Παραιτήθηκε ο Ικονίου Θεόληπτος από την Προεδρία της Χρυσοβαλάντου

ImageΟ Μητροπολίτης Ικονίου Θεόληπτος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στις 26 Ιανουαρίου 2011 υπέβαλε την παραίτησή του από την προεδρία του Νομικού Προσώπου της Μονής Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος και την έκανε δεκτή.

Ο κ. Θεόληπτος σε επιστολή που έστειλε προς τον Επίσκοπο Φιλομηλίου Ηλία, ηγουμενεύοντα της Μονής, τον πληροφορεί για την παραίτησή του και αναφέρει ως αιτιολογικό που την υπαγόρευσε τη μεγάλη απόσταση που χωρίζει τη Μονή στη Νέα Υόρκη από το Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη.

Αναφέρει χαρακτηριστικά, πως «υπέβαλα εις την Αυτού Θειοτάτην Παναγιότητα, τον προσκυνητόν ημών Αυθέντην και Δεσπότην, τον Οικουμενικόν Πατριάρχην, την υιικήν παράκλησιν, να αντικαταστήσει την ελαχιστότητά μου, εξ ενός ετέρου καταλλήλου αδελφού εξ Αμερικής, εις την προεδρία του Νομικού Προσώπου της Μονής, λόγω της υπαρχούσης αποστάσεως, εκ της οποίας τυγχάνει δύσκολος η παρακολούθησις, τακτικώς, των ζητημάτων και προβλημάτων της Μονής».

Ο Μητροπολίτης Θεόληπτος ανέλαβε την Προεδρία της Μονής το έτος 2008. Ο πρώτος πρόεδρος της Μονής ήταν ο Μητροπολίτης Χαλκηδόνος Ιωακείμ, ο οποίος συνέβαλε καθοριστικά στην υπαγωγή της Μονής στο Οικουμενικό Πατριαρχείο το 1998. Ο Μητροπολίτης Ιωακείμ υπέστη προ εννέα σχεδόν ετών βαριάς μορφής εγκεφαλικό επεισόδιο, το οποίο τον έχει καθηλώσει σε κωματώδη κατάσταση στο Αμερικανικό Νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης.

Δεν στάθηκε δυνατή η έλευση του Μητροπολίτη Θεολήπτου στη Νέα Υόρκη από το 2008 μέχρι τώρα για να δει από κοντά τα θέματα της Μονής.

Εν τω μεταξύ, πληροφορίες του «Εθνικού Κήρυκα» αναφέρουν ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος προσανατολίζεται να διορίσει στην Προεδρία του Νομικού Προσώπου τον Μητροπολίτη Δαρδανελίων Νικήτα, ο οποίος ως γνωστόν ήταν πρόεδρος της τριμελούς Εξαρχίας, η οποία διερεύνησε τις καταγγελίες σε βάρος του πρώην ηγουμένου της Μονής Μητροπολίτη Τυάνων Παϊσίου.

Επίσης, δεν θα πρέπει να αποκλείεται και η πιθανότητα μελλοντικά να οριστεί ηγούμενος ο Μητροπολίτης Νικήτας, καθότι είναι γνωστό ότι έχει ανατεθεί προσωρινά η ηγουμενία στον Επίσκοπο Φιλομηλίου Ηλία.

Εν τω μεταξύ, η Τράπεζα αρνήθηκε να αποδεσμεύσει τους λογαριασμούς της Μονής έπειτα από τη συνεδρίαση της 21ης Ιανουαρίου 2011, κατά την οποία καταρτίσθηκε νέο Νομικό Πρόσωπο. Πληροφορίες του «Ε.Κ.» αναφέρουν ότι η Τράπεζα ζήτησε εντολή Δικαστηρίου, προκειμένου να αποδεσμεύσει τους λογαριασμούς.

Ακόμα, πληροφορίες από το Τάγμα των Αρχόντων αναφέρουν ότι ο διοικητής του Τάγματος του Αγίου Ανδρέα, Δρ. Αντώνιος Λυμπεράκης, φέρεται μάλλον απρόθυμος να δεχθεί να συμμετάσχει ως μέλος στο Νομικό Πρόσωπο της Μονής. Ο Δρ. Λυμπεράκης δεν είχε ανταποκριθεί σε τηλεφωνικό μήνυμα του «Εθνικού Κήρυκα» από το απόγευμα της Δευτέρας 31 Ιανουαρίου στο ιατρείο του.

Ο «Ε.Κ.» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι η Μονή έχει περιέλθει σε δύσκολη οικονομική κατάσταση και λόγω της παγοποίησης των λογαριασμών της, αλλά και της μείωσης των εσόδων της.

Οι μόνοι οι οποίοι μέχρι τώρα έχουν δικαίωμα υπογραφής στους λογαριασμούς της Μονής είναι οι ιδρυτές της, ο Μητροπολίτης Τυάνων Παϊσιος ο οποίος διαμένει στην Αθήνα και ο Επίσκοπος Απαμείας Βικέντιος ο οποίος διαμένει στο Μετόχι του Αγίου Νεκταρίου στο Μπρούκλιν.

Το Τάγμα των Αρχόντων έδωσε δάνειο ύψους δέκα χιλιάδων δολαρίων στη Μονή για να καλύψει τα πλέον απαραίτητα έξοδά της.

Εν τω μεταξύ, άγνωστη παραμένει η τύχη της πρώην Μοναχής Χριστονύμφης Φιτζπάτρικ, η οποία κατά πληροφορίες εμφανίστηκε στο ναό της Αγίας Ειρήνης στην Αστόρια την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου με κοσμική περιβολή, όπου προσκύνησε την εικόνα της Αγίας Ειρήνης. Τηλεφωνικό μήνυμα του «Ε.Κ.» στο σπίτι της παρέμεινε αναπάντητο.

Εξάλλου, η επόμενη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου έχει οριστεί για την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου, στην οποία αναμένεται να παρουσιαστεί έκθεση-γνωμάτευση της Κανονικής Επιτροπής για την τύχη των δύο πρώην ηγετών της Μονής, Μητροπολίτη Παϊσίου και Επισκόπου Βικεντίου. Ωστόσο, μέχρι και χτες 1η Φεβρουαρίου, η Κανονική Επιτροπή δεν είχε συνεδριάσει ούτε μία φορά.

Προφανώς κάτι τέτοιο θα γίνει τις παραμονές της Συνόδου εντός της άλλης εβδομάδας.

Romfea.gr: Πατήστε και εδώ

Εμφανίσεις: 90536
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!