Εκδημία Επιτίμου Προέδρου του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Θεολόγου Ερσωτέλου

proedrosΟ Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιεροψαλτών "Ρωμανός ο Μελωδός και Ιωάννης ο Δαμασκηνός" με βαθεία θλίψη ανακοινώνει την προς Κύριον εκδημία του Επιτίμου Προέδρου του Συνδέσμου
ΘΕΟΛΟΓΟΥ Μ. ΕΡΣΩΤΕΛΟΥ

Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014 ώρα 14:00 Στους Αγίους Πάντες Καλλιθέας. Η ταφή θα γίνει στο Α Νεκροταφείο.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Αθανάσιος Χρ. Παπαζαρής, Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Σπυρίδων Ι. Καμπίτσης

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Θεολόγος Ερσωτέλος γεννήθηκε στην ΄Αντισσα Λέσβου όπου και τελείωσε την αρχική 12ετή του, εκπαίδευση.

Τα πρώτα βήματα στην ψαλτική τέχνη έκανε με τον ιερέα πατέρα του, και αργότερα κοντά στον μουσικολογιότατο και καλλικέλαδο πρωτοψάλτη Μυτιλήνης Μιχαήλ Καρύκα.

Η ιεροψαλτική του σταδιοδρομία ξεκινάει από ηλικία 11 ετών όταν ξαφνικά χηρεύει η θέση του λαμπαδαρίου στο χωριό του οπότε μη υπάρχοντος άλλου, ο πατέρας του τον ανεβάζει πάνω σε ένα ψηλό ξύλινο κιβώτιο για να φτάνει το αναλόγιο και από αυτή τη στιγμή ψάλλει, ψάλλει χωρίς καμιά διακοπή μέχρι σήμερα.

Στην Αθήνα που έρχεται για Ανώτερες σπουδές πληροφορείται την προκήρυξη εξετάσεων για μια φωνητική υποτροφία στο Ωδείο Αθηνών.

Στις εξετάσεις που ακολουθούν μεταξύ καλλιφώνων υποψηφίων, πρωτεύει.

Εγγράφεται στο Ωδείο και αρχίζει επίσημα τις μουσικές του σπουδές με δασκάλους τον Ιωάννη Μαργαζιώτη και τον Πρωτοψάλτη της Μητροπόλεως Αθηνών Σπύρο Περιστέρη.

Όμως δεν σταματάει εκεί, παρακολουθεί μαθήματα κοντά και σε άλλους δασκάλους όπως τον Χρήστο Χατζηνικολάου και επί τρία συνεχή χρόνια κοντά στο κορυφαίο θεωρητικό δάσκαλο της εποχής Θεόδωρο Χατζηθεοδώρου Φωκαέα.

Με την διδασκαλία όλων αυτών παίρνει το Πτυχίο Βυζαντινής Μουσικής και το Δίπλωμα καθηγητού Βυζαντινής Μουσικής με άριστα παμψηφεί.

Συνεργάζεται για εικοσιπέντε χρόνια με τον καλλιφωνότατο Πρωτοψάλτη και Χοράρχη Θεόδωρο Βασιλικό με την χορωδία του οποίου, δίνουν συναυλίες στις περισσότερες πόλεις της Ελλάδος την Κύπρο αλλά και τις σπουδαιότερες χώρες της Ευρώπης.

Επίσης συνεργάζεται και με άλλους σπουδαίους πρωτοψάλτες όπως τον Μανώλη Χατζημάρκο, τον Αθανάσιο Πέττα, τον Γιώργο Λαμπρόπουλο, τον Δημήτρη Ιωαννίδη, τον Χρύσανθο Θεοδοσόπουλο τον Κωνσταντίνο Μάρκο, από τους οποίους μαθαίνει, όλους τους άγραφους κανόνες ύφους και ερμηνείας της Ψαλτικής τέχνης.

Από το 1980 διδάσκει την Βυζαντινή Μουσική στις ενορίες που ψάλλει υπό την αιγίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών αλλά και είκοσι χρόνια στο Ωδείο Αμπελοκήπων «Κασσιανή Αλεξοπούλου» και σήμερα στο Ωδείο Νέου Φαλήρου.

Σαν Χοράρχης έδωσε συναυλίες στο γνωστό κινηματοθέατρο Παλλάς, επίσης στο Ελληνογερμανικό Ινστιτούτο, στην Ελληνοαμερικανική ένωση και σε Ιερούς Ναούς.

΄Εχει προσκληθεί και έψαλε σε γνωστές μεγάλες πανηγύρεις έχει δε φιλοξενηθεί επανειλημμένα σε τηλεοπτικούς και Ραδιοφωνικούς σταθμούς. Σαν Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ιεροψαλτών «Ρωμανός ο Μελωδός και Ιωάννης ο Δαμασκηνός» διευθύνει την χορωδία του, σε όλες τις εκδηλώσεις του.

Στην Αθήνα ψάλλει από το 1964 στους ακόλουθους Ι.Ναούς: Μονή Πετράκη Λαμπαδάριος του αειμνήστου Πρωτοψάλτου και Συνθέτου Σωκράτη Βερνάρδου.

Ως Πρωτοψάλτης στους Ι.Ναούς, Μεταμόρφωση του Σωτήρος Άνω Ν.Σμύρνης, Αγία Τριάδα Αργυρουπόλεως, Αγία Άννα Χαλανδρίου, Κοίμηση της Θεοτόκου Ν.Φιλαδελφείας, Κοίμηση της Θεοτόκου Καισαριανής, Άγιος Ιωάννης Πρόδρομος Γαργαρέττας, Άγιος Νικόλαος Κουκάκι, Παναγία Γρηγορούσα και από το 2004 Πρωτοψάλτης στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίων Πάντων Καλλιθέας έως σήμερα.

Επί δύο χρόνια έγραφαν και παρουσίαζαν μαζί με τον αείμνηστο επίτιμο Πρόεδρο κ. Χρήστο Χατζηνικολάου, την ημίωρη εκπομπή της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος με τίτλο «Η Εκκλησία και οι Ιεροψάλτες» που μεταδιδότανε από τον ραδιοφωνικό σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος κάθε Κυριακή στις 12 το μεσημέρι,

Από τον Φεβρουάριο του 2011 είναι εκλεγμένο μέλος της επιτροπής ακροάσεως Ιεροψαλτών της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Του έχουν απονεμηθεί:

1. Tιμητικό Δίπλωμα, από την Ομοσπονδία Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος

2. Τιμητικό Δίπλωμα και χρυσό μετάλλιο, από τον Δήμο Θεσσαλονίκης

3. Τιμητικά Διπλώματα, από τους Δήμους Πάτμου και Αγίας Παρασκευής Αττικής.

4. Τιμητική Πλακέτα, από την Ενορία Αγίου Νικολάου Φιλοπάππου.

5. Τιμητικό παράσημο, από το Εκκλησιαστικό Λύκειο Αθηνών, δια την προσφορά του στην Βυζαντινή Μουσική, το οποίο του εγχείρισε ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.Χριστόδουλος σε εκδήλωση που έγινε στη Λυρική σκηνή Αθηνών.

Για την προσωπικότητά του αναφέρουν οι παρακάτω εκδόσεις:

1. Εξάτομο Λεξικό (εκδόσεις Γιαλλελή)

2. Επίτομο Εγκυκλοπαιδικό Λεξικό της Βυζαντινής Μουσικής (Εκδότης το Ευρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης)Βυζαντινή Εκκλησιαστική Μουσική και Ψαλμωδία (Εκδότης Φίλιππος Οικονόμου) και

3. Μουσικολογικές Ιεροψαλτικές Ιστοσελίδες.

Το 2006 εκλέγεται Γενικός Γραμματέας του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος (ΟΜ.Σ.Ι.Ε.) και στις αρχαιρεσίες του 2010 εκλέγεται Αντιπρόεδρος αυτής.

Παράλληλα στις Αρχαιρεσίες του Πανελληνίου Συνδέσμου Ιεροψαλτών «Ρωμανός ο Μελωδός και Ιωάννης ο Δαμασκηνός» τον Μάρτιο του 2007 εκλέγεται Πρόεδρος όπου στη θέση αυτή παραμένει μέχρι σήμερα. Όλα αυτά τα χρόνια δίνει μάχες για την αναγνώριση της σπουδαιότητας και αναγκαιότητας του Ψάλτη στη ζωή της Εκκλησίας.

Επίσης μάχεται για τα δικαιώματα του Ψάλτη και απαιτεί ξεκάθαρα χωρίς φόβο και υστεροβουλία από την ηγεσία της Εκκλησίας να αποδώσει επιτέλους αυτά πού άλλοι οργανισμοί επέτυχαν χωρίς ιδιαίτερους αγώνες και απολαμβάνουν εδώ και δεκάδες χρόνια.

Αγωνίζεται να επανέλθει στο Σύνδεσμο το μεγάλο αριστουργηματικό έργο της δισκογραφίας που κατέγραψε πριν 41 χρόνια η χορωδία του Συνδέσμου μας αποτελούμενη από τους εκλεκτότερους της εποχής αείμνηστους και ζώντες συναδέλφους και το οποίο εκμεταλλεύεται όλα αυτά τα χρόνια με απαράδεκτο τρόπο η αδελφότητα ΖΩΗ.

Είναι πάντα αρωγός σε όποιο συνάδελφο ζητά την υποστήριξη του Συνδέσμου, σε απολύσεις, μειώσεις μισθών παράνομες προσλήψεις και άλλα τεκμηριωμένα δίκαια αίτηματά τους.

Το τελευταίο του επίτευγμα είναι η παρούσα ιστοσελίδα του Συνδέσμου μας «pasier»που φιλοδοξεί με την δική σας βοήθεια να γίνει η καλύτερη στο χώρο μας αφού διαθέτει όλο το υλικό για το σκοπό αυτό.

Στον επαγγελματικό τομέα είναι συνταξιούχος τεχνολόγος τηλεπικοινωνιακός μηχανικός του ΟΤΕ με 25ετή θητεία σαν καθηγητής στο Εκπαιδευτικό Κέντρο του ΟΤΕ αλλά και σε Δημόσια και Ιδιωτικά Τεχνολογικά Σχολεία.

Ήταν συγγραφέας του Εκπαιδευτικού πακέτου Τηλεπικοινωνιακών Κέντρων, Δικτύων, Τερματικών Διατάξεων και ψηφιακής παλμοκωδικής διαμόρφωσης PCM.

Ήταν Παντρεμένος με την Αγιογράφο Καλλίτσα Ερσωτέλου μέλος του εικαστικού Καλλιτεχνικού επιμελητηρίου της Ελλάδος και καθηγήτρια Αγιογραφίας στη Σχολή Εικαστικών τεχνών «merso» που διευθύνει ο μεγάλος υιός του Μιχάλης, Ζωγράφος και Χαράκτης διπλωματούχος της ΑΣΚΤ ενώ ο μικρότερος γιος του πολύ καλός Ισοκράτης είναι Διδάκτωρ Πληροφορικής και εργάζεται στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο καθώς και στο Βρετανικό πανεπιστήμιο Bedfordshire σε μεταδιδακτορική έρευνα.

Εμφανίσεις: 80678
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!