Αγρυπνίες στη Μονή Πετράκη αφιερωμένες στις Δεσποτικές και Θεομητορικές εορτές

ImageΜε την έναρξη του Νέου Ημερολογιακού Έτους ετελέσθη και η πρώτη Αγρυπνία στην Ι.Μονή Ασωμάτων Πετράκη το βράδυ της Πέμπτης 13/01/11 επί τη αποδόσει της Εορτής των Θεοφανείων.

Ο Καθηγούμενος της Μονής Αρχιμ.Ιάκωβος Μπιζαούρτης, επικεφαλής πλειάδος Ιερομονάχων και Ιεροδιακόνων της Μονής ετέλεσε την Θ.Λειτουργία και εκήρυξεν επικαίρως.

Πλήθος δε ευσεβούς λαού συνήχθη και μετέσχεν ευλαβώς στην Ακολουθία, η οποία άρχισε στις 9 μμ με το Μικρό Απόδειπνο και έληξε με το πέρας της Θ.Λειτουργίας γύρω στις 2 μετά τα μεσάνυχτα.

Εξαιρετική ήτο η απόδοση του Βυζαντινού Χορού, ο οποίος απηρτίζετο από εξι έμπειρους Ιεροψάλτες υπό την διεύθυνση του Καθηγητού της Βυζαντινής Μουσικής κ.Χρήστου Παπαχρήστου, Χοράρχου της Βυζαντινής Χορωδίας της Μητροπόλεως Καισαριανής.

Να σημειωθεί ότι οι Αγρυπνίες, οι οποίες τελούνται στην Μονή Πετράκη κάθε μήνα, θα αφιερωθούν κατά το 2011 στις αποδόσεις των Δεσποτικών και Θεομητορικών Εορτών.

Εξεδόθησαν δε εν τω μεταξύ σε ειδικό τεύχος υπό τον τίτλο "εν Αγρυπνίαις" Ζ' και οι επίκαιρες λειτουργικές Ομιλίες του Καθηγουμένου, οι οποίες εξεφωνήθησαν στις Αγρυπνίες του 2010.

Παραθέτομεν και τον εισηγητικό πρόλογο του Πανοσ.Καθηγουμένου Αρχιμ.Ιακώβου Μπιζαούρτη, για τις προγραμματισμένες δια φέτος Αγρυπνίες.

Εισαγωγή στις Αγρυπνίες της Μονής κατά το 2011

Με το εορτολόγιό της η Εκκλησία προγεύεται την υπέρχρονη πραγματικότητα της Ουρανίου Βασιλείας.

Όλος ο χρόνος του πιστού γίνεται μία εορτή, δηλαδή όχι ένα πανηγύρι, αλλά μια σταδιακή μεταμόρφωση, μία μετακίνησις από τα καθημερινά στα αιώνια και στα πνευματικά.

Οι Δεσποτικές, ειδικώτερα, εορτές βιώνονται όχι σαν ανάμνηση ενός ιστορικού γεγονότος, αλλά σαν αυτούσια τα γεγονότα που επαναλαμβάνονται σήμερα και έχουν την αυτή λυτρωτική δύναμη.

Εάν, για παράδειγμα, στα φετεινά Χριστούγεννα ζήσω την εορτή με την πνευματική της διαστάση, σήμερα για μένα γεννήθηκε όντως ο Χριστός, διότι μπορώ σήμερα να συνειδητοποιήσω το μεγάλο γεγονός της Θείας Σαρκώσεως, να συγκινηθώ βαθειά από αυτό, να το βιώσω σαν να ήμουν ανάμεσα στους ποιμένες και τους μάγους, σα να άκουγα με αυτιά και ψυχή τις αγγελικές υμνωδίες.

Έτσι το ημερολόγιο για τους πιστούς γίνεται εορτολόγιο, μια συνέχεια των μεγάλων γεγονότων της ζωής του Κυρίου μας, της Υπεραγίας Μητρός Του και των Αγίων Του.

Ο πιστός ζη και κινείται με την πραγματικότητα της θείας ευλογίας, βιώνει στην γη όλα αυτά που θα ολοκληρώση στην μέλλουσα ζωή, στον Ουρανό.

Γίνεται λοιπόν ουρανοπολίτης, με ευγνωμοσύνη στην Παναγία Μητέρα του Σωτήρος Χριστού, ευγνωμοσύνη για την μέγιστη ευεργεσία της να συμβάλη στην υλοποίηση της Θείας Οικονομίας και συνεπώς στην σωτηρία του καθένα μας, καθώς έγινε Μητέρα του Ενανθρωπήσαντος Θεού.

Με την βιωματική,λοιπόν, προσέγγιση των Δεσποτικών εορτών και με ενίσχυση τις πρεσβείες των Αγίων μας, που είναι η έμπρακτη βιώση του Λόγου του Θεού, προχωράει ο πιστός τον δρόμο της επιγείου ζωής του, μεταβάλλοντάς τον σε αιωνιότητα.

Αυτό άλλως τε είναι και το μέλημα της χριστιανικής μας ζωής, η εν Χριστώ ζωή.

Στην εορτολογική μας πορεία οδηγούμεθα ασφαλώς προς τον Κύριον.

Για τους φοβουμένους τον Κύριον εθεσπίσθησαν οι εορτές. Γι  αὐτοὺς ο Κύριος ετέλεσε τις εορτές. Για να δώση στους πιστούς την χαρά και την ευφροσύνη της συμμετοχής στην ζωή Του.

Οι εφετινές Αγρυπνίες θα τελεσθούν κατά τις Αποδόσεις των μεγάλων Δεσποτικών και Θεομητορικών Εορτών, με την ελπίδα και την πεποίθηση, ότι θα συμβάλουν, ώστε κατά την προτροπήν του αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου «να εορτάζωμεν στο εξής μη πανηγυρικώς αλλά θεϊκώς, μη κοσμικώς αλλ  ὑπερκοσμίως... μη τα της πλάσεως αλλά τα της αναπλάσεως».

Δια το Ηγουμενοσυμβούλιον

Ο Καθηγούμενος

Αρχιμ. Ιάκωβος Μπιζαούρτης

Εμφανίσεις: 64967
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!