσεις: 67223
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!