Το Βατικανό στη μάχη για το "ξέπλυμα χρήματος"

ImageΤο Βατικανό, η τράπεζα του οποίου τελεί υπό διερεύνηση σχετικά με ενδεχόμενη παραβίαση κανόνων για «ξέπλυμα χρήματος», καθιέρωσε σήμερα νόμους ώστε να εναρμονιστεί με διεθνή πρότυπα διαφάνειας, πρόληψης τρομοκρατικών ενεργειών, πλαστογραφίας και απάτης, μετέδωσε το πρακτορείο Ρόιτερ.

Πρόκειται, όπως σημειώνει το πρακτορείο, για το μεγαλύτερο έως τώρα βήμα εκ μέρους του Βατικανού, το οποίο αποτελεί ανεξάρτητο θρησκευτικό κρατίδιο στη Ρώμη της Ιταλίας, να ανταποκριθεί σε διεθνείς εκκλήσεις για μεγαλύτερη χρηματοοικονομική διάφανεια στις λειτουργίες του πιστωτικού του ιδρύματος.

Ο Πάπας Βενέδικτος XVI υπέγραψε ένα «Motu Proprio», ήτοι μια μορφή εκτελεστικής διαταγής, με την οποία το Βατικανό θεσμοθετεί πλαίσιο εσωτερικής νομοθεσίας, βάσει της οποίας η τράπεζα και τα λοιπά τμήματά του υπόσχονται να συμμορφώνονται με τους κανονισμούς και να ανταποκρίνονται στις εκκλήσεις συνεργασίας ξένων Αρχών.

Η νέα νομοθεσία του Βατικανού έχει ως στόχο τη συμμόρφωση με κανόνες της «Ομάδας Χρηματοοικονομικής Δράσης» «Financial Action Task Force» (FATF), η οποία εδρεύει στο Παρίσι και δημοσιεύει καταλόγους με κράτη τα οποία δεν ανταποκρίνονται σε κανόνες σχετικά με το ξέπλυμα χρήματος και τη χρηματοδότηση τρομοκρατικών δραστηριοτήτων.

Βάσει της νομοθεσίας που ανακοίνωσε, το Βατικανό θεσμοθετεί τη δημιουργία της «Αρχής Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης» «Financial Information Authority» (FIA), στα πρότυπα άλλων κρατών και στοχεύει αφενός στη συμμόρφωσή του με τους κανόνες της FATF και αφετέρου στη διασφάλιση της συνεργασίας με τις διεθνείς διωκτικές Αρχές.

Η νέα νομοθεσία θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Απριλίου 2011, μετά τη δημιουργία και στελέχωση της «FIA». Η τράπεζα του Βατικανού βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν οι ιταλικές διωκτικές Αρχές «πάγωσαν» καταθέσεις της σε άλλα πιστωτικά ιδρύματα, διερευνώντας το ενδεχόμενο τέλεσης πράξεων «ξεπλύματος χρήματος».

Εμφανίσεις: 46299
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!