"Δεύτε Τήνιοι πολίται να πανηγυρίσωμεν" 188η επέτειος της ευρέσεως εικόνος της Μεγαλόχαρης

ImageΜε ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια τελέσθηκε στην ιερά νήσο Τήνο, ο πανηγυρικός Αρχιερατικός εσπερινός της ευρέσεως της εικόνος της Μεγαλόχαρης, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Νέας Σμύρνης κ. Συμεών.

Τον Μητροπολίτη υποδέχθηκε στην πύλη του Πανελληνίου Ιερού Προσκυνήματος, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της ιεράς νήσου Τήνου π. Γεώργιος Φανερός, ο Αντιπρόεδρος του Ιερού Ιδρύματος κ. Ευάγγελος Παρασκευάς – Γκίζης και ο κλήρος της ιεράς νήσου.

Αμέσως, ο Σεβασμιώτατος κατευθύνθηκε στο εσωτερικό του ναού, όπου εκεί παρέλαβε την αγία εικόνα από το προσκυνητάρι και στη συνέχεια ακολούθησε πομπή, με την συνοδεία του πιστού λαού και με την φιλαρμονική να προπορεύεται, προς τον ιερό ναό της ευρέσεως κάτωθεν του ιερού προσκυνήματος.

Εκεί, ο Μητροπολίτης, απέθεσε την ιερά εικόνα στο ευτρεπισμένο μαρμάρινο εικονοστάσιο προς προσκύνηση των πιστών και εψάλη η ακολουθία του Αναστάσιμου Εσπερινού και της ευρέσεως της ιεράς Εικόνος.

Ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της ιεράς νήσου Τήνου π. Γεώργιος Φανερός, προ του πέρατος προσεφώνησε, εκ μέρους του Σεβ. Μητροπολίτου Σύρου κ. Δωροθεού Β’, τον κ. Συμεών και του ευχήθηκε μεταξύ άλλων: “… o Κύριος, δια πρεσβειών της Μεγαλόχαρης Μητρός Του να χαρίζει πολυετή, υγιεινή, ανέφελη και ακύμαντη Αρχιερατεία προς δόξαν της Αγίας μας Εκκλησίας και αίνο του προσκυνητού Του Ονόματος.”.

Από την πλευρά του, ο Μητροπολίτης κ. Συμεών μεταξύ άλλων τόνισε: «…είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος και έρχομαι ως ταπεινός προσκυνητής για πρώτη φορά στην Μεγαλόχαρη, και αισθάνομαι ευγνώμων στον Σεβ. Ποιμενάρχη σας κ. Δωρόθεο Β’ που έδωσε αυτή την ευκαιρία.»

Συνεχίζοντας είπε « ...η εύρεση του σεπτού Εικονίσματος αποδεικνύει τη ζώσα παρουσία του Θεού στη γη και ειδικά στο ευλογημένο νησί της Τήνου.»

Μίλησε δε για το ότι η εορτή της ευρέσεως αφορά σε ένα γεγονός και σε ένα πρόσωπο.

Το γεγονός είναι η εύρεση της ιεράς Εικόνος και μάλιστα σε στιγμές κομβικές του εμπερίστατου Έθνους (1823), το δε πρόσωπο είναι το πάνσεπτο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου, της Μητέρας του Χριστού, μητέρας και μεσίτριας όλων μας η οποία είναι σημείο αναφοράς στην πνευματική ζωή του κάθε Ορθοδόξου. Κλείνοντας ευχήθηκε σε όλους Τήνιους και μη, η ευλογία της Μεγαλόχαρης να δίδει υγεία και μακροημέρευση.

Στον Εσπερινό παρέστησαν ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Ιερώνυμος Νικολόπουλος Β’ Γραμματεύς της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Παντελεήμων Αράθυμος, Τήνιος την καταγωγή, διακονών εις το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Γεώργιος Παπαμανώλης, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γ. Πουσσαίος, ο Δήμαρχος Τήνου κ. Παν. Κροντηράς, Αντιδήμαρχοι, ο Περιφερειακός Σύμβουλος, Δημοτικοί Σύμβουλοι και εκπρόσωποι Φορέων και Αρχών. Έψαλλαν οι χοροί του ιερού Θεομητορικού Ιδρύματος υπό τον Πρωτοψάλτη κ. Στυλ. Κοντακιώτη.

Τέλος, να σημειωθεί, ότι πλήθος Τηνίων και άλλων προσκυνητών, από πολύ νωρίς είχαν κατακλύσει το ιερό προσκύνημα της Μεγαλόχαρης για να παραστούν στις εορταστικές και λατρευτικές εκδηλώσεις που με τη μοναδικότητά τους δίνουν έναν ιδιαίτερο τόνο στην ιερά νήσο Τήνο.

Image

Image

Image

Image

Εμφανίσεις: 71302
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!