Εκδηλώσεις για τον γέροντα Παΐσιο στην Ι.Μ. Κονίτσης (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

gerondas paisios

Τα ίχνη και οι διδαχές του γέροντα Παΐσιου του αγιορείτου, ξεδιπλώθηκαν, με την συμμετοχή πολλών πιστών, στο τριήμερο τιμητικό αφιέρωμα, που έγινε στην Κόνιτσα, με αφορμή τα 20 χρόνια από την κοίμησή του, όπου αναδείχτηκαν, μεταξύ άλλων, η αγιοσύνη του, η πνευματικότητά του και η διορατικότητα-προφητικότητά του.

Στη σύντομη προσλαλιά του ο Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Ανδρέας, αναφέρθηκε με λόγια θαυμασμού στη βιωτή του γέροντος Παΐσιου, που τη χαρακτηρίζει, όπως επισημάνθηκε, η αγιότητα.

Ο πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασίλειος Νικόπουλος μίλησε για την πορεία του γέροντα, ο οποίος ξεκίνησε πρόσφυγας από τα Φάρασα Καππαδοκίας, βρέθηκε στην Κόνιτσα και κατέληξε να γίνει οικουμενικό σύμβολο, μέσα από την μοναχική ζωή του, που υπήρξε υποδειγματική.

Ο αρχιμανδρίτης Αρσένιος Κατερέλος, ηγούμενος της ιεράς μονής αγ. Νικολάου, Δίβρης Φθιώτιδος, στάθηκε στη φωτισμένη προσωπικότητα του γέροντα, περιγράφοντας ωφέλιμα περιστατικά από την αναστροφή μαζί του.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο δήμαρχος Κόνιτσας Παναγιώτης Γαργάλας, η Αικατερίνη Τσούβαλη, αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Κόνιτσας και εκπρόσωπος της Οικογένειας του γέροντος Παϊσίου.

Οι εκδηλώσεις, που διοργανώθηκαν από το Δήμο Κόνιτσας και τη Μητρόπολη Δρυϊνουπόλεως, ξεκίνησαν το Σάββατο το απόγευμα με αρχιερατικό εσπερινό στο ναό του Αγίου Κοσμά στην Κόνιτσα, συνεχίστηκαν με όρθρο και αρχιερατική θεία λειτουργία στον ίδιο ναό χθες και ολοκληρώνονται σήμερα το πρωί με οδοιπορικό και θεία λειτουργία στη μονή Στομίου, όπου μόνασε ο γέροντας, καθώς και επίσκεψη στο κελί του, όπου σώζονται τα δημιουργήματά του.

Μετὰ τὸ πέρας τῆς Θείας Λειτουργίας καὶ τοῦ Μνημοσύνου, ἔγιναν οἱ προγραμματισμένες ὁμιλίες.

Προλόγισε ὁ Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος καὶ ἀκολούθησαν οἱ κεντρικὲς ὁμιλίες τοῦ Γέροντος Ἀρσενίου Κατερέλου, ἡγουμένου τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Ἁγίου Νικολάου Φθιώτιδας καὶ τοῦ κ. Βασιλείου Νικοπούλου, πρ. Προέδρου τοῦ Ἀρείου Πάγου. Τέλος, ὁ Γέροντας Κυπριανὸς ἀπὸ τὴν Ἱερά Μονή Ἁγίου Σεργίου Ραντονέζ, προλόγισε τίς ρωσικῆς παραγωγῆς βιντεοταινίες σχετικές μέ τὴν ζωὴ τοῦ Γέροντος Παϊσίου, μεταγλωττισμένες στὰ Ἑλληνικά ποὺ προβλήθηκαν γιὰ πρώτη φορὰ σὲ ἑλληνικὸ κοινὸ.

Στη διάρκεια των εκδηλώσεων δεν ήταν λίγοι οι πιστοί, που επισκέφτηκαν το πατρικό σπίτι του γέροντα, καθώς και το εκκλησάκι της αγίας Βαρβάρας (τόπος, όπου προσευχόταν ο γέροντας).

paisios-1

paisios-2

paisios-3

paisios-4

paisios-5

paisios-6

paisios-7

paisios-8

paisios-9

paisios-10

paisios-11

paisios-12

paisios-16

paisios-17

paisios-18

paisios-19

paisios-20

101 2475

101 2477

101 2479

101 2480

101 2485

p. kyprianos

101 2493

Εμφανίσεις: 72303
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!