Συλλείτουργο στο Μετόχι του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Αθήνα

ImageΜε την ευλογία του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. κ. Θεοδώρου Β', εορτάσθηκε και φέτος η ιερά Μνήμη του εν Αγίοις Πατρός Αθανασίου του Μεγάλου, Πατριάρχου Αλεξανδρείας, στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Άνω Κυψέλης, του εν Αθήναις  Μετοχίου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Άκκρας κ. Γεωργίου, εκπροσώπου της Α.Θ.Μ. στην Αθήνα.

Έναρξη των λατρευτικών ακολουθιών απετέλεσε ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός, την παραμονή της Εορτής, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Άκκρας κ. Γεώργιου και συμπαραστατουμένων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Ζάμπιας κ. Ιωακείμ και Χαρτούμ κ. Εμμανουήλ, ο οποίος και κήρυξε το θείο λόγο.

Ο Σεβασμιώτατος Χαρτούμ αναφερόμενος στο Βίο του Μεγάλου Αθανασίου και στη δισχιλιετή πορεία του Αλεξανδρινού Θρόνου μεταξύ άλλων τόνισε: «ο Μέγας Αθανάσιος υπήρξε μαχητής των Ορθοδόξων Δογμάτων, μαχητής και της αγάπης που είναι και θα πρέπει να είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα όσων πιστεύουμε στο όνομα του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.

Σήμερον το Δεύτερο τη τάξει Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής τιμά τον μετά τον Απόστολο Μάρκο δεύτερο προστάτη του. Αυτό το Πατριαρχείο που είχε, έχει και θα έχει λόγους ύπαρξης στους εσχάτους τούτους καιρούς, με επικεφαλής Ποιμένα και Πατέρα, Πατριάρχη σθεναρό στην Πίστη, στην Αγάπη και πάνω απ’ όλα στην προσευχή, δίνει τη Μαρτυρία της Πίστεως, χωρίς φωνασκίες αλλά με μια και μόνη φωνή∙ τη φωνή της σιωπής που είναι πιο ηχηρή πολλές φορές και από τις κραυγές. Ο δε Ιησούς εσιώπα… Αυτή η σιωπή του ήταν πιο Ηχηρή ακόμα και όταν έδιωχνε τους εμπόρους απ’ το Ναό. (…) Ίσως Αγαπητοί μου σήμερα δεν έχουμε τόση ανάγκη από Αγίους, όσο έχουμε ανάγκη τους Αγίους. Είθε και εγώ και εσείς, το δρόμο αυτών των σιωπηλών αλλά μαχητικών Αγίων, να ακολουθήσουμε σ’ όλο τον κύκλο της ζωής μας και ο Άγιος Αθανάσιος μαζί με τον Άγιο Πατριάρχη Κύριλλο και όλους τους Αγίους να πρεσβεύουν γι’ αυτό, επαληθεύοντας με την συνέπεια της ζωής, των λόγων και των έργων μας πρωτίστως ότι ο Χριστός έγινε άνθρωπος για να Θεοποιηθούμε εμείς.»

Πριν το πέρας του Εσπερινού, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ναού, αναγνωρίζοντας την εν γένει προσφορά τους στο Πατριαρχικό Μετόχιο, επέδωσε τιμητικές πλακέτες στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Άκκρας κ. Γεώργιο, Αρχιερατικό Προϊστάμενο του Ιερού Μετοχίου, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γέροντα Αξώμης κ. Πέτρο, Γενικό Πατριαρχικό Επίτροπο, επί 6ετία Αρχιερατικό Προϊστάμενο του Ιερού Μετοχίου, στον εφημέριο του Ιερού Ναού Πανοσ. Αρχιμ. Βασίλειο Βαρβέλη, για την υπερδεκαετή υπηρεσία του στον Ιερό Ναό καθώς και στον Προϊστάμενο του ενοριακού  Ι. Ν. Αγίου Θωμά Κυψέλης, Αρχιμ. Νεκτάριο Μάλιο, για την αγάπη του προς το Μετόχιο και τον Αλεξανδρινό Θρόνο.Image

Την κυριώνυμο ημέρα, τελέσθηκε Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Άκκρας κ. Γεωργίου και συλλειτουργούντων, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ζάμπιας και Μαλάουι κ. Ιωακείμ, και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μαρεώτιδος κ. Γαβριήλ.

Τον Θείο λόγο κήρυξε ο Πανοσ. Αρχιμ. κ. Χρυσόστομος Ευστρατίου ο οποίος μίλησε για τη συμβολή του Αγίου Αθανασίου στην Α' Οικουμενική Σύνοδο της Νικαίας καθώς και για τον διάδοχο του στον Αλεξανδρινό Θρόνο, τον Πατριάρχη της Αγάπης Θεόδωρο τον Β' που δίνει τη Μαρτυρία της Ορθοδοξίας στην πονεμένη Μαύρη Ήπειρο, ευαγγελιζόμενος  Χριστό Αναστάντα στους αφρικανούς αδελφούς μας.

Πριν το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Άκκρας ευχαρίστησε θερμώς τους παριστάμενους Αγίους Αρχιερείς, τον Ιερό κλήρο, και τον ευσεβή λαό που κατέκλυσε το Ναό μεταφέροντας τις ευχές και τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου του Β'.

Στη συνέχεια, εν πομπή λιτανεύτηκε η Ιερά Εικόνα και τα άγια Λείψανα που βρίσκονται αποθησαυρισμένα στο Ναό, πέριξ του Μετοχίου και ακολούθησε το πατροπαράδοτο κέρασμα των πιστών.

Image

Image

Image

Εμφανίσεις: 62309
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!