Ημερίδα για τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό στο Βασιλικό Ιωαννίνων

ag.kosmas-2

Εξαιρετική επιτυχία σημείωσε η επιστημονική ημερίδα για τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 10 Αυγούστου 2014 στο χωριό Βασιλικό Πωγωνίου Ιωαννίνων, γενέτειρα του αειμνήστου Πατριάρχου Αθηναγόρα του Α’ και του καθηγητού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτη Χρήστου.

Την εκδήλωση οργάνωσε ο σύλλογος ‘Ο ιερομάρτυς Πατροκοσμάς’ με την ευλογία της Ιεράς Μητροπόλεως Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης.

Εισηγήσεις έκαναν ο π. Δημήτριος Αργυρός, Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Βελλάς, με θέμα: «Η τιμή του Αγίου Κοσμά εν Ηπείρω και η αγιοκατάταξη από το Οικουμενικό Πατριαρχείο», ο κ. Παύλος Παπανότης, φιλόλογος, με θέμα: «Ο Πατροκοσμάς και τα Τσαραπλανά», ο κ. Μιχαήλ Παντούλας, φιλόλογος- πρώην βουλευτής, με θέμα: «Κοσμάς ο Αιτωλός: Τα εικονογραφικά», ο κ. Κωνσταντίνος Χρήστου, καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., με θέμα: «Ιστορικές πληροφορίες στα κείμενα του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού» και ο κ. Μιχαήλ Τρίτος, Κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., με θέμα: « Εκπληρωμένες προφητείες του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.»

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Μητροπολίτης Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κκ. Ανδρέας, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πωγωνίου και ο Πρόεδρος του συλλόγου «Ο Νεομάρτυς Πατροκοσμάς» κ. Μιχαήλ Πεκλάρης.

Όλοι τους αναφέρθηκαν στη μεγάλη προσφορά του Πατρο-Κοσμά στην αναστολή του εξισλαμισμού, στη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας και στην ίδρυση σχολείων.

Πρέπει να σημειωθεί ότι στο χωριό Βασιλικό Πωγωνίου ο Άγιος Κοσμάς έκανε δύο εντυπωσιακές προφητείες.

«Το ποθούμενο θα έρθη όταν θα ρθουν δυο Πασχαλιές μαζί». Η προφητεία αυτή εκπληρώθηκε το 1912, όταν απελευθερώθηκε η Ήπειρος από τον τουρκικό ζυγό.

«Τα βάσανα είναι ακόμη πολλά. Θυμηθείτε τα λόγια μου, προσεύχεσθε, ενεργείτε και υπομένετε στερεά. Έως ότου να κλείσει αυτή η πληγή του πλατάνου, το χωριό σας θα ναι σκλαβωμένο και δυστυχισμένο». Η πληγή του πλατάνου έκλεισε το 1912, όταν απελευθερώθηκε η Ήπειρος.

Το αιωνόβιο δέντρο, που σχετίζεται με την προφητεία αυτή του Πατρο-Κοσμά που είπε το 1778 στο Βασιλικό, έχει τοποθετηθεί στο μουσείο του Αγίου Κοσμά, που χτίστηκε δίπλα από παρεκκλήσι του Αγίου.

Την εκδήλωση πλαισίωσε έκθεση φωτογραφιών του Αγίου Κοσμά, που συγκέντρωσε με μεγάλη επιμέλεια από όλο το βαλκανικό χώρο και κυρίως από την Αλβανία, ο φιλόλογος και πρώην βουλευτής κ. Μιχαήλ Παντούλας.

Αυτές οι σπάνιες φωτογραφίες του Αγίου θα εκδοθούν πολύ σύντομα σε πολυτελές άλμπουμ.

ag.kosmas-3

ag.kosmas-9

ag.kosmas-13

ag.kosmas-1

ag.kosmas-4

ag.kosmas-5

ag.kosmas-6

ag.kosmas-7

ag.kosmas-8

ag.kosmas-10

ag.kosmas-11

ag.kosmas-12

ag.kosmas-14

ag.kosmas-15

Εμφανίσεις: 85854
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!