Σύμης Χρυσόστομος: ''Η Μητρόπολη δεν διαθέτει ακίνητο για τους λαθρομετανάστες''

lathro2

Γράφει ο Δαμιανός Αθανασίου

Aρνείται η Ιερά Μητρόπολη Σύμης – Τήλου – Χάλκης και Καστελορίζου να παραχωρήσει ακίνητο στο Δήμο Τήλου για την προσωρινή στέγαση των δεκάδων λαθρομεταναστών που συρρέουν στο νησί.

Ο Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος καθιστά με επιστολή του σαφές ότι το όλο θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί από το κράτος και όχι από την εκκλησία, ενώ μνημονεύει και σχετική γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου της Μητρόπολης.

Στην επιστολή του μητροπολίτη προς τη δήμαρχο Τήλου κ. Μαρία Καμμά – Αλιφέρη, που εντυπωσιάζει, αναφέρονται μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Τα σοβαρά ζητήματα που μας θέτετε ως τοπική αυτοδιοίκησις διά του ως άνω εγγράφου σας, αλλά και πλείστα άλλα σχετιζόμενα με την ηγαπημένην μας Τήλον και τους ευσεβείς κατοίκους αυτής, απασχολούν ιδιαιτέρως και ημάς προσωπικώς ως Ποιμαίνουσα Εκκλησία.

Δραττόμενοι δε της ευκαιρίας της εκεί μεταβάσεώς μας κατά την παρελθούσαν εύσημον εορτήν και πανήγυριν του Αγίου Παντελεήμονος προστάτου της Νήσου, ηλπίζαμεν ότι θα είχαμεν την χαράν και την εκ μέρους σας τιμήν, δια μίαν κατ’ ιδίαν συνάντησιν εις τα πλαίσια της οποίας θα συζητούσαμε τα θέματα αυτά, προκειμένου όσα εξ αυτών ηδυνάμεθα, να επιλύσωμεν και να διευθετήσωμεν δια της εκ του σύννεγγυς αγαστής συνεργασίας μας.

Διά τον Λόγον αυτόν, ως υποθέτωμεν εκπληροφορήθητε, δεν εφείσθημεν της ταλαιπωρίας και επελέξαμεν να ταξιδεύσωμεν και να αφιχθώμεν εις Τήλον τις μεταμεσονύκτιες ώρες της Παρασκευής, 25ης Ιουλίου, ώστε να έχωμεν εις την διάθεσίν μας ολόκληρον το πρωινόν του Σαββάτου, 25ης Ιουλίου.

Ατυχώς παρότι σας αναζητήσαμεν δεν κατέστη δυνατόν να σας εντοπίσωμεν, διότι όπως εκ των υστέρων επληροφορήθημεν η αποκλειστική ενασχόλησίς σας καθ’ όλην την διάρκειαν της ημέρας ήτο η συνεπικουρία σας εις το Λιμενικόν διά την περισυλλογήν των αθρόως αφικνυομένων «Λαθρομεταναστών».

Σχετικώς, λοιπόν, με το ζήτημα αυτό, σας πληροφορούμεν ότι η τοπική Εκκλησία, παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και έντονον προβληματισμόν το ανθρώπινο δράμα που εκτυλίσσεται το τελευταίο διάστημα εις όλα σχεδόν τα νησιά της Μητροπόλεως και αφορά εις την παράνομον εισροήν και εκμετάλλευσιν πολιτών προερχομένων κυρίως εξ Ασιατικών χωρών, οι οποίοι επέλεξαν την κατά τον ανωτέρω τρόπον είσοδον εις την χώραν μας.

Εφαρμόζουσα την Ευαγγελικήν εντολήν της αγάπης, όχι ως αφορμή επιδείξεως, αλλά ώς ευκαιρία εκφράσεως της εν Χριστώ αγάπης της προς την εικόνα του Θεού, τον άνθρωπο, από την πρώτη στιγμή αφίξεως των εμπεριστάτων αυτών ανθρώπων, προσέφερε και προσφέρει το κατά δύναμιν προκειμένου να ανακουφίσει τον ανθρώπινο πόνο και τη δυστυχία των αστέγων.

Εις την περίπτωσιν της Τήλου σημειώνομεν ότι ο Αρχιερατικός μας Επίτροπος Αρχιμανδρίτης Αθανάσιος Φραγκόπουλος, κατά τα περιστατικά των τελευταίων ημερών, ως ιδίοις όμμασι διεπιστώσαμεν, έχει επιδείξει αξιοθαύμαστη δράσιν και ασχολείται αποκλειστικώς με το ζήτημα αυτό, ευρισκόμενος ως άλλος «Κυρηναίος» διαρκώς εις το πλευρό των δοκιμαζομένων.

Σχετικώς όμως περί του επιμόνου αιτήματός σας, δια την παραχώρησιν κτηρίου εκκλησιαστικής ιδιοκτησίας εις το οποίον επιθυμείτε να φιλοξενήσετε «προσωρινώς» τους ανθρώπους αυτούς (αλλά ο σοφός λαός λέγει, «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού»), ο Νομικός μας σύμβουλος κ. Θεόδωρος Παπαγεωργίου, έγκριτος Δικηγόρος Ρόδου, έχει αποφανθεί δια εμπεριστατωμένης Γνωμοδοτήσεώς του, την οποίαν δια του υπ’ αριθμ. Πρωτ. 128/25-7-2014 ημετέρου εγγράφου σας διαβιβάσαμεν αρμοδίως, μέσω της Εταιρείας ταχυμεταφορών «Γενική Ταχυδρομική», με αρ. αποστολής 2734981546 συνοδευτικού δελτίου του οποίου φωτοαντίγραφον σας επισυνάπτομεν.

Η θέσις μας επ’ αυτού είναι παγία και η Εκκλησία επ’ ουδενί επιτρέπεται, ούτε προτίθεται να εμπλακεί «εις τα του Καίσαρος» και να υποκαταστήσει εις τα μείζονα – εξ απόψεως ανθρωπιστικής, δημοσίας τάξεως και ασφαλείας- αυτά ζητήματα, τους αρμοδίους κρατικούς φορείς.

Αλλωστε, είναι απολύτως σαφές, ότι τα θέματα αυτά, ανήκουν αποκλειστικώς εις την θεσμικήν αρμοδιότητα του Κράτους.

Εξ’ άλλου ένα τέτοιο ενδεχόμενον είναι πιθανόν να προκαλέσει πλήθος διαμαρτυριών και ενστάσεων των κατοίκων, πράγμα το οποίον την συγκεκριμένη χρονική στιγμή παρατηρούμεν εις την γειτονικήν Ρόδον. Μια τέτοια ευθύνη ουδόλως επιθυμούμεν να επωμισθώμεν».

Αναφορά γίνεται στη συνέχεια στο θέμα του Αρχαιολογικού Μουσείου, που ο Δήμος θεωρεί ότι βρίσκεται σε εκκρεμότητα, ζητώντας την παραχώρηση και έτερου εκκλησιαστικού ακινήτου αλλά και παραχωρήσεως ακινήτου για την τοποθέτηση μονάδας βιολογικού καθαρισμού πλησίον του Ι. Ναού Παναγίας «Πολιτίσσης».

Εμφανίσεις: 78704
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!