Συσσίτιο, φάρμακα και πληρωμές για ενορίτες που τα φέρνουν δύσκολα

ImageΟι ενορίτες του Αγίου Γεωργίου Κυνοσάργους στέκονται υπομονετικά στο διάδρομο του πνευματικού κέντρου του ναού για το μεσημεριανό φαγητό τους.

Οι εθελόντριες, μέσα από μεγάλες λαμαρίνες με φαγητό, γεμίζουν τα τάπερ των περίπου 100 ανθρώπων, που προσφεύγουν καθημερινά στο συσσίτιο.

Κανείς δεν τρώει στο χώρο του κέντρου, αλλά προτιμούν να το πάρουν στο σπίτι τους.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΣΤΕΓΟΙ, αλλά απλώς άνθρωποι που χρειάζονται βοήθεια , εξηγεί ο αρχιμανδρίτης Αμφιλόχιος, ο ιθύνων νους του συσσιτίου.

Μαζί με τους άλλους δύο ιερείς του ναού, τον πατέρα Ευάγγελο και τον πατέρα Παναγιώτη, φροντίζει αδιάλειπτα για τη φιλανθρωπική δράση του ναού.

Συμπληρώνει, επίσης, ότι λόγω κρίσης αυξάνεται ο αριθμός τους, ενώ είναι αποκλειστικά Έλληνες.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ του συσσιτίου αριθμεί ήδη 26 χρόνια, αλλά μόλις τα τελευταία έξι γίνεται η διανομή του σε ιδιόκτητο οίκημα.

Όπως εξηγεί στον Ε.Τ. ο πατήρ Αμφιλόχιος: Χάρη στην εκποίηση ενός ακινήτου στη Δάφνη, δωρεά της Ευγενίας Δρακοπούλου, βρέθηκαν χρήματα, ώστε να χτιστεί το πνευματικό κέντρο.

Ήταν δαπανηρή, άλλωστε, διαδικασία γιατί η εκκλησία ήταν μέσα στο βράχο και σκάψαμε πίσω της το βουνό για να δημιουργηθεί ο χώρος του κέντρου .

ΤΟ ΣΥΣΣΙΤΙΟ περιλαμβάνει μόνο μεσημεριανό φαγητό, που παρασκευάζουν 35 εθελόντριες σε βάρδιες, εργαζόμενες, όπως τονίζουν οι ίδιες, που στον ελεύθερο χρόνο τους βοηθούν το φιλανθρωπικό έργο του ναού.

Τον τελευταίο μήνα, έπειτα από ενέργειες του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου και κατόπιν συμφωνίας με εταιρία catering, αποστέλλεται συσκευασμένο φαγητό σε μερίδες, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του δείπνου.

Η προσφορά όμως έρχεται κι από εκεί που δεν το περιμένεις, καθώς υπάρχουν παραδείγματα συνταξιούχων που καταθέτουν μέρος της σύνταξής τους στο φιλόπτωχο ταμείο, ενώ ήδη από την τηλεοπτική προβολή του έργου της ενορίας 150 κιλά λάδι βρήκαν το δρόμο τους από την Πάτρα στην Αθήνα.

ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΝ ΛΑΔΙ είναι χρήσιμο για το συσσίτιο καθώς μηνιαία χρειάζονται 9 τενεκέδες, αλλά το έργο των ιερέων του Αγ. Γεωργίου δεν σταματάει εκεί.

Πληρώνουν λογαριασμούς των ΔΕΚΟ που δεν μπορούν να πληρώσουν οι ενορίτες, καλύπτουν φαρμακευτικά όσους δεν έχουν ασφάλεια, αγοράζουν γραφική ύλη σε μαθητές και βιβλία ξένων γλωσσών για τα φροντιστήριά τους, ενώ δεν παραλείπουν να επισκέπτονται ιδρύματα, νοσοκομεία, φυλακές και γηροκομεία, φέρνοντας μαζί τους ό,τι είναι χρήσιμο σε κάθε περίπτωση.

Τα έξοδα από όλο αυτό το έργο είναι υψηλότατα.

ΜΟΝΟ τα φάρμακα που πληρώνει ο ναός ετησίως είναι της τάξεως των 3.000 ευρώ, ενώ παράλληλα εκπληρώνεται και ο λατρευτικός σκοπός του, με τη συντήρηση, την επίπλωση και την αγιογραφία του να γεμίζουν τη λίστα των εξόδων.

Ο ΠΑΤΗΡ Αμφιλόχιος σημειώνει: Όλα γίνονται αν υπάρχουν μεράκι και συνετή διαχείριση. Κι αυτό γιατί τα έσοδα του ναού δεν είναι σημαντικά .

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ στη φιλανθρωπική διαδικασία μπορεί να είναι και σε είδος μη αποτιμητό, καθώς οι ιερείς προέβλεψαν την ανάγκη ύπαρξης μίας τράπεζας αίματος. Δύο φορές το χρόνο γίνεται αιμοληψία για να καλυφθούν οι πιθανές ανάγκες ασθενών ενοριτών.

___________________________________

Ο ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ Αμφιλόχιος Ρουσάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970. Χειροτονήθηκε διάκονος τo 1993 και πρεσβύτερος το 1995.

Είναι ένας ιερέας με πολύ ανοιχτό μυαλό και σύγχρονες αντιλήψεις. Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή Αθηνών και έχει μεγάλη εμπειρία στα οργανωτικά ζητήματα της Εκκλησίας.

Εργάστηκε από το 1994 έως το 1998 στην οικονομική υπηρεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος, ενώ σήμερα είναι στη γραμματεία Πρωτοκόλλου της Ιεράς Συνόδου. Στην ενορία του Αγ. Γεωργίου Κυνοσάργους λειτουργεί ήδη 15 χρόνια, αποτυπώνοντας έμπρακτα το φιλανθρωπικό χαρακτήρα της Εκκλησίας.

Εμφανίσεις: 88507
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!