Μνημόσυνο για τους Ευεργέτες της Ύδρας (ΦΩΤΟ)

ydras-3Του Εμμανουήλ Πούλου

Σήμερα για την Ύδρα, ήταν ημέρα Μνήμης των Μεγάλων Ευεργετών της. Κάθε χρόνο, την Κυριακή πριν από τη μεγάλη Εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, με απόφαση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, τελείται το Μνημόσυνο των Μεγάλων Ευεργετών της Ύδρας, για να τιμώνται Εκείνοι στους οποίους ανήκει η τιμή και ο σεβασμός μας για τις ευεργεσίες τους στο Ιστορικό Νησί μας.

Έτσι έγινε και φέτος, στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, από τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας και τον Ιερό Κλήρο, παρουσία του Δημάρχου Ύδρας κ. Άγγελου Κοτρώνη και πλήθους λαού.

Το Ιερό Μνημόσυνο, εντάχθηκε στις Εκδηλώσεις "Θεομητορικά 2014", που έχουν επίκεντρο το θρυλικό Μοναστήρι της Παναγίας των Ναυμάχων.

Ευχαριστώντας το Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων Romfea.gr και το φίλο Διευθυντή Αιμίλιο Πολυγένη, που πάντα έγκυρα και έγκαιρα μεταδίδει γεγονότα από όλο τον Ορθόδοξο κόσμο και έτσι έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθούμε όλοι εκδηλώσεις σαν τη σημερινή της Ύδρας, αναφέρω τα ονόματα των Μεγάλων Ευεργετών του Νησιού μας.

Για να μην τους ξεχνάμε και για ανάβουμε και εμείς ένα κεράκι στη μνήμη τους. Γιατί σε τέτοιες μορφές αξίζει η μνήμη και όχι η λήθη.

Πρώτος όλων είναι ο μακαριστός Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης Ιερόθεος, ο Επίσκοπος που βίωνε την αγάπη με έργα αγάπης για τον συνάνθρωπο και μάλιστα τον εμπερίστατο.

Ακολουθούν: Αθανάσιος και Βέρα Κουλούρα, Ζωή Καλαφάτη, Ελένη Γκικοπούλου, Παντελεήμων Κριεζής, Αντώνιος και Μαρούσα Κριεζή, Στυλιανός και Μαρία Βέτιμη, Παναγιώτης Γαβρίλης.

Ο Μητροπολίτης Ιερόθεος, ήταν ο άνθρωπος που έβαλε σκοπό της διακονίας του στην Ύδρα την ίδρυση του Νοσοκομείου μας και πάσχιζε για την εύρυθμη λειτουργία του μέχρι την τελευταία του πνοή.

Η Βέρα Καλογερά-Κουλούρα, διέθεσε την περιουσία του συζύγου της Αθανασίου για την ανοικοδόμηση του Νοσοκομείου, εκπληρώνοντας έτσι την επιθυμία του να κάνουν φιλανθρωπικό έργο στη γενέτειρα Ύδρα.

Το Νοσοκομείο, χτίστηκε πάνω στο οικόπεδο που παραχώρησε η Ζωή Καλαφάτη, μαζί με το σπίτι της. Στο Νοσοκομείο μας, άφησε μεγάλο μέρος της περιουσίας του για τη συντήρησή του και ο Παναγιώτης (Τάκης) Γαβρίλης, που έφυγε από κοντά μας πριν από 2 χρόνια.

Ο Παντελεἠμων Κριεζής, μαζί με τον Αντώνιο και τη Μαρούσα, είναι οι άνθρωποι που το 1911 έφτιαξαν το Γηροκομείο της Ύδρας και το προίκισαν με χρήματα για να συντηρηθεί.

Η Ελένη Γκικοπούλου, δώρισε το σπίτι της για να γίνει Οικία του Μητροπολίτου Ύδρας Ιεροθέου, ο οποίος στη συνέχεια το δώρισε στην Ιερά Μητρόπολη Ύδρας για κατοικία του εκάστοτε Μητροπολίτου.

Τέλος, ο Στυλιανός Βέτιμης, συνέστησε στη μνήμη της συζύγου του το Κοινωφελές Ίδρυμα "Στυλιανού και Μαρίας Βέτιμη", μέσα από το οποίο γίνονται πολλές πράξεις αγάπης για το Νησί μας, από τους άξιους διαδόχους του, την κόρη του κυρία Τάνια Βέτιμη-Μερτζάνη και το γιο του Νίκο Βέτιμη.

Στις φωτογραφίες, παρουσιάζεται και ένα στιγμιότυπο από τα Εγκαίνια του Νοσοκομείου, την 12η Ιουνίου 1985, την ώρα που ο Μητροπολίτης Ιερόθεος ομιλεί.

Ας είναι αιωνία η Μνήμη των αοιδίμων Μεγάλων Ευεργετών του Νησιού μας και το παράδειγμά τους ας εμπνέει όλους.

Άλλωστε, η αγάπη δεν θέλει πολύ κόπο. Θέλει απλά λίγο τρόπο!

ydras-1

ydras-2

ydras-4

ydras-5

ydras-6

ydras-7

Εμφανίσεις: 64472
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!