Ο εορτασμός της Αγίας Παρασκευής στην Ι.Μ. Σταγών

KRANIA AGIA PARASKEYH 00016

Στις 26 Ιουλίου η εκκλησία μας τιμά τη μνήμη της Αγίας Οσιομάρτυρος Παρασκευής. Πολλά χωριά γιορτάζουν και πανηγυρίζουν την ημέρα αυτή, ιδιαίτερα τα βλαχοχώρια γι' αυτό και την Αγία Παρασκευή την ονομάζουν και «Βλάχα».

Ένας από αυτούς τους Ιερούς Ναούς που γιόρταζε ήταν και αυτός της Αγίας Παρασκευής στο πανέμορφο και καταπράσινο χωριό, κτισμένο μέσα σε δάσος ελάτων στα 1200 μέτρα υψόμετρο, Κρανιά Ασπροποτάμου.

Το απόγευμα της Παρασκευής τελέστηκε ο Εσπερινός και έγινε η περιφορά της εικόνας της Αγίας Παρασκευής γύρω από τον με λευκή πέτρα πελεκημένη κτισμένο ναό, το μοναδικό κτίσμα που προσπάθησαν να ανατινάξουν, αλλά δεν μπόρεσαν, οι Γερμανοί κατακτητές το 1943. Ίσως έβαλε το χέρι της η Αγία Παρασκευή.

Το πρωί του Σαββάτου, ημέρα της γιορτής, τελέστηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία μετά αρτοκλασίας.

Στο Θείο Κήρυγμα ο Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Σεραφείμ ανέφερε μεταξύ άλλων: «... Ήξερα πως οι Κρανιώτες αγαπάτε τον Άγιο Δημήτριο, τώρα βλέπω πως αγαπάτε πιο πολύ την Αγία Παρασκευή...».

Παραβρέθηκαν: η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Καλλιόπη Γερακούδη, ο Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κ. Χρήστος Μιχαλάκης και πλήθος κόσμου.

Η κ. Γερακούδη και ο κ. Μιχαλάκης επισκέφθηκαν στη συνέχεια το Λαογραφικό Μουσείο Κρανιάς, στο οποίο θαύμασαν τα πολλά και διαφόρων ειδών πανέμορφα εκθέματα.

Η κ. Γερακούδη, η οποία φιλοξενούνταν σε σπίτι της Κρανιάς, ήπιε καφέ με Κρανιώτες στο κατάστημα του Στέφανου, θαυμάζοντας την ωραία θέα.

KRANIA AGIA PARASKEYH 00004

KRANIA AGIA PARASKEYH 00009

KRANIA AGIA PARASKEYH 00024

Εμφανίσεις: 28131
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!