Κορωνείας: ''Η πίστη είναι ελεύθερη απόφαση του ανθρώπου'' (ΦΩΤΟ)

15

Με μεγάλη λαμπρότητα και κατάνυξη και αθρόα συρροή πιστών εορτάσθηκε η μνήμη του Αγ. Αθλοφόρου και Ιαματικού Παντελεήμονος στον ομώνυμο Ιερό Ναό του Αγίου στην οδό Αχαρνών.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων, που είχε και τα ονομαστήριά του, χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θ. Λειτουργίας πλαισιωμένος από τους ιερείς του Ναού.

Στο κήρυγμά του ο Σεβ. Κορωνείας, αναφέρθηκε επιγραμματικά στον βίο του Αγίου, υπογραμμίζοντας δύο σημεία. 

Αν και μορφωμένος ο Αγ. Παντελεήμων ήταν πιστός μέχρι θανάτου, αφού έφθασε στο μαρτύριο. Υπάρχουν μερικοί που νομίζουν οτι η πίστη είναι για τους αφελείς και αμόρφωτους. Λάθος!

Η πίστη, βέβαια, κατά τον Μ.Βασίλειο ''υπέρ τας λογικάς δυνάμεις την ψυχήν εις συγκατάθεσιν έλκει''. Και καμμία επιστήμη δεν μπορεί ούτε να αποδείξει, αλλά ούτε να απορρίψει τα της πίστεως.

Αυτά υπερβαίνουν τις μεθόδους της επιστημονικής έρευνας. Η πίστη είναι ελεύθερη απόφαση του ανθρώπου άσχετα με το μορφωτικό του επίπεδο.

Όμως πίστη δεν είναι μόνο αυτό. Δηλαδή μια θεωρητική αποδοχή ορισμένων αληθειών.

Πίστη είναι η βίωση της ''καινής κτίσεως'' με την ενσωμάτωσή μας στο Σώμα του Χριστού, την Εκκλησια, τότε βλέπουμε τον άλλο άνθρωπο όχι σαν αντικείμενο προς χρήση, αλλά ως πρόσωπο προς σχέση.

Και προγευόμαστε την Βασιλεία του Θεού στην Ευχαριστία αγωνιζόμενοι να κατακτήσουμε την ''κατά Χάριν θέωσιν'' να φθάσουμε δηλ. στο ''θείας κοινωνοί φύσεως'' του Αποστόλου (Β Πετρ. α, 4).

Το δεύτερο αξιοσημείωτο από την ζωή του Αγίου ιατρού είναι η προσφορά της αγάπης Του στον πάσχοντα άνθρωπο, αφού, εκτός απο την ιατρική του προσφορά στους πάσχοντες, μοίρασε και την περιουσία, που κληρονόμησε, στους φτωχούς. Είχε, λοιπόν, ο Αγιος ''πιστιν δι' αγάπης ενεργουμένην''.

Σε αυτά καλούμεθα να Του μοιάσουμε κατέληξε ο Σεβασμιώτατος. Και αν έχουμε την πίστη και την αγάπη έχουμε και την ελπίδα ότι ο Χριστός, δια πρεσβειών του Αγίου, θα μας συντροφεύει πάντα. 

Ο Αρχιμ. Νικόλαος Κατσαφαρόπουλος, που πρόσφατα διορίσθηκε Προϊσταμενος του Ι. Ναού ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την συμμετοχή του στην Πανήγυρη και του ευχήθηκε τα δέοντα για την ονομαστική του εορτή.

Ο π. Νικόλαος μέ τους συνεργάτες του φρόντισαν για την άρτια οργάνωση της Πανηγύρεως.

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

Εμφανίσεις: 47429
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!