Οσα έγιναν και ελέχθησαν στη Σύνοδο για Τυάνων Παϊσιο - Απαμείας Βικέντιο

ImageΤην τιμωρία του Μητροπολίτη Τυάνων Παϊσίου, ζήτησε με επιστολή του στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τη Σύνοδο του Φαναρίου ο Μητροπολίτης Δαρδανελίων Νικήτας, ο οποίος, ως γνωστό, ήταν πρόεδρος της Εξαρχίας που ερεύνησε το θέμα το Νοέμβριο του 2010, επικαλούμενος την αγανάκτηση του κόσμου.

Ο κ. Νικήτας ανέφερε στην επιστολή του ότι ο κόσμος επικοινωνεί μαζί του και τον ρωτά «ήταν τιμωρία αυτή που έκανε το Πατριαρχείο στον Παϊσιο;». Ταυτόχρονα, εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να ληφθεί μία πιο σοβαρή απόφαση για τον Παϊσιο.

Εν τω μεταξύ, ο κ. Παϊσιος έστειλε επιστολή στον Πατριάρχη με ευχές για τις γιορτές των Χριστουγέννων ζητώντας άδεια να κοινωνήσει των Αχράντων Μυστηρίων τα Χριστούγεννα, καθώς επίσης και ακρόαση από τον Πατριάρχη.

Ο Πατριάρχης τον ειδοποίησε μέσω του Αρχιγραμματέα Ελπιδοφόρου Λαμπρυνιάδη πως ούτε να κοινωνήσει μπορεί, ούτε και ακρόαση του δίνεται προς το παρόν.

Εν τω μεταξύ, στην Κανονική Επιτροπή «προς μελέτη και εισήγηση» παρέπεμψε η Σύνοδος το θέμα, το οποίο θα εξεταστεί και πάλι στην επόμενη Σύνοδο της 10ης Φεβρουαρίου.

Η προχτεσινή Σύνοδος επικύρωσε την ποινή της αργίας, δηλαδή την απαγόρευση τέλεσης Λειτουργίας και κάθε άλλης Ακολουθίας και Ιεροπραξίας από αμφοτέρους, Παϊσιο και Βικέντιο, που επιβλήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2010, από ειδική σύσκεψη της ενδημούσας ιεραρχίας εν Τουρκία.

Πληροφορίες του «Εθνικού Κήρυκα» αναφέρουν ότι την εισήγηση για την παραπομπή στην Κανονική Επιτροπή την έκανε ο Μητροπολίτης Τυρολόης και Σερεντίου Παντελεήμων, επίτιμος καθηγητής του Κανονικού Δικαίου στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθότι θεώρησε ότι είναι πιο ορθό από κανονικής απόψεως να ακολουθηθεί αυτή η διαδικασία.

Την Κανονική Επιτροπή συγκροτούν οι εξής: Τυρολόης και Σερεντίου πρόεδρος, Πριγκηπονήσων Ιάκωβος, Φιλαδελφείας Μελίτων, Σασσίμων Γεννάδιος και γραμματεύον μέλος ο Αρχιμανδρίτης Ελπιδοφόρος Λαμπρυνιάδης.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης Ευάγγελος, ο οποίος διετέλεσε ηγουμενεύων στη Μονή για σύντομο χρονικό διάστημα, έστειλε δύο επιστολές στο Πατριαρχείο σε βάρος του Επισκόπου Βικεντίου.

Στην τελευταία του επιστολή με ημερομηνία 7 Ιανουαρίου 2011, ο κ. Ευάγγελος ανέφερε ανάμεσα στα άλλα, ότι ο Επίσκοπος Βικέντιος ξεσηκώνει τον κόσμο και κάνει κηρύγματα εναντίον του Πατριαρχείου, ότι δεν αναγνωρίζει την απόφαση του Πατριαρχείου να μείνει εκτός Αμερικής αλλά επέστρεψε και μένει στην Αμερική, ότι δέσμευσε τους λογαριασμούς της Μονής στην τράπεζα και ότι του συμπεριφέρθηκε σκιωδώς την ημέρα που αφίχθη από την Ελλάδα 6 Δεκεμβρίου 2010 στο ναό του Αγίου Νεκταρίου στο Μπρούκλιν.

Ο Επίσκοπος Βικέντιος έστειλε επιστολή, στην οποία αναφέρεται στα γεγονότα που διαμείφθηκαν κατά την άφιξή του στην Αμερική.

Συγκεκριμένα στο ναό του Αγίου Νεκταρίου του Μπρούκλιν, όπου είχε μεταβεί ο Μητροπολίτης Ευάγγελος με κλειδαρά προτιθέμενος να αλλάξει τις κλειδαριές στο δωμάτιό του, ενώ λίγο έλλειψε η Αστυνομία να συλλάβει τον κ. Ευάγγελο με το αιτιολογικό παραβίασης του χώρου διαμονής του κ. Βικεντίου, γνωστό ως cross trespassing.

Ωστόσο, αποφεύχθηκε ο διασυρμός του Μητροπολίτη Ευαγγέλου και της Εκκλησίας γενικότερα την τελευταία στιγμή.

Ανάμεσα στα άλλα, ο κ. Βικέντιος στο γράμμα του ζητούσε άδεια από το Πατριαρχείο να κινηθεί νομικά εναντίον του Μητροπολίτη Παϊσίου. Η Σύνοδος αποφάσισε να σταλεί γράμμα στον κ. Βικέντιο πως του απαγορεύεται να κάνει μήνυση εναντίον του κ. Παϊσίου.

Ελέχθη από κάποια μέλη της Συνόδου ότι πρέπει να φύγει ο Επίσκοπος Βικέντιος από τις Ηνωμένες Πολιτείες, πλην όμως παρενέβη ο Μητροπολίτης Ντιτρόιτ Νικόλαος, ο οποίος φέρεται να είπε «εντάξει να φύγει, αλλά πού θα πάει αυτός ο άνθρωπος», οπότε το θέμα παρέμεινε εκκρεμές.

Εγινε αναφορά στον ηγουμενεύοντα Επίσκοπο Φιλομηλίου Ηλία ότι δεν έχει γράψει καμία έκθεση μέχρι τώρα για την κατάσταση της Μονής, ενώ έγινε λόγος ότι δεν υπάρχουν χρήματα και μάλιστα οι τρεις ιερομόναχοι από το Αγιο Ορος έκαναν παράπονα.

Εν τω μεταξύ, το Πατριαρχείο εξέδωσε επίσημο ανακοινωθέν, το οποίο έχει ως εξής:

«Συνήλθεν, υπό την προεδρίαν της Α. Θ. Παναγιότητος, η Αγία και Ιερά Σύνοδος εις τας τακτικάς αυτής συνεδρίας την Τρίτην, 11ην, και την Τετάρτην, 12ην τ.μ. Ιανουαρίου 2011.

Μετά την ανάγνωσιν των Πρακτικών προγενομένων συνεδριών, αντηλλάγησαν μεταξύ του Πατριάρχου και του α’ τη τάξει των συνοδικών συνέδρων Σεβ. Μητροπολίτου Γέροντος Χαλκηδόνος κ. Αθανασίου, εκ μέρους της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, αι ειθισμέναι ευχαί επί τη εισόδω εις το νέον έτος.

Κατά την συνεδρίαν της 11ης Ιανουαρίου, προτάσσει της Α. Θ. Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ψήφων κανονικών γενομένων υπό της Αγίας και Ιεράς Συνόδου εν τω Πανσέπτω Πατριαρχικώ Ναώ, ο εν Μελβούρνη διακονών Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Ιάκωβος Τσιγκούνης εξελέγη παμψηφεί Βοηθός Επίσκοπος παρά τω Σεβασμιωτάτω Αρχιεπισκόπω Αυστραλίας κ. Στυλιανώ, υπό τον τίτλον της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Μιλητουπόλεως.

Η Αγία και Ιερά Σύνοδος επελήφθη και την φοράν ταύτην του θέματος της εν Αστορία Νέας Υόρκης Ιεράς Μονής Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου, επεκύρωσε την υπό Συνοδικής συσκέψεως επιβληθείσαν ποινήν της αργίας από πάσης ιεροπραξίας εις τους μέχρι προ τινος Ηγούμενον και Αναπληρωτήν Ηγούμενον της Μονής Μητροπολίτην Τυάνων Παΐσιον και Επίσκοπον Απαμείας Βικέντιον και παρέπεμψε το θέμα αυτών εις την Κανονικήν Επιτροπήν προς μελέτην και εισήγησιν.

Κατά τας συνεδρίας ταύτας εθεωρήθησαν άπαντα τα εν τη ημερησία διατάξει αναγεγραμμένα θέματα, εφ’ ων και ελήφθησαν αι προσήκουσαι αποφάσεις».

Εμφανίσεις: 84428
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!