Δρομολογούνται ριζικές νομικές και διοικητικές αλλαγές στη Μονή Χρυσοβαλάντου
- Δημιουργηθηκε στις Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2011
-
Γράφτηκε από τον/την Εθνικός Κήρυκας | Θεόδωρος Καλμούκος 10:51
-
Ριζική αλλαγή στη νομική δομή και σχήμα, αλλά και τη διοικητική αναδιάρθρωση, έχει δρομολογηθεί στη Μονή Οσίας Ειρήνης του Χρυσοβαλάντου Αστόριας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Το εγχείρημα ωστόσο φαίνεται να προσκρούει, μέχρι στιγμής, τόσο στους νόμους και θεσμούς της πολιτείας της Νέας Υόρκης, όσο και στο Καταστατικό της Μονής που έχει χορηγήσει το ίδιο το Πατριαρχείο, όπως έχει διαφανεί από τις πολύωρες συσκέψεις και αναλύσεις των δικηγόρων στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.
Εν τω μεταξύ, ο Μητροπολίτης Τυάνων Παϊσιος διεκδικεί τα χρήματα των 280 και πλέον χιλιάδων δολαρίων, τα οποία παρέδωσε σε ρευστό η αποσχηματισθείσα Μοναχή Χριστονύμφη Φιτζπάτρικ στην Αστυνομία, ισχυριζόμενος, τώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι του τα είχε αφήσει η μητέρα του. Ηδη κάνει προσπάθειες μέσω δικηγόρων να τα πάρει.
Συγκεκριμένα: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έδωσε εντολή να συνεδριάσει το Νομικό Πρόσωπο της Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου, γνωστό ως Religious Corporation of St. Irene Chrysovalantou Stavropegial Monastery, και να γίνει ανακατάταξη των μελών του.
Το Νομικό Πρόσωπο το αποτελούν ο Μητροπολίτης Ικονίου Θεόληπτος από το Οικουμενικό Πατριαρχείο ο οποίος είναι πρόεδρος και μέλη ο Μητροπολίτης Τυάνων Παϊσιος ως ηγούμενος και ο Επίσκοπος Απαμείας Βικέντιος ως αναπληρωτής ηγούμενος.
Η συνεδρίαση ορίστηκε να γίνει την ερχόμενη Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011 στη Νέα Υόρκη, υπό την προεδρία του Μητροπολίτη Ικονίου Θεολήπτου, ο οποίος μόνο εκείνος μπορεί να συγκαλέσει συνεδρίαση ως πρόεδρος του Νομικού Προσώπου.
Δεν έχει διευκρινιστεί μέχρι την ώρα που γράφεται το ανά χείρας κείμενο, Κυριακή πρωί, εάν ο Μητροπολίτης Θεόληπτος θα έλθει στις Ηνωμένες Πολιτείες ή αν θα στείλει κάποιο πληρεξούσιο αναθέτοντας σε άλλο πρόσωπο την εκπροσώπησή του.
Πληροφορίες του «Ε.Κ.» αναφέρουν ότι ο Μητροπολίτης Τυάνων Παϊσιος, καθ’ υπόδειξη του Πατριαρχείου έστειλε πληρεξούσιο στον ηγουμενεύοντα της Μονής, Επίσκοπο Φιλομηλίου Ηλίου, εξουσιοδοτώντας τον να τον αντιπροσωπεύσει στη συνεδρίαση της Παρασκευής.
Εγείρεται ωστόσο νομικό πρόβλημα εάν και κατά πόσο μπορεί να έχει ισχύ το πληρεξούσιο επειδή ο Μητροπολίτης Παϊσιος έχει παραιτηθεί τόσο από τη θέση του ηγουμένου, όσο και από το Μοναχολόγιο της Μονής, έχει γίνει αποδεκτή η παραίτησή του από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου κι έχει εκδοθεί επίσημο ανακοινωθέν.
Αποκαλύπτουμε ότι η εντολή του Πατριαρχείου είναι να συγκληθεί το Νομικό Πρόσωπο (Corporation) το οποίο να βγάλει τον Μητροπολίτη Παϊσιο και στη θέση του να μπει ο Επίσκοπος Φιλομηλίου Ηλίας. Στη συνέχεια, να συνεδριάσει εκ νέου το Νομικό Πρόσωπο, βασικά ο Μητροπολίτης Ικονίου Θεόληπτος με τον Επίσκοπο Φιλομηλίου Ηλία και να βγάλουν από το Νομικό Πρόσωπο (Corporation) τον Επίσκοπο Απαμείας Βικέντιο και στη συνέχεια να γίνει διεύρυνση της σύνθεσης του Νομικού Προσώπου (Corporation) της Μονής.
Τα πρόσωπα που προτείνονται από το Πατριαρχείο είναι τα εξής: Ο διοικητής του Τάγματος των Αρχόντων του Αγίου Ανδρέα του Οικουμενικού Πατριαρχείου Δρ. Αντώνιος Λυμπεράκης, ένας Ελληνοαμερικανός δικηγόρος από το Τέξας ο οποίος είναι Αρχων του Πατριαρχείου και τον έχει συστήσει ο πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου και πνευματικός σύμβουλος του Τάγματος των Αρχόντων, Αλέξανδρος Καρλούτσος και κάποιος ομογενής ιατρός εκ Νέας Υόρκης καταγόμενος από την ιδιαίτερη πατρίδα του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, τη νήσο Ιμβρο.
Αγνωστες μέχρι στιγμής παραμένουν οι προθέσεις και οι κινήσεις του Επισκόπου Απαμείας Βικεντίου. Σε επικοινωνία του «Ε.Κ.» μαζί του στο Μετόχι του ιερού ναού Αγίου Νεκταρίου του Μπρούκλιν στο οποίο εξακολουθεί να διαμένει και στην ερώτηση αν προτίθεται να παραστεί στην συνάντηση του Νομικού Προσώπου της Μονής (Corporation) την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου, απάντησε «δεν γνωρίζω τίποτε για κάποια τέτοια συνεδρίαση».
Τονίζεται ότι τα ακίνητα της Μονής, δηλαδή ο ναός της Οσίας Ειρήνης στη διεύθυνση 36 -07 23rd Street στην Αστόρια, τα γραφεία απέναντι από το ναό, το κτίριο του Μοναστηριού στη διεύθυνση 42-11 Ditmars Boulevard στην Αστόρια, είναι εγγεγραμμένα στο Νομικό Πρόσωπο (Corporation) το οποίο συνιστά την Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου υπό τη Δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου «Συμφώνως τω περί Θρησκευτικών Νομικών Προσώπων νόμω της Πολιτείας της Νέας Υόρκης».
Το ίδιο ισχύει και για τα υπόλοιπα εννέα Μετόχια ανά την Αμερική, το καθένα εκ των οποίων, επί πλέον, αποτελεί επιτόπιο ξεχωριστό Νομικό Πρόσωπο (Corporation) εγγεγραμμένο στην Πολιτεία όπου βρίσκεται η φυσική του θέση του.
Το Μετόχι της Αναλήψεως στη Φλόριδα, λόγου χάρη, είναι εγγεγραμμένο ως Νομικό Πρόσωπο (Corporation) στην πολιτεία της Φλόριδας, ενώ σε όλα τα Μετόχια φέρονται ως μέλη των Νομικών Προσώπων (Corporation) ο Μητροπολίτης Παϊσιος και ο Επίσκοπος Βικέντιος.
Αποκαλύπτουμε ακόμα ότι την περασμένη Παρασκευή ο ομογενής δικηγόρος από το Τέξας, στον οποίο έχει ανατεθεί η νομική ανασυγκρότηση της Μονής εκ μέρους του Πατριαρχείου επικοινώνησε με τους Νομικούς Συμβούλους της Μονής ζητώντας να του σταλούν όλα τα σχετικά νομικά έγγραφα της Μονής, δηλαδή του Νομικού Προσώπου (Corporation) και άλλα, πλην όμως αρνήθηκαν διότι κάτι τέτοιο δεν διαλαμβάνεται από το νόμο χωρίς απόφαση ή επίσημη εντολή του Νομικού Προσώπου (corporate resolution).
Σύμφωνα με τη δρομολογηθείσα διοικητική αναδιάρθρωση της Μονής, θα γίνει και αλλαγή του Καταστατικού που χορήγησε το Πατριαρχείο. Δεν θα υπάρχει πλέον Ηγουμενοσυμβούλιο όπως ήταν μέχρι τώρα και όπως γίνεται με τις συνήθεις Μονές, αλλά θα συσταθεί μάλλον ένα είδος Διοικητικού Συμβουλίου και τα μέλη του θα διορίζονται και θα παύονται από τον Πατριάρχη.
Ενα παρόμοιο σχήμα έχει καθιερωθεί στη Μονή της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας, η οποία βρίσκεται λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη και ανήκει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Το καινούργιο διοικητικό καθεστώς θα απαγορεύει την τέλεση μυστηρίων στο ναό της στην Αστόρια, καθώς επίσης και την εγγραφή μελών με τη μέθοδο της χρηματικής συνδρομής, ενώ αναζητείται λύση για τα Μετόχια τα οποία χωρίς την τέλεση μυστηρίων και συμμετοχική συνδρομή μελών, κατά το πρότυπο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν οικονομικώς.
Εξάλλου, ο Μητροπολίτης Παϊσιος με επιστολή του διεκδικεί το ρευστό των 280 χιλιάδων δολαρίων, το οποίο παρέδωσε η πρώην Μοναχή Χριστονύμφη στο 114ο Αστυνομικό Τμήμα Αστόριας το βράδυ του Σαββάτου 6 Νοεμβρίου 2010.
Τα χρήματα αυτά, σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του κ. Παϊσίου στον «Ε.Κ.», προορίζονταν για την κατασκευή του τρίτου ορόφου. Πληροφορίες ωστόσο του «Ε.Κ.» αναφέρουν πως τώρα ο κ. Παϊσιος ισχυρίζεται ότι τα χρήματα αυτά του τα είχε αφήσει η μητέρα του.
Ο Επίσκοπος Βικέντιος στη συνέντευξή του στον «Ε.Κ.» στις 18 και 19 Δεκεμβρίου 2010, είπε, ότι αυτά τα χρήματα δεν είναι δικά του, «είναι χρήματα της Μονής η οποία μπορεί να τα διεκδικήσει από την Αστυνομία βάσει του Καταστατικού Χάρτη και βάσει του Συντάγματος του Οικουμενικού Πατριαρχείου».
Φώτο: Από την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Μονή Χρυσοβαλάντου
- Εμφανίσεις: 60466